Πολιτικό χαρακτήρισε το θέμα του χρέους ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός.

Μιλώντας σε εκπομπή στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως «ενώ όλα αυτά τα χρόνια, ο παρονομαστής του ΑΕΠ προς το χρέος αυξήθηκε, ο λόγος έμεινε σταθερός».

Σύμφωνα με τον κ. Μηλιό, η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να συμβαδίζει με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ωστόσο, όπως επεσήμανε «το χρέος έχει επείγοντα χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με τις συμφωνίες με Ευρωπαίους, η χώρα πρέπει να δημιουργεί υψηλά πλεονάσματα που πάνε σε αποπληρωμή τόκων, αλλά και μέρος του χρέους». 

«Το χρέος λειτουργεί ως παγίδα για την ανάπτυξη, για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε μία αναδιάρθρωση» είπε, λέγοντας ταυτόχρονα πως κάτι τέτοιο θα έδινε ηρεμία στις αγορές

«Να συζητήσουμε τι τύπου αναδιάρθρωση θέλουμε», είπε και προσέθεσε «μπορεί να γίνει ρύθμιση χρέους ισοδύναμη με ένα μεγάλο “κούρεμα”».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «όταν θα είμαστε κυβέρνηση, θα έρθουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα με τους εταίρους μας» και προσέθεσε πως «με τη σταθεροποίηση του κοινωνικού κλίματος, θα σταθεροποιηθεί και το οικονομικό κλίμα».

«Το χρέος έχει θεσμοποιηθεί ως μία παγίδα λιτότητας, τα υψηλά πλεονάσματα αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε νέες περικοπές», συνέχισε.