Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Η αλλαγή στάσης- προς το ηπιότερο- που υπήρξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα  από μία μερίδα μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ απασχόλησε τα στελέχη της Κουμουνδούρου αφού κανένας φανερός λόγος δεν υπήρξε γι αυτή την αλλαγή.
Πείστηκαν οι Ευρωπαίοι ότι μπορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει δίκιο; Κατάλαβαν ότι με όσα κάνουν σπρώχνουν ακόμα περισσότερους Έλληνες στον ΣΥΡΙΖΑ; Ή απλώς είδαν ότι σε αυτή την μάχη Δαβίδ και Γολιάθ η ιστορία και πάλι επαναλαμβάνεται; 

«Τι έχει αλλάξει και όλοι δείχνουν έτοιμοι να συζητήσουν πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις μιας αριστερής κυβέρνησης αναρωτήθηκε μάλιστα χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά την  διάρκεια της ομιλίας του στην Κομοτηνή»,  για να δώσει την δική του απάντηση: «Μα είναι ξεκάθαρο: Είναι η πραγματικότητα που επιβάλλει πια τους όρους της. Είναι η αποδοχή ότι διέξοδος για την Ευρώπη δεν υπάρχει, παρά μόνο μέσα από την δική μας θέση: την ριζική απομείωση του ελληνικού χρέους, και την αποπληρωμή του υπόλοιπου μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι απλά η αποδοχή της πραγματικότητας. Είναι όμως ταυτόχρονα και ότι στην Ευρώπη κάτι αλλάζει. Έρχονται στο προσκήνιο νέες δυνάμεις. Και οι δυνάμεις αυτές, με την στήριξη των λαών, των εργαζόμενων, των ευρωπαϊκών κοινωνιών, θα βάλουν την δική τους ατζέντα. Και θα παίξουν πια ρόλο στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής». 

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάντως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το τι μπορεί να βρουν όταν αναλάβουν την εξουσία. Όπως λένε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη συμφωνιών που δεν είναι σε γνώση  των κομμάτων ούτε των πολιτών και οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν ένα ακόμα πρόβλημα για το κόμμα της Αλέξη Τσίπρα. «Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου», τα οποία εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα από αυτή την σκέψη. «Η τακτική της υποταγής που ακολούθησε άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλα σκοτεινά σημεία  και άλλες δεσμεύσεις που δεν γνωρίζουμε.» 

Μάλιστα  ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την επόμενη μέρα των εκλογών τόνισε  «Δεν λέμε ότι ο δρόμος μας θα είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα. Δεν λέμε ότι όλοι θα μας ανοίξουν με την μια τις πόρτες. Λέμε, όμως, ότι τώρα πια είναι σαφές. Η Αριστερά ζητά την εμπιστοσύνη και την στήριξη του λαού για να διαπραγματευτεί. Να διαπραγματευτεί αποφασιστικά. Σθεναρά. Και με πείσμα. 

Και συνέχισε αναφερόμενος στους πιθανούς συνομιλητές του « Δεν είμαστε αυτοί που θα κάτσουμε να κάνουμε τα μαθήματά μας, όπως υποτιμητικά και απαξιωτικά για τους Έλληνες και τους άλλους λαούς του Νότου αρέσκεται να δηλώνει η κυρία Μέρκελ. 

Γιατί εμάς δεν μας έχει κανένας στο τσεπάκι του. Δεν είμαστε μέρος του διαπλεκόμενο χθες. Δεν υπογράψαμε αμαρτωλές συμβάσεις. Δεν παίρναμε επί χρόνια προμήθειες στα κομματικά μας ταμεία από Γερμανικές -και άλλες- εταιρείες. Δεν δώσαμε αντιπαροχή την πολιτική μας στήριξη από Μέσα ενημέρωσης. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που κατέστρεψε την Ελλάδα. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το χθες, όχι να συμβιβαστούμε μαζί του.»