Στους φορολογικούς συντελεστές που θα ισχύουν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθηνών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΝΔ

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, τόνισε ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής μπορεί να αγγίξει το 50% και 60%, πάνω από τις 80.000 ευρώ, διευκρίνισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου

«Άρα η στρατηγική είναι μετά όταν δηλώνονται κανονικά, να αυξηθεί και ο ανώτατος συντελεστής  που μπορεί να πάει στα 50 και στα 60 που θυμίζω  θα είναι  οριακός συντελεστής. Δεν σημαίνει ότι θα πληρώνεις 50 και 60 από το πρώτο ευρώ αλλά θα πληρώνεις αυτό μετά από τα 80 χιλιάδες... Γιατί το κομμάτι που είναι πάνω από το 80 χιλιάδες. 

Στο ερώτημα αν ο ανώτατος συντελεστής γι' αυτόν που θα έχει εισοδήματα, είναι πάνω από 80 χιλιάδες θα φτάνει το 60%, απάντησε: 
         
«Όχι, δεν το έχουμε αποφασίσει αυτό γιατί δεν έχει καμία έννοια να το κάνουμε τώρα μέχρι να μπορούμε στο πρώτο έτος να φτιάξουμε το περιουσιολόγιο, να αναγκάσουμε τον κόσμο να δηλώνει το πραγματικό εισόδημα. Γιατί σας είπα τώρα θα πάρεις λίγα λεφτά από αυτό, γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν… και πάνω». 

«Το εισόδημα πρέπει να έχει πολλούς συντελεστές, κάθε φορά που ανεβαίνεις. Δηλαδή, και για τον πλούτο, μπορεί ένα σπίτι που είναι 150-200 χιλιάδες να έχεις ένα φόρο, πολύ μικρό συντελεστή και αυτό να αυξάνεται» σημείωσε. 

Συγκεκριμένα, για τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος είπε: «Για το εισόδημα θα είναι περίπου το ίδιο που είναι τώρα- για το χαμηλότερο λέω το ίδιο και με περισσότερους συντελεστές- και κάποια στιγμή, όταν υπάρξει το περιουσιολόγιο και αναγκαστεί ο κόσμος να δηλώσει το πραγματικό εισόδημα. Γιατί ξέρετε ότι  από το εισόδημα στην Ελλάδα δεν υπάρχουνε πλούσιοι είναι 38 χιλιάδες οικογένειες που… Αυτό, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι σωστό, δεν είναι αλήθεια. 

Ο κ. Τσακαλώτος έφερε ως παράδειγμα μια ελληνική οικογένεια που έχει ένα εισόδημα 20 χιλιάδων ευρώ, θα είναι στο χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας. «Και φαντάζομαι μια τέτοια οικογένεια θα έχει λίγα περιουσιακά στοιχεία. Άρα, θα πληρώσει και λίγο φόρο πλούτου» συμπλήρωσε.