Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Στροφή στους αναποφάσιστους, που κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας και κινούνται μεταξύ ΝΔ και μικρότερων κομμάτων στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, αλλά και στους ψηφοφόρους της σοσιαλδημοκρατίας (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Κίνημα ΓΑΠ) επιχειρεί ο Πρωθυπουργός στην τελική στροφή πριν τις κάλπες.

Ο Αντώνης Σαμαράς, χθες από το Περιστέρι, επεδίωξε να θέσει τις βάσεις μίας ευρύτατης ευρωπαϊκής παράταξης που θα δώσει, στα ίσια, τη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιώντας σειρά πολιτικών ανοιγμάτων που αναμένεται να συνεχιστούν τα λίγα 24ώρα πριν την κρίσιμη εκλογή. 

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν μνημόνευσε μόνον τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Επιβεβαιώνοντας, δε, τη βούλησή του να ηγηθεί, ακόμη κι αν η ΝΔ έχει επιτύχει αυτοδυναμία, ενός κυβερνητικού σχήματος ευρύτατης αποδοχής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό αναφέρθηκε στην κυβέρνηση της οποίας ηγήθηκε, με τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη. 

«Δεν ψηφίζουμε για κόμμα αλλά για την Ελλάδα που θέλουμε» ανέφερε, ακόμη, ο Πρωθυπουργός επιδιώκονται εμφανώς να προσεταιριστεί το κοινό που, παλαιότερα οι καραμανλικοί, χαρακτήριζαν ως μεσαίο χώρο και, εσχάτως, στη Ν.Δ. περιγράφεται ως «μεταρρυθμιστικό κέντρο». 

Η απόφαση για αλλαγή πλεύσης ή, για την ακρίβεια, για την ενίσχυση αυτής της πτυχής του πολιτικού λόγου του Πρωθυπουργού μοιάζει πολιτικά εύλογη και εκλογικά αναγκαία. Άλλωστε, το σύνολο των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι τα περιθώρια να «μαζέψει» ψήφους εκ δεξιών έχουν περιοριστεί για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πάντως δεν θα εγκαταλείψει τη σχετική προσπάθεια. Τουναντίον, εξ αριστερών της υπάρχει, λένε οι δημοσκόποι, μία μεγάλη δεξαμενή, η μερική έστω εκμετάλλευση της οποίας μπορεί να μεταβάλλει τις εκλογικές προοπτικές, ειδικά από τη στιγμή που η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων εμφανίζεται μεν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι με όρους τετελεσμένου γεγονότος. 

Η μετακίνηση του πολιτικού λόγου της Ν.Δ. προς το κέντρο δεν ήταν εύκολη, ούτε βέβαια μπορεί να θεωρείται ως δεδομένη. Στο Μαξίμου βρίσκεται, εδώ και ημέρες, σε πλήρη εξέλιξη μία διαπάλη μεταξύ των συνομιλητών του Πρωθυπουργού που αφορά από την κεντρική προεκλογική γραμμή μέχρι την πραγματοποίηση ή μη debate απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως φάνηκε και χθες από το Περιστέρι, ο Πρωθυπουργός ναι μεν υιοθέτησε την εισήγηση «περί κέντρου», που αποτελεί και μιας μορφής υλοποίηση της πρόθεσής του για μετασχηματισμό του κόμματος, όχι όμως και τις, ενίοτε φορτικές, συμβουλές συνεργατών του υπέρ μίας τηλεμαχίας με τον Αλέξη Τσίπρα.