Γράφει η Ντίνα Καραμάνου
 
Μόλις 21 είναι τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
 
Σε αυτά, προστίθενται και 4 συνασπισμοί κομμάτων, ανεβάζοντας τα ψηφοδέλτια στα 25. Έτσι, θα έχουμε τρεις περισσότερες επιλογές από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αλλά μόλις 7 λιγότερες από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και 18 λιγότερες από τις ευρωεκλογές!
 
Τα «ψιλά γράμματα» της λίστας των κομμάτων, κρύβουν σχηματισμούς και υποψηφίους που, τα τελευταία 4,5 χρόνια, έκλεψαν την παράσταση επικοινωνιακά, αλλά δεν κατάφεραν ακόμα να μετουσιώσουν σε ψήφους.
 
Κρύβουν και ελάχιστους «πρωτάρηδες», που διεκδικούν θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά.

Οι άγνωστοι «λοιποί» των εκλογών

Το «Κίνημα Εθνικής Αντίστασης» του πρώην βουλευτή Ιπποκράτη Σαββούρα, έχει «παρουσία» σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από το 2010 που ιδρύθηκε. Μέχρι τότε ο επικεφαλής του είχε μεταπηδήσει από τη Νέα Δημοκρατία στον ΛΑΟΣ. Το όνομα του κόμματος το έχει δανειστεί από τη  φιλοβασιλική αντιδικτατορική οργάνωση «Κίνημα Εθνικής Αντίστασης» (Κ.Ε.ΑΝ), της οποίας ήταν επικεφαλής με το ψευδώνυμο «Στρατηγός Ακρίτας».
 
Με σήμα τον δικέφαλο αετό και το βασιλικό στέμμα, η «Εθνική Ελπίδα» ιδρύθηκε το 2010 από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για ένα φιλοβασιλικό, εθνικιστικό κόμμα το οποίο «έχασε» το τρένο των εκλογών το Μάϊο του 2012-η αίτησή του από τον Άρειο Πάγο απορρίφθηκε-αλλά δεν άφησε ανεκμετάλλευτη τη δεύτερη ευκαιρία του Ιουνίου του ίδιου έτους. Τελικά απέσπασε ποσοστό 0,07%, με 4.000 ψήφους.

Οι «απίθανοι» των εκλογών

Ο Μιλτιάδης Τζαλαζίδης, έχει μείνει γνωστός στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως ο «Χαρίζω Οικόπεδα», αφού η φράση υπάρχει στο μακροσκελέστατο όνομα του συνδυασμού του: «Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό». 
 
Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.). Είναι ένας 85χρονος μεγαλοκτηματίας ο οποίος εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή το 2012 και κατάφερε να εξασφαλίσει... μία ψήφο. 
 
Η «ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ -Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση» είναι το κόμμα του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, πρώην ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού «Τηλεφώς». Το συγκεκριμένο κόμμα είναι ο... φυσικός απόγονος των «Οικολόγων Ελλαδος». Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011 και σύμφωνα με το καταστατικό του «επιδίωξη του κινήματος ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. είναι ο ηθικός μετασχηματισμός της κοινωνίας με την αλλαγή του σημερινού αφύσικου σαρκοφαγικού εγκληματικού τρόπου ζωής με τον φυσικό υγιεινό φυτοφαγικό τρόπο ζωής ο οποίος καθαρίζει το αίμα μας από τις τοξίνες, το σώμα μας από τις αρρώστιες, το νου μας από τις ανοησίες και την ψυχή μας από τις κακίες. Έτσι θα κατορθώσουμε την ψυχική και σωματική κάθαρση και τον ηθικό μετασχηματισμό του ανθρώπου».

Οι «πρωτάρηδες» των εκλογών

Εκτός από το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη -που έχει ήδη «γράψει» χιλιόμετρα στις ευρωεκλογές- και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, τρία ακόμη κόμματα κάνουν την «παρθενική» τους στις 25 Ιανουαρίου.
 
Το «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές. Έχει ήδη δημιουργήσει, το «Δημοβούλιο Πολιτών», ένα «θεσμό ανεξάρτητο, αχρωμάτιστος κι ανεπηρέαστο από πρόσωπα, κινήματα ή ομάδες που ανήκει στον Ελληνικό Λαό και δρα υπέρ του Ελληνικού Λαού και του Ελληνισμού». Υπερασπίζεται την άμεση δημοκρατία, ενώ πρωτοστάτησε στο άτυπο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε σε δήμους της Θεσσαλονίκης για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
 
Η πολυσυζητημένη «Τελεία», είχε αναγγελθεί από τον Απόστολο Γκλέτσο, μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Ο θρίαμβός του στη Στυλίδα -για δεύτερη τετραετία-του έδωσε το έναυσμα για να ιδρύσει το κόμμα. Μέχρι στιγμής, τα πιο γνωστά -στο ευρύ κοινό- ονόματα στα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι η τραγουδίστρια Κατερίνα Στανίση και η πρώην παίχτρια του Fame Story Φωτεινή Τσιτσίγκου. 
 
Το κόμμα «ΡΟΜΑ»- Ριζοσπαστικό Ορθόδοξο Μέτωπο Αλληλεγγύης (Άγγ. Λιακόπουλος).