current views are: 2

14 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση12:40

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να βγει μπροστά στο θέμα της μετανάστευσης

Για τη λαθρεμπορία των μεταναστών στη Μεσόγειο μίλησε την Τρίτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δημοσίευση 12:40’
αρθρο-newpost

Για τη λαθρεμπορία των μεταναστών στη Μεσόγειο μίλησε την Τρίτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για τη λαθρεμπορία των μεταναστών στη Μεσόγειο μίλησε την Τρίτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, μεταξύ άλλων τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση» και υπογράμμισε:

«’Ολοι είδαμε τι συνέβη τη περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σώθηκαν οι ζωές των περίπου 1.200 μεταναστών, κυρίως Σύριων, όταν η ιταλική ακτοφυλακή η Frontex, στο πλαίσιο της Μεικτής Επιχείρησης “Τρίτων” διέσωσαν δύο φορτηγά πλοία: το Ezadeen και το Blue Sky Μ. Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα από 12 και πλέον φορτηγά πλοία, που έφτασαν στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο. Φυσικά, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι διακινδύνευσαν τη ζωή τους σε πολλές μικρές βάρκες και σε δύσκολα ταξίδια μέσω των χερσαίων συνόρων».

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί:

– δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε αδίστακτους λαθρέμπορους  να πλουτίζουν με εγκληματικές πράξεις και να εκμεταλλεύονται  μετανάστες που αναζητούν ασφαλές πρόσβαση προς την Ευρώπη.

– οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη προστασίας δεν πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την απόκτηση της.

Ο έλληνας επίτροπος επεσήμανε ότι «είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν πλήρως το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το συντομότερο δυνατό». «Επιπλέον, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός πραγματικά ευρωπαϊκού προγράμματος για την επανεγκατάσταση των προσφύγων», σημείωσε.

Και συνέχισε:

«Μετά από πρόσφατη διάσκεψη για την επανεγκατάσταση, τα κράτη-μέλη έχουν μέχρι στιγμής συνολικά προσφέρει πάνω από 36.000 θέσεις για Σύριους πρόσφυγες, καθιστώντας την προσφορά αυτή ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία των προσπαθειών επανεγκατάστασης στην ΕΕ. Ωστόσο, συνολικά 207 000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο παράτυπα και πάνω από 3,5 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες της Συρίας. Επομένως, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα».

«Πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των προσφύγων για επανεγκατάσταση στις χώρες της ΕΕ.

Την κρίσιμη αυτή ώρα, όπου η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αυξανόμενο αριθμό των προκλήσεων, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα πρέπει, από κοινού, να αναλάβουν αξιόπιστη και αποτελεσματική δράση για τη μετανάστευση.

Η Ευρώπη πρέπει να βγει μπροστά. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Θα προχωρήσουμε μαζί με θέληση και αποφασιστικότητα», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.


σχετικα αρθρα