Φουντώνει η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πληρωμή των ομολόγων. 

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για μετάθεση πληρωμής των εγγυημένων από το κράτος τραπεζικών ομολόγων έκανε λόγο για «άσχετους και αδίστακτους».

«Προσπαθώντας να πείσουν ότι «λεφτά υπάρχουν» για τη ρευστότητα των τραπεζών,  ισχυρίζονται ότι  η πληρωμή των ομολόγων των τραπεζών αξίας 20 δις που λήγουν τον Μάρτιο, μπορεί να  παραταθεί για αργότερα. Προφανώς, αυτές τις ανοησίες άκουσαν και οι επενδυτές στο Λονδίνο και αντιμετώπισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή θυμηδία…», αναφέρει ο κ. Σταμάτης και συνεχίζει: «Για να θολώσουν τα νερά, συγχέουν  δύο ανεξάρτητα γεγονότα, παρουσιάζοντας μια απόφαση ρουτίνας της ΕΕ ως απόφαση της ΕΚΤ, που δεν υπάρχει.  Αυτά τα δύο δεν συσχετίζονται. Μόνον οι οικονομικοί φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο!». 

Προσθέτει μάλιστα πως «από το 2008, για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρέχουν εγγυήσεις στα ομόλογα που εκδίδουν οι εγχώριες τράπεζες τους.  Οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα ομόλογα αυτά ως ενέχυρο προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εγγυήσεις αυτές ανανεώνονται ανά εξάμηνο και ισχύουν για τους επόμενους έξι μήνες.  Στην Ελλάδα,  αυτό εφαρμόζεται με τον Νόμο 3723 του 2008».
 
Ο κ. Σταμάτης καταλήγει πως «η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια απόφαση ρουτίνας, όπως συμβαίνει ανά εξάμηνο από το 2008.  Το αν τα ομόλογα αυτά τελικά γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ή όχι, αποτελεί ανεξάρτητη απόφαση της ΕΚΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η απόφαση της ΕΚΤ να μην τα κάνει αποδεκτά μετά τις 28/2/2015 δεν έχει αλλάξει και συνδέεται απόλυτα με την τήρηση προγράμματος που ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα ακυρώσει στις 25/1/15. Είναι φανερό, για μια ακόμη φορά, πως καταφεύγουν στο ψέμα για να καλύψουν ένα άλλο ψέμα».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει μύθο τα περί «στραγγαλισμού» της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από το κόμμα. 
 
«Η κινδυνολογία της αποσταθεροποίησης των τραπεζών και του Grexit υπάρχει μόνο στον λόγο της ΝΔ. Η πραγματικότητα καταρρίπτει τη μυθολογία του φόβου που καλλιεργεί η απερχόμενη κυβέρνηση των Μνημονίων και της υποταγής» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «ο μύθος του στραγγαλισμού της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια της ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδεται από την απόφαση της ΕΚΤ». Όπως εξάλλου επισημαίνεται, με την απόφαση αυτή «δίνεται εξάμηνη παράταση τραπεζικής ρευστότητας και στις ελληνικές τράπεζες, μεταθέτοντας για το μέλλον την αποπληρωμή των 20 δισ. των ομολόγων τους που λήγουν τον Μάρτιο».
 

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στον κ. Σταμάτη αναφέρει πως «κάνει άλλη μια επίδειξη της ημιμάθειάς του». 

«Αφού πρώτα μας έπεισε ότι δεν έχει ιδέα τι είναι τα έντοκα γραμμάτια και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, τώρα πέρασε στα πιο δύσκολα, τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες. Εκτός από την άγνοιά του στα οικονομικά, δεν αντιλαμβάνεται καν ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν αποφάσεις "ρουτίνας" αλλά πολιτικές αποφάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες και στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα», τονίζει μεταξύ άλλων και προσθέτει πως «η ουσία της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως κλείνει μια πηγή ανησυχίας για τη ρευστότητα των τραπεζών, αφού δεν θα χρειαστούν 20 δις τον Μάρτιο. Πολιτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (δηλαδή το ένα τρίτο της τρόικας) στέλνει προφανές μήνυμα για πίστωση χρόνου στις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση».