current views are: 2

16 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση14:14

Σταμάτης: Άσχετοι και αδίστακτοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Άσχετους και αδίστακτους χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Σταμάτης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 14:14’
αρθρο-newpost

Άσχετους και αδίστακτους χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Σταμάτης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Άσχετους και αδίστακτους χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Σταμάτης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή – όπως επισημαίνει- ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για μετάθεση πληρωμής των  εγγυημένων, από το κράτος τραπεζικών ομολόγων.

Σε δήλωσή του ο ο Υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης αναφέρει: 

Στον ΣΥΡΙΖΑ  με τη χθεσινή τους ανακοίνωση αποδεικνύουν ότι είναι και άσχετοι και αδίστακτοι.  Προσπαθώντας να πείσουν ότι «λεφτά υπάρχουν» για τη ρευστότητα των τραπεζών,  ισχυρίζονται ότι  η πληρωμή των ομολόγων των τραπεζών αξίας 20 δις που λήγουν τον Μάρτιο, μπορεί να  παραταθεί για αργότερα. Προφανώς, αυτές τις ανοησίες άκουσαν και οι επενδυτές στο Λονδίνο και αντιμετώπισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή θυμηδία… 

Για να θολώσουν τα νερά, συγχέουν  δύο ανεξάρτητα γεγονότα, παρουσιάζοντας μια απόφαση ρουτίνας της ΕΕ ως απόφαση της ΕΚΤ, που δεν υπάρχει.  Αυτά τα δύο δεν συσχετίζονται. Μόνον οι οικονομικοί φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο! 

Από το 2008, για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρέχουν εγγυήσεις στα ομόλογα που εκδίδουν οι εγχώριες τράπεζες τους.  Οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα ομόλογα αυτά ως ενέχυρο προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εγγυήσεις αυτές ανανεώνονται ανά εξάμηνο και ισχύουν για τους επόμενους έξι μήνες.  Στην Ελλάδα,  αυτό εφαρμόζεται με τον Νόμο 3723 του 2008.

Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια απόφαση ρουτίνας, όπως συμβαίνει ανά εξάμηνο από το 2008.  Το αν τα ομόλογα αυτά τελικά γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ή όχι, αποτελεί ανεξάρτητη απόφαση της ΕΚΤ.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η απόφαση της ΕΚΤ να  μην τα κάνει αποδεκτά μετά τις 28/2/2015 δεν έχει αλλάξει και συνδέεται απόλυτα με την τήρηση προγράμματος που ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα ακυρώσει στις 25/1/15 
 
Είναι φανερό, για μια ακόμη φορά, πως καταφεύγουν στο ψέμα για να καλύψουν ένα άλλο ψέμα.

 


σχετικα αρθρα