Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, δεν είναι δα κανένα 5ετές Σταλινικό οικονομικό πλάνο. Εάν το ξαναδιαβάσει κανείς, διαπιστώνει ότι είναι ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να το υιοθετήσει και ένα κόμμα πιο συντηρητικό από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν φυσικά μπορούσε να το χρηματοδοτήσει.  

Κατά συνέπεια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λόγο να αγωνιά για την εφαρμογή του στην περίπτωση κατά την οποία αναγκαστεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας. Δύσκολα θα βρεθεί κυβερνητικός εταίρος ο οποίος θα αρνηθεί την υλοποίησή του.  

Έχει όμως λόγο να αγωνιά για το… αν θα βρεθεί κυβερνητικός εταίρος. Προσώρας οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου δύσκολα θα περάσουν τον πήχη του 3% που θα τους οδηγήσει στη Βουλή. Οι ΑΝΕΛ- κανείς δεν το κρύβει άλλωστε, θα αποτελούσαν τον ιδανικό σύμμαχο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι σε πολλά θέματα, εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής πχ, απέχουν από εδώ ως την… Καπερναούμ. Χωρίς αυτούς, τα πράγματα δυσκολεύουν. 

Ο Ευ. Βενιζέλος, μπορεί να δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, αλλά στην Κουμουνδούρου, ακόμα και στο άκουσμα του ονόματός του, η τρίχα σηκώνεται κάγκελο. Ανάλογα συναισθήματα προκαλεί και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου. Το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί τους, είναι αδύνατο και απαγορευτικό. 

Το ΚΚΕ, που θα το ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το είπε και ο Τσίπρας στον Νίκο Χατζηνικολάου, ούτε που το συζητάει. Δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα και το έχει καταστήσει σαφέστατο. Η ΔΗΜΑΡ, δεν έχει τύχη να βρεθεί στην επόμενη Βουλή. Τι μένει; «Το Ποτάμι».  

Ο μοναδικός πιθανός εταίρος, δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται κατασκεύασμα και συνονθύλευμα στο οποίο δεν μπορεί να στηριχτεί, ιδιαιτέρως όταν η κοινή πορεία ενδέχεται να απαιτεί ρήξεις και συγκρούσεις. Η συμμετοχή της Δράσης και άλλων, ακραίων φιλελεύθερων, ενισχύει την άποψη των επιτελών του Α. Τσίπρα.  

Οπότε, το ζητούμενο δεν γίνεται να είναι άλλο από την αυτοδυναμία, την οποία και ζητά πλέον καθαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο (όπως τόνισε) δεν είναι διαπραγματεύσιμο. 

Το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας, που είναι και το πιθανότερο σήμερα, με δεδομένη τη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί δεύτερες σκέψεις, αλλά και φόβους. Διότι το ενδεχόμενο των δεύτερων εκλογών, για πάρα πολλούς, θα είναι για τη χώρα ένα νέο… Κούγκι.  

Και οι φόβοι ενισχύονται από τη δήλωση του Νίκου Παππά (στον Αιμίλιο Λιάτσο) ότι «εάν η χώρα μας οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές δεν θα είναι δική μας ευθύνη».