current views are: 3

14 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση18:22

Αλέξης Τσίπρας: Λάθος ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώνονται φόροι

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση 18:22’
αρθρο-newpost

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στους χρήστες του δημοφιλούς μέσου ανέπτυξε τις βασικές προτεραιότητες του κόμματος, απάντησε σε ερωτήσεις για τη φορολογία, τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ο κ. Τσίπρας είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τονίζοντας ταυτόχρονα πως δεν πρόκειται να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Διαμήνυσε πως θα θεσμοθετηθεί ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ τόνισε πως «με τον ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει».

Παράλληλα σημείωσε πως δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ωστόσο, σημείωσε πως θα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε μείωση του. 

«Είναι λανθασμένο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι πολίτες δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το κόμμα του και ο ίδιος θέλουν αναδιανομή και φορολόγηση του πλούτου.

Με το «δεν πληρώνω καθόλου φόρους» δεν θα μπορεί το κράτος να σταθεί τα πόδια του, είπε και προσέθεσε ότι χωρίς φόρους δεν χρηματοδοτούνται οι κοινωνικές δομές.

Σχετικά με τη διαφθορά, επεσήμανε πως θα αντιμετωπιστεί με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίο θα τεθούν υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού με την κατάλληλη διοικητική δομή εντός της κυβέρνησης. 

«Το θέμα είναι να σταματήσει “πάρτι”» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως υπάρχει η πολιτική βούληση για έλεγχο στις λίστες, χαρακτηρίζοντας ως «σημαντικότερη προτεραιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς». 

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι χρειάζεται μία ριζική μεταρρύθμιση, όχι όμως όπως έγινε από την τρόικα και τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά και εξήγησε: 

«Εμείς θέλουμε ένα παραγωγικό δημόσιο τομέα, θέλουμε αλλαγές και τομές που θα κάνουν ανταποδοτικό το ρόλο του δημόσιου τομέα με κριτήριο την αποτελεσματικότητα».

Χαρακτήρισε «ισοπεδωτική» την αντίληψη ότι ο δημόσιος υπάλληλος ζει σε προνομιακό καθεστώς: 

«Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες υπερασπιζόμενοι το κοινωνικό κράτος» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «αυτά δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη».

Για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι αναγκαίος ο «εξορθολογισμός» τους και επεσήμανε πως πιστεύει στον «διακριτό ρόλο μεταξύ αυτών των δύο». Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να προκύψει μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο. 

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας μίλησε για κατάργηση των κέντρων κράτησης και δημιουργία κέντρων ανθρώπινης φιλοξενίας, ενώ τάχθηκε υπέρ του να δίνεται η ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στη χώρας μας, ενώ για την αστυνομία τόνισε πως πρέπει να γίνει μια συνολική μεταρρύθμιση ώστε να εκδημοκρατιστεί και να ανταποκριθεί καλύτερα στο έργο της. 

«Θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση, όχι αστυνομοκρατία» σημείωσε και προσέθεσε ότι πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αφοπλίσει μόνο τους αστυνομικούς που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές. 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αντισυνταγματικές της φυλακές Τύπου Γ’ για τις οποίες η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι δεδομένη» και μίλησε για συνολικές παρεμβάσεις για την άθλια, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μία εξεταστική επιτροπή «για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, χωρίς ρεβανσισμούς», ενώ αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων ετών τις χαρακτήρισε ξεπούλημα για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, που δεν βοήθησαν στη μείωση του χρέους.

«Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν εκτροφείο σκανδάλων» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι στο κόμμα του δεν είναι κρατιστές, πιστεύουν όμως ότι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί (νερό, ηλεκτρισμός) καθώς και κερδοφόροι οργανισμοί, όπως ο ΟΠΑΠ, δεν μπορεί να είναι σε ιδιώτες.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, γιατί «θα ήταν λάθος να ανοίξουμε μέτωπα με τους εταίρους μας».

Όσον αφορά στο «Διαύγεια» ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:

«Η υπόθεση της δημόσιας διοίκησης και της στελέχωσής της έχει να κάνει με το αν κανείς εμπιστεύεται τους δημόσιους λειτουργούς. Ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να είχαμε και την κριτική που ασκήσαμε, άποψή μας είναι ότι η “Διαύγεια” πρέπει να ενισχυθεί. Εμείς λέμε ότι θέλουμε να εμπιστευθούμε τη δημόσια διοίκηση».

 


σχετικα αρθρα