Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» λαο ερωτηθείς για τους διαξιφισμούς μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ και την αλλαγή στη φορολογία, χαρακτήρισε την «πλήρη αντιφάσεων» διαμάχη ως απότοκο της έλλειψης καθαρών θέσεων και της επιθυμίας «χαϊδέματος αυτιών» ταυτόχρονα του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων.

Επισήμανε ότι η διαμάχη αυτή έχει τα χαρακτηριστικά «κοροϊδίας», καθώς πρόκειται για «ένα μπαλάκι που πάει και έρχεται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως παλιά ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, γύρω από προεκλογικές παροχές και υποτιθέμενους στόχους και προγράμματα».

Υπογράμμισε πως τα ζητήματα της φορολογία θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα και πρόσθεσε ότι «η φορολόγηση, για παράδειγμα, του μεγάλου κεφαλαίου θα έπρεπε να είναι στο 45%», προσδιορίζοντας το μεγάλο κεφάλαιο ως τις μεγάλες μετοχικές εταιρείες και μονοπωλιακούς ομίλους που δρουν στη χώρα και οι οποίοι είχαν μεγάλη κερδοφορία και στα χρόνια της κρίσης. Σημείωσε ότι «(μεγάλο κεφάλαιο) δεν είναι ο επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο μικρός».

«Μιλάμε για κατάργηση έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στην υγεία, στα φάρμακα, στα τιμολόγια ενέργειας-ύδρευσης, στις επικοινωνίες, στα τηλέφωνα κ.λπ., κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, οριστική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας από τη φορολόγηση, όχι στη φορολόγηση αγροτικής γης των μικρών και μεσαίων αγροτών, φορολόγηση της υψηλής ακίνητης περιουσίας» διευκρίνισε.

Αποσαφήνισε ότι το ΚΚΕ δεν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, πρόσθεσε ότι «μόνος του (ο ΣΥΡΙΖΑ) ταυτίζεται σε ορισμένα» και τόνισε ότι πρέπει να δει κανείς πώς τοποθετούνται συγκεκριμένα τα κόμματα στα κύρια και καθοριστικά ζητήματα, όπως στο ζήτημα της ΕΕ και της Ευρωζώνης για το αν «θα είσαι μέσα ή θα συγκρουστείς και θα αποδεσμευτείς».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, είπε ότι «δεν χρειάζεται να στηρίζεις μια κυβέρνηση για να ψηφίσεις ένα νόμο που συμφέρει τον λαό αν τον φέρει στη Βουλή».

Στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, χαρακτήρισε «γελοιότητες» τα λεχθέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ που «σου λέει θα τους φέρω εδώ και θα πίνουν καφέδες», τονίζοντας «να πεις κύριε, δεν κάνω καμία διαπραγμάτευση, διότι θέλω μονομερή, ολοσχερή διαγραφή του χρέους, γιατί δεν το δημιούργησε ο λαός, μας έχετε επιβάλλει μια κατάσταση, ευθύνονται οι τραπεζίτες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και αυτοί πρέπει να πληρώσουν και τέρμα. Αυτό πρέπει να πει κι αυτό σημαίνει σύγκρουση κι αυτό το λέει μόνο το ΚΚΕ».

Στην παρατήρηση ότι μια «ψήφος ανοχής» μπορεί να αποσυρθεί ανέφερε:

«Μου λέτε να ψηφίσουμε ανοχή στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μετά από δύο μέρες ή μια εβδομάδα να πούμε δεν το στηρίζουμε και πέφτουμε σε δύο μήνες, γιατί για τόσο διάστημα μιλάμε».