Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Ο προβληματισμός είναι έντονος τις τελευταίες εβδομάδες στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Η αιτία δεν είναι άλλη από τις συνεχιζόμενες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Κυπριακό. Και ο λόγος που η ανησυχία αυξάνεται είναι ότι η χώρα διανύει προεκλογική περίοδο με αμφίβολη έκβαση, καθώς ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να πει αν την επομένη των εκλογών θα υπάρξει κυβέρνηση ή ακυβερνησία – με την Τουρκία να αρέσκεται στην εκμετάλλευση τέτοιων περιόδων για δημιουργία τετελεσμένων.

Τρία είναι τα σημεία που απασχολούν τη Βασιλίσσης Σοφίας και το Πεντάγωνο και τα οποία συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη των κκ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Νίκου Δένδια, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και στελεχών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Το πρώτο είναι η έκδοση από την Άγκυρα αγγελιών προς αεροναυτιλλομένους (NOTAMs) με τις οποίες όχι μόνο δεσμεύει μεγάλες περιοχές στον εναέριο χώρο του Αιγαίου (κυρίως διεθνή εναέριο χώρο αλλά σε ορισμένα σημεία και ελληνικό εναέριο χώρο) αλλά παράλληλα το πράττει για όλη τη διάρκεια του έτους, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου. Είναι η κίνηση της ετήσιας δέσμευσης είναι που συνιστά ποιοτική κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας.

Το δεύτερο σημείο είναι η επιστροφή στις εμπλοκές μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών. Αυτές έχουν αρχίσει και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, απασχολώντας έντονα την Πολεμική Αεροπορία. Σε πρόσφατο περιστατικό, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν από ελληνικά, αποχώρησαν και έπειτα από λίγο επέστρεψαν για να εμπλακούν.

Το τρίτο σημείο είναι η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» εντός της ΑΟΖ του νησιού. Η κίνηση της Άγκυρας να ανανεώσει τη NAVTEX μετά από την έναρξη της δεύτερης γεώτρησης της ιταλικής εταιρείας Eni στο Οικόπεδο 9 ακολούθησε το άνοιγμα του Προέδρου Αναστασιάδη για πιθανή συζήτηση του ενεργειακού μαζί με τους χάρτες του εδαφικού στο τέλος μίας διαπραγμάτευσης.

Το πρόβλημα με όλα αυτά είναι ότι η Αθήνα δεν μπορεί παρά να κάνει προεκλογική διαχείριση. Ωστόσο, πιθανή κυβερνητική αβεβαιότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει κενό που η Άγκυρα ίσως κινηθεί για να το εκμεταλλευθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούνται έγκαιρες κινήσεις προς πάσα κατεύθυνση.