«Η προσπάθεια που έγινε να φανεί ο ΣΥΡΙΖΑ σαν ένας δράκος που θα έρθει και θα καταστρέψει την χώρα και θα φέρει δεινά μεγαλύτερα από αυτά που έχουμε βιώσει μέχρι τώρα έχει πέσει στο κενό», δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», ο υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «όχι μόνο δεν πείθει τους πολίτες οι οποίοι έτσι και αλλιώς από τα μέσα της προηγούμενης διακυβέρνησης έδειχναν καθαρά ότι δεν εμπιστεύονται Σαμαρά και Βενιζέλο πιστεύοντας ότι αυτή η συνταγή δεν οδηγεί πουθενά, αλλά και στην Ευρώπη πολλοί οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την Αριστερά , θεσμικοί παράγοντες φαίνεται να έχουν πια μια διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γιατί γίναν φιλο ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρά, κοστολογημένα, τεκμηριωμένα».

«Και για την Ελλάδα και για κάθε κράτος υπάρχει η συνέχεια του κράτους, αυτό που δεν υπάρχει είναι η συνέχεια της πολιτικής. Γι αυτό άλλωστε και οι δημοκρατίες κάνουν εκλογές. Οι συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται είναι και για να τηρούνται αλλά και για να αναθεωρούνται. Εάν διαβάσουμε προσεκτικά τον ευρωπαϊκό τύπο χωρίς να λέμε ότι στις 26 του Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσει ένα εύκολο δρόμο στις Βρυξέλλες έχει αρχίσει και από κέντρα μέσα από την Γερμανία η πολιτική της κας Μέρκελ να αμφισβητείτε και να συζητείτε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε μια κατεύθυνση βιώσιμη. Αυτό δεν έγινε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είπε κάτι τόσο φοβερό αλλά επειδή είπε κάτι τόσο λογικό. Ο παραλογισμός Σαμαρά - Βενιζέλου να επιμένουνε όλο το τελευταίο τρίμηνο του 2014 ότι το χρέος είναι βιώσιμο ότι θα φύγει το μνημόνιο και ότι θα βγούμε στις αγορές δεν γίνεται στην πραγματικότητα και για αυτό αποδυναμώνεται και μέσα στα οικονομικά κέντρα τα οποία επαναλαμβάνω δεν έχουν καμία σχέση ιδεολογικά και πολιτικά με την Αριστερά», υπογράμμισε ο κ. Ζαχαριάδης. 

Για την κατάργηση του Μνημονίου, είπε ότι «το μνήμόνιο, δηλαδή τους νόμους λιτότητας, που συρρίκνωνε την οικονομία και μεγάλωσε τον λόγο χρέους προς  το ΑΕΠ και αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο εμείς θα το καταργήσουμε. Με την εκλογή μας και θα είναι και μια ηθική δικαίωση εάν το θέλετε και θα αρχίσουμε να νομοθετούμε με βάση τα όσα καταθέσαμε και στην προηγούμενη βουλή σαν τροπολογίες, σχέδια νόμου κ.α.».

Όσον αφορά στη συμφωνία, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι «θα την αναδιαπραγματευτούμε, δηλαδή την δανειακή σύμβαση. Στις 26 Γενάρη το πρωί εάν ο ελληνικός λαός μας στείλει αυτοδύναμους στην επόμενη βουλή θα συγκροτηθεί η νέα βουλή, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της δημοκρατίας και θα αρχίσει το νομοθετικό έργο. Τα πρώτα νομοθετήματα τα οποία θα φέρουμε και τα οποία θα σπάσουνε την λογική της λιτότητας και θα καταργήσουνε στην ουσία το μνημόνιο. Την επόμενη στιγμή θα πάμε στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτούμε. Αλλά δεν θα πάμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα μόνοι μας, θα πάμε να πούμε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα ευρωπαικό, ότι έχουν και άλλοι πρόβλημα, θα αναζητήσουμε συμμαχίες και με χώρες που δεν έχουν κυβέρνηση αριστεράς. Αυτή τη στιγμή μπορει να υπάρξουν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, αλλά υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες εξελίξεις».

«Ασφαλώς πρέπει να αναζητήσουμε κάπου και χρήματα αλλά πρέπει να αναζητήσουμε και μια βιώσιμη προοπτική. Για αυτό λοιπόν εμείς θα πάμε να θέσουμε το θέμα τα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στις Βρυξέλλες και να σας πω κάτι όταν τον περασμένο Οκτώβρη 17 νομπελίστες οικονομολόγοι λέγανε στην κα Μέρκελ ότι η πολιτική με την οποία προχωρά οδηγεί την Ευρώπη σε μαρασμό, συρρίκνωση και κοινωνικό γκρεμό όλοι αυτοί δεν ήτανε ΣΥΡΙΖΑ απλά λέγανε τα λογικά. Εμείς λοιπόν αυτά τα ζητήματα θα τα θέσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα διαπραγματευτούμε δηλαδή θα πούμε και ΟΧΙ και αυτό είναι σημαντικό, δηλαδή να πάει μια κυβέρνηση στις Βρυξέλλες να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να κάνει και μια αποτίμηση για το πώς φτάσαμε ως εδώ, να κάνει και μια αποτίμηση για το που πήγαν οι κοινωνικοί δείκτες ποιες ήταν οι προβλέψεις να ζητήσει επανόρθωση, να ζητήσει από το πακέτο των 300 δισ. του κου Γιούνκερ μου μόλις βγήκε στην κομισιον μας είπε ότι θα πάει για την αναπτυξιακή βοήθεια στο νότο κάτι ποιο συγκεκριμένο και να ξεκινήσει, να ζητήσει ανακατεύθυνση του ΕΣΠΑ, γιατί μου λέτε που θα βρούμε τα λεφτά, αλλά και να βάλει την χώρα σε μια τάξη», είπε σε άλλο σημείο.