current views are: 3

15 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση11:43

Επίθεση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για τους φορολογικούς συντελεστές

Δεν πρόλαβε να κοπάσει η κόντρα της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη φορολογία, και ξέσπασε νέος «πόλεμος», ύστερα από τη δήλωση – «βόμβα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου για συντελεστή φορολόγησης 50%. 

Δημοσίευση 11:43’
αρθρο-newpost

Δεν πρόλαβε να κοπάσει η κόντρα της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη φορολογία, και ξέσπασε νέος «πόλεμος», ύστερα από τη δήλωση – «βόμβα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου για συντελεστή φορολόγησης 50%. 

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Δεν πρόλαβε να κοπάσει η κόντρα της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά τη φορολογία, και ξέσπασε νέος «πόλεμος», ύστερα από τη δήλωση – «βόμβα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου για συντελεστή φορολόγησης 50%. 

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, οι δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ, Θεόδωρου Παρασκευόπουλου, για επιβολή φόρου εισοδήματος, όπου ο ανώτατος συντελεστής θα πρέπει να είναι πάνω από το 50%, είχε προκαλέσει σάλο. 

Την άποψη του κ. Παρασκευόπουλου επανέλαβε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION24, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η φορολογία θέλει πολλούς συντελεστές, με ανώτατο. Όταν θα φτάσουμε να έχουμε με το περιουσιολόγιο τα πραγματικά εισοδήματα, θα πρέπει τουλάχιστον ο ανώτατος να είναι στο 50%».

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι «το πράγμα που έπρεπε να κάνει απ’ την αρχή ακόμα και μια δεξιά κυβέρνηση ήταν να δώσει και μια αίσθηση του δικαίου».

Μάλιστα, στο πάνελ της εκπομπής συμμετείχε  και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ρώτησε τον κ. Τσακαλώτο εάν κάνει λόγο για περισσότερους φόρους.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, απάντησε: «Βεβαίως, σε ένα σημείο, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και να πληρώνουν όλοι κατά το Σύνταγμα».

Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως «υπάρχει ένα μοντέλο που λέει φορολογούμε παραπάνω και έχουμε περισσότερες συλλογικές υπηρεσίες. Υπάρχει ένα άλλο μοντέλο – το νεοφιλελεύθερο – που λέει θα έχουμε λιγότερους φόρους και λιγότερες υπηρεσίες και ο κόσμος θα ξοδεύει όπως θέλει τα λεφτά του. Εσείς ανακαλύψατε αυτό που δεν υπάρχει στην κοινωνική επιστήμη: υψηλούς φόρους και θα έχουμε χαμηλές υπηρεσίες».

Η παραπάνω δήλωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. 

Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, εξεπέλυσε νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «οι  υποσχέσεις του κ. Τσίπρα οδηγούν την οικονομία σε νέο Μνημόνιο καταστρέφοντας εκείνους που άντεξαν την κρίση. Τη μεσαία τάξη». 

Όπως αναφέρει η κυρία Σπυράκη, «ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και στη θέση του ετοιμάζεται να θεσπίσει Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Επειδή ο λογαριασμός δεν βγαίνει, ο  κ. Τσίπρας σχεδιάζει να τετραπλασιάσει το φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη. Γι’ αυτό και η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζει παράδεισο τον ΕΝΦΙΑ απέναντι στο ΦΜΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ».

«Άλλωστε ο στενός του συνεργάτης και στέλεχος του οικονομικού του επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν κρύβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τους φόρους στο σύνολο των εισοδημάτων και της περιουσίας με ανώτατο συντελεστή 50%!», προσθέτει η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως  λέει ψέματα όταν αναφέρεται σε «φοροελαφρύνσεις».

Απαντώντας στην δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί πως «έχει το θράσος και επανέρχεται στο θέμα του ΕΝΦΙΑ».

«Όπως ο δολοφόνος γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος, έτσι και η κ. Σπυράκη έχει το θράσος να επανέρχεται στο θέμα του ΕΝΦΙΑ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λεηλασία της μεσαίας τάξης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως έχει δεσμευτεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του θα είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επαναφορά του αφορολόγητου της πρώτης κατοικίας μέχρι ένα ορισμένο ύψος άξιας και η θέσπιση ενός Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

«Κόντρα» και για την πληρωμή ομολόγων

Την ίδια ώρα, το κλίμα ανάμεσα στα δύο κόμματα δυναμιτίζει και το ζήτημα της πληρωμής ομολόγων. 

Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για μετάθεση πληρωμής των εγγυημένων από το κράτος τραπεζικών ομολόγων έκανε λόγο για «άσχετους και αδίστακτους».

