«Η σχέση μας με την Ισπανία στηρίζεται στον σεβασμό των κοινών αξιών στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντησή του με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

«Η Ισπανία παρέχει έμπρακτα την βοήθειά της στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού στήριξης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ισπανικό λαό και τον ισπανό πρωθυπουργό. Η σχέση μας διέπεται από ένα πλαίσιο στενής φιλίας» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Γιούνκερ για την ανεργία των νέων στην Ευρώπη. «Όσες χώρες διατηρούν υψηλά την ανταγωνιστικότητα τους και την εξωστρέφεια τους έχουν μείωση της ανεργίας. Η Ελλάδα θα επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε. Ο ισπανικός λαός αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, όμως δάνεισε 26 δισ. ευρώ στην Ελλάδα» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Τα τελευταία χρόνια η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Αγωνιζόμαστε για την ανταγωνιστικότητα και ύψιστη προτεραιότητα είναι η υποχώρηση της ανεργίας. Οι δύο χώρες εμφανίζουν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Το κοινό παρελθόν με την Ισπανία και η στενή συνεργασία σφυρηλάτησε τις πολύ στενές μας σχέσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Ραχόι δήλωσε ότι είχε σήμερα την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον έλληνα πρωθυπουργό για ευρωπαικά θέματα και ζητήματα τρομοκρατίας έπειτα και από την επίθεση τζιχαντιστών στην Γαλλία. Ο ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς είναι πραγματικός ηγέτης. Όπως επισήμανε, ο ρόλος της Ελλάδας και της Ισπανίας σαν δύο χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε. είναι πολύ σημαντικός.

Σε ερώτηση αν θα ήθελε να φιλοξενήσει και την Άνγκελα Μέρκελ όπως τον Ραχόι τώρα προεκλογικά ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Είμαι πρωθυπουργός της φιλόξενης Ελλάδας και θα καλοσώριζα τον κάθε εταίρο μας. Αλλα σήμερα καλωσορίζω τον Μαριάνο Ραχόι». 

«Έρχομαι να υπερασπιστώ αυτές τις πολιτικές που εγγυώνται το μέλλον. Εγώ δεν μπορώ να υποσχεθώ πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν» συμπλήρωσε από την μεριά του ο κ. Ραχόι. 

«Όλη αυτή η διαδικασία της ολοκλήρωσης έδωσε την δυνατότητα στην Ευρώπη να ζήσει μία περίοδο ευημερίας και ευμάρειας, μεγαλύτερη από ποτέ στην ιστορία της. Με τις μεταρρυθμίσεις απαντήσαμε θετικά στην κρίση και στις πιο δύσκολες στιγμές ήμασταν πεπεισμένοι ότι η απάντηση είναι μέσα στην Ευρώπη και όχι εκτός. Ελλάδα και Ισπανία, επλήγησαν από σημαντική κρίση, οι δύο χώρες έκαναν δύσκολες και επίπονες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για να χρίσουμε σίγουρες οικονομίες. Οι μεταρρυθμίσεις δίνουν καρπούς, οι δύο χώρες έχουν το μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και στην Ισπανία βλέπουμε ότι κι εμείς θα αναπτυχθούμε. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο καλό δρόμο, θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις οικονομίες μας. Τώρα χρειαζόμαστε σταθερότητα και βεβαιότητα και όχι αστάθεια και χρειαζόμαστε και την Ευρώπη».

Ο κ. Ραχόι είπε επίσης ότι οι δύο κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, αλλά υπάρχουν αποτελέσματα. Στην Ισπανία, όπως σημείωσε, έπειτα από έξι χρόνια με αρνητικά αποτελέσματα υπάρχει ανάπτυξη 4% και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Είναι πολιτικές που εγγυώνται το μέλλον. Αναφέρθηκε στην απειλή της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας θέλει ενότητα εθνική και διεθνή και μεταρρυθμίσεις για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Σχετικά με την διαπράγματευση της χώρας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι βρισκόμαστε πλέον σε διαπράγματευση για την μετά το Μνημόνιο επόχη. «Θα βάλουμε την Ελλάδα σε μια νέα εποχή, χωρίς νέο αναγκαστικό δανεισμό. H Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε νέες περιπέτειες. Το να δημιουργήσει προυποθέσεις για αναταράξεις και να θέσεις σε κίνδυνο τη χώρα είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Θα βγούμε από την κρίση χωρίς τέτοιες παλινωδίες, χωρίς τέτοιες ανοησίες» επεσήμανε ο πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί. Να υπερασπιστούμε το ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Ραχόι.