Σύμφωνα με ένα μοντέλο προβλέψεων της Goldman Sachs το οποίο παρουσιάζει το Bloomberg, ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μπορεί να εκπλήξει τους δημοσκόπους και να κερδίσει τις εκλογές. 
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, το μοντέλο αυτό που επινόησε η Goldman Sachs για να προβλέπει τα αποτελέσματα των εκλογών βασίζεται στις οικονομικές επιδόσεις και δείχνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής από ότι δείχνουν οι  δημοσκοπήσεις που αναφέρουν ότι θα ηττηθεί στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
 
Το ίδιο συμβαίνει και με τον David Cameron στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Ισπανό Mariano Rajoy, οι οποίοι και αυτοί αναμένεται να τα πάνε καλύτερα στις κάλπες από ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αναφέρει το πρακτορείο.
 
Ο λόγος είναι ότι ο κάθε ένας θα επωφεληθεί από τις πρόσφατες μειώσεις στην ανεργία και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs, Lasse Holboel W. Nielsen, πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Δανίας.
 
Μελετώντας τη σχέση μεταξύ οικονομικών εξελίξεων και των προοπτικών επανεκλογής των κυβερνητικών σχημάτων, ο Nielsen διαπιστώνει ότι η μεγαλύτερη επίδραση είναι από το ποια εικόνα έχουν οι ψηφοφόροι για την οικονομία τους. Η βελτίωση των μισθών, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η μείωση της ανεργίας, όλα ενισχύουν τις πιθανότητες μιας υφιστάμενης κυβέρνησης.
 
«Τα καλά νέα για τις κυβερνήσεις είναι πως καθώς οι υφέσεις γίνονται ανάμνηση, οι οικονομικές συνθήκες φαίνεται να υποδηλώνουν μια ελαφρώς μεγαλύτερη του κανονικού πιθανότητα επανεκλογής στις ευρωπαϊκές εκλογές φέτος», αναφέρει ο Nielsen σε χθεσινή του ενημέρωση. 
 
Το μοντέλο του, βασίζεται στις εκλογές των αναπτυγμένων οικονομιών στη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, και δείχνει ότι οι οικονομικές συνθήκες κάνουν λόγο για πιθανότητα 43% επανεκλογής των κυβερνήσεων.