«Προσπαθώντας να πείσουν ότι «λεφτά υπάρχουν» για τη ρευστότητα των τραπεζών,  ισχυρίζονται ότι  η πληρωμή των ομολόγων των τραπεζών αξίας 20 δις που λήγουν τον Μάρτιο, μπορεί να  παραταθεί για αργότερα. Προφανώς, αυτές τις ανοησίες άκουσαν και οι επενδυτές στο Λονδίνο και αντιμετώπισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή θυμηδία…», αναφέρει ο κ. Σταμάτηςκαι συνεχίζει:

«Για να θολώσουν τα νερά, συγχέουν  δύο ανεξάρτητα γεγονότα, παρουσιάζοντας μια απόφαση ρουτίνας της ΕΕ ως απόφαση της ΕΚΤ, που δεν υπάρχει.  Αυτά τα δύο δεν συσχετίζονται. Μόνον οι οικονομικοί φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο!». 

Ο κ. Σταμάτης σημειώνει ακόμη πως «η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια απόφαση ρουτίνας, όπως συμβαίνει ανά εξάμηνο από το 2008.  Το αν τα ομόλογα αυτά τελικά γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ή όχι, αποτελεί ανεξάρτητη απόφαση της ΕΚΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η απόφαση της ΕΚΤ να μην τα κάνει αποδεκτά μετά τις 28/2/2015 δεν έχει αλλάξει και συνδέεται απόλυτα με την τήρηση προγράμματος που ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα ακυρώσει στις 25/1/15. Είναι φανερό, για μια ακόμη φορά, πως καταφεύγουν στο ψέμα για να καλύψουν ένα άλλο ψέμα».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε μύθο τα περί «στραγγαλισμού» της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από το κόμμα. 

«Η κινδυνολογία της αποσταθεροποίησης των τραπεζών και του Grexit υπάρχει μόνο στον λόγο της ΝΔ. Η πραγματικότητα καταρρίπτει τη μυθολογία του φόβου που καλλιεργεί η απερχόμενη κυβέρνηση των Μνημονίων και της υποταγής» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «ο μύθος του στραγγαλισμού της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια της ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδεται από την απόφαση της ΕΚΤ». Όπως εξάλλου επισημαίνεται, με την απόφαση αυτή «δίνεται εξάμηνη παράταση τραπεζικής ρευστότητας και στις ελληνικές τράπεζες, μεταθέτοντας για το μέλλον την αποπληρωμή των 20 δισ. των ομολόγων τους που λήγουν τον Μάρτιο».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στον κ. Σταμάτη αναφέρει πως «κάνει άλλη μια επίδειξη της ημιμάθειάς του». 

«Αφού πρώτα μας έπεισε ότι δεν έχει ιδέα τι είναι τα έντοκα γραμμάτια και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, τώρα πέρασε στα πιο δύσκολα, τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες. Εκτός από την άγνοιά του στα οικονομικά, δεν αντιλαμβάνεται καν ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν αποφάσεις “ρουτίνας” αλλά πολιτικές αποφάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες και στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα», τονίζει μεταξύ άλλων.

«Η ουσία της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως κλείνει μια πηγή ανησυχίας για τη ρευστότητα των τραπεζών, αφού δεν θα χρειαστούν 20 δισ. τον Μάρτιο. Πολιτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (δηλαδή το ένα τρίτο της τρόικας) στέλνει προφανές μήνυμα για πίστωση χρόνου στις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση», καταλήγει ο κ. Σκουρλέτης.

Ο κ. Σταμάτης, απαντώντας τόνισε ότι «το πρόβλημα με τον κ. Σκουρλέτη είναι ότι αποδεικνύεται  ανεπίδεκτος μαθήσεως. Αλλιώς δεν θα επανερχόταν στο  θέμα των εντόκων γραμματίων που έθεσε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Real News την Κυριακή, για να ξαναθυμίσει τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις εκείνες. Όπως και την  αγωνιώδη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ επί τρείς ημέρες να δικαιολογήσει  τα αδικαιολόγητα, με επιθέσεις ακόμη και κατά του Υπουργού των Οικονομικών για το ίδιο θέμα, ο οποίος του απάντησε πλήρως και τεκμηριωμένα» ανέφερε ο κ. Σταμάτης.

«Όσο για τις άλλες  ερωτήσεις, που θέτει στην ανακοίνωσή του, καλό θα ήταν να τις θέσει στον εαυτό του. Και τούτο γιατί τα θεσμικά όργανα και τα πρόσωπα, στα οποία αναφέρεται σήμερα θετικά  (Ευρωπαϊκό δικαστήριο, Ντράγκι, Αβραμόπουλος) είναι τα ίδια, εναντίον των οποίων καταφερόταν ο ίδιος και το κόμμα του μόλις χθες! Η όψιμη προεκλογική μεταμόρφωσή τους μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει» σημείωσε.  


σχετικα αρθρα