'Εντονα συνθηματολογική, σε βαθμό που να θυμίζει επικίνδυνα προεκλογική ομιλία σε μπαλκόνι – αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών- ήταν η εισήγηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο κ. Παπανδρέου, με αφορμή τον -σχεδόν- ένα χρόνο από τη συμφωνία για το μνημόνιο, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητά του, επιρρίπτοντας και πάλι ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή κατηγορώντας την ότι οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημοσιονομικής αναδιοργάνωσης, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στόχο έχει τη συστηματική μείωση των ελλειμμάτων. Παράλληλα τόνισε τις αλλαγές οι οποίες «οδηγούν σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης», επαναλαμβάνοντας τις παρεμβάσεις με τον «Καλλικράτη», την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή), αλλά και τις περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες και τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ενώ ισχυρίστηκε ότι εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σχετικά με τη σεναριολογία που έχει αναπτυχθεί περί αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά και για πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση κοιτάζει τη δουλειά της και βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού, ενώ επιτέθηκε στις «Κασσάνδρες» και τους «εργολάβους της αγωνίας των πολιτών». Στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε μία σειρά... συνθημάτων, μάλλον προς τόνωση του ηθικού των παρισταμένων υπουργών, των οποίων οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, και κατέληξε: «Όπως σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία έτσι και με το σχέδιό μας, το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανασυγκρότησης, που θα καταθέσουμε σε λίγες ημέρες θα την βγάλουμε από την κρίση και θα την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη, την ευημερία και την προκοπή.»