current views are: 1

16 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση14:55

Δραγασάκης: Αν δεν έχουμε συμφωνία έως τον Ιούλιο θα έχουμε πρόβλημα

Διευκρινίσεις για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση χρέους,  τη δημοσιονομική πολιτική, τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και τις σχέσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη παρέσχε σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο Europolitics ο Γιάννης Δραγασάκης.

Δημοσίευση 14:55’
αρθρο-newpost

Διευκρινίσεις για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση χρέους,  τη δημοσιονομική πολιτική, τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και τις σχέσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη παρέσχε σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο Europolitics ο Γιάννης Δραγασάκης.

Διευκρινίσεις για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το χρέος και τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ως κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, έδωσε σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο Europolitics ο Γιάννης Δραγασάκης.

Σχετικά με το χρέος ο κ. Δραγασάκης απάντησε πως θα πρέπει να εξετασθεί η βιωσιμότητα του. «Αρχικά, πρέπει να δούμε αν το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Στην αρνητική περίπτωση, πρέπει να βρούμε μια λύση. Δεν μπορούμε να ζούμε με το βάρος ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο», τόνισε και προσέθεσε: «Αν καταλήξουμε ότι το βάρος του χρέους της χώρας δεν είναι βιώσιμο, θα μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις δικές μας σαφείς ιδέες και προτάσεις. Ο όγκος του χρέους πρέπει να μειωθεί. Το τελικό ποσό είναι προς συζήτηση».

Όπως εξήγησε, η αποπληρωμή του χρέους πρέπει να συνδεθεί με ένα ποσοστό ανάπτυξης, καθώς η σύνδεση με το πρωτογενές πλεόνασμα, το ποσοστό του οποίου προβλέπεται να αγγίξει το 4,5% ως το 2020, πριν ξεπεράσει αργότερα το 7% δεν είναι ρεαλιστική. «Με παρόμοιο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει πραγματικά τρόπος να γίνει κάτι άλλο», σημείωσε και πρόσθεσε πως το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ένα ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα διοχετεύεται στις δημόσιες επενδύσεις και όχι στους πιστωτές.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι πως αν γίνει αποδεκτό ότι το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ χρειάζεται τότε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να είναι σε θέση να μειώσουν το επίπεδο του χρέους τους. «Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης. Αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, θα αναζητήσουμε μια λύση για το χρέος αποκλειστικά ελληνική», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κόμματος περί παύσης στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώσε: «Η ιδέα συζητείται. Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα. Ως τότε, μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Ή μπορούμε να ζητήσουμε από το ΔΝΤ να αναβάλει για λίγους μήνες τις αποπληρωμές. Όποιο και αν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί, θα ληφθεί από το ΔΝΤ τον Απρίλιο από έναν ειδικό λογαριασμό ειδικά για αυτό τον σκοπό»,ανέφερε.

Σχολιάζοντας ερώτηση για το αν μπορούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρνηθούν τις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δραγασάκης είπε: «Ναι. Όλα τα κράτη-μέλη είναι δυνατόν να συρθούν σε μια δύσκολη κατάσταση και να ταπεινωθούν από τους εταίρους τους. Ταυτόχρονα όμως, ακόμα και μια μικρή χώρα μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημιές. Το ερώτημα είναι λοιπόν: τι Ευρώπη θέλουμε;»


σχετικα αρθρα