Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Το, τουλάχιστον, 10% του εκλογικού σώματος που εμφανίζεται ακόμη αναποφάσιστοι ως προς το τι θα πράξει στις 25 Ιανουαρίου βάζει στο στόχαστρο του ο Αντώνης Σαμαράς, στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες.

Αυτή, άλλωστε, η δεξαμενή είναι που κάνει το Μαξίμου να αισιοδοξεί για την έκβαση της εκλογής και τους εκλογολόγους να διατηρούν μικρή την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων, τόσο σε όρους πρόθεσης ψήφου όσο και σε όρους αναγωγής σε εκλογικό αποτέλεσμα.

Διότι εάν κάτι έχει παρατηρηθεί είναι ότι οι εναπομείναντες αναποφάσιστοι κάθε άλλο παρά τάση υπερψήφισης του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν. Αντιθέτως, μοιάζουν να προβληματίζονται μεταξύ αποχής, Νέας Δημοκρατίας και κομμάτων της κεντροαριστεράς (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών).

Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι η ΝΔ. έχει λαμβάνειν, υπό προϋποθέσεις, από τη συγκεκριμένη δεξαμενή, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τη δυναμική των κομμάτων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό ως δεδομένο, ο κ. Σαμαράς να χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό όπλο τον ίδιο τον... ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη Βαβέλ των ανακοινώσεων και θέσεων στελεχών της Κουμουνδούρου επί παντός: Από το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ μέχρι τη διαπραγμάτευση για το χρέος και από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τα δάνεια προς τις τράπεζες.

Δεδομένου ότι πρόκειται για, κατά κύριο λόγο, μετριοπαθείς ψηφοφόρους που η ανησυχία τους για μία νέα περιδίνηση υπερτερεί της οργής τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς την τελευταία διετία, ο Πρωθυπουργός θα προτάξει το διακύβευμα της παραμονής της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και, παράλληλα, θα επιδιώξει να αναδείξει την πλήρη σύγχυση απόψεων.

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Νίκου Παππά, στελέχους δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015, οι διαφοροποιούμενες εκτιμήσεις στελεχών, όπως ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, για το το ύψος επιβολής του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, η σεισάχθεια που είχε ξεχαστεί, αλλά επανήλθε χθες από τον κ. Αλέξη Μητρόπουλο, μπορεί να μοιάζουν θελκτικά για τους περισσότερους (σ.σ. ποιός δεν θέλει να πληρώνει λιγότερους φόρους), ωστόσο την ίδια στιγμή προκαλούν και εύλογες ανησυχίες καθώς συνιστούν σήμα... στάσης πληρωμών προς τους πολίτες.

Εάν η τακτική του Μαξίμου αποδώσει θα κριθεί στην... κάλπη. Ωστόσο είναι σαφές ότι η ανατροπή της ψαλίδας και το όποιο εύρος της διαφοράς αναμένεται να κριθούν απολύτως όχι μόνον από το στενό πυρήνα όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ν.Δ. αλλά και από τους πόσους ψηφοφόρους θα μπορέσει να προσελκύσει ο Πρωθυπουργός τόσο από τους αναποφάσιστους όσο και από εκείνους που εμφανίζονται να στηρίζουν τα τρία μικρά κόμματα στο κέντρο του πολιτικού φάσματος.