current views are: 2

16 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση16:45

Τόλιος: Η ΝΔ προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τον ΕΝΦΙΑ

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, Γιάννης Τόλιος σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων» (ΠΟΜΙΔΑ) με εκπροσώπους και υποψήφιους βουλευτές κομμάτων.

Δημοσίευση 16:45’
αρθρο-newpost

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, Γιάννης Τόλιος σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων» (ΠΟΜΙΔΑ) με εκπροσώπους και υποψήφιους βουλευτές κομμάτων.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, Γιάννης Τόλιος σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων» (ΠΟΜΙΔΑ) με εκπροσώπους και υποψήφιους βουλευτές κομμάτων.

Για το θέμα της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με τον ΕΝΦΙΑ η μικρομεσαία ιδιοκτησία λαφυραγωγείται. Το 2010 τα συνολικά έσοδα από τη φορολογία ακινήτων ήταν 0,5 δισ. και με τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται σε 3 δισ.!! Επίσης ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών, κυρίως πρώτης κατοικίας, λόγω αδυναμίας εξόφλησης στεγαστικών δανείων (ανεργία, «λουκέτα», μείωση μισθών-συντάξεων ή τζίρου) βιώνουν “μαύρες ημέρες”. Η έναρξη εφαρμογής του νόμου για πλειστηριασμούς από αρχές 2015 θα βγάλει κυριολεκτικά στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες. Ταυτόχρονα πολλοί ιδιοκτήτες με δύο, τρία ακίνητα, αντιμετωπίζουν τραγικά αδιέξοδα έχοντας ξενοίκιαστα ακίνητα λόγω κρίσης, διατρέχοντας τον κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους από τράπεζες και διάφορους τυχοδιώκτες και επιθετικά funds.

Η ΝΔ και τα κόμματα του “μνημονιακού τόξου”, υποκρίνονται προεκλογικά και μοιράζουν υποσχέσεις για μείωση ΕΝΦΙΑ και φορολογικής ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων. Κρύβουν το mail (νέο Μνημόνιο) του κ. Χαρδούβελη προς την τρόικα που εκτός από περικοπές μισθών-συντάξεων και αύξηση φορολογίας (ιδιαίτερα ΦΠΑ) προβλέπει και διατήρηση ΕΝΦΙΑ στο ακέραιο».

Ο κ. Τόλιος σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην πολιτική λεηλασίας της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας και του λαϊκού εισοδήματος. Θεωρεί αναγκαία και εφικτή μια άλλη πολιτική στην ακίνητη περιουσία με βασικούς άξονες:

Α) Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Για όσους δεν μπορούν λόγω κρίσης να εξοφλήσουν το στεγαστικό δάνειο, πρέπει να εφαρμοστεί πολιτική με φιλοσοφία «Σεισάχθειας». Δηλαδή για οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας διαγραφή δανείου, με εισόδημα πάνω απ’ το ελάχιστο όριο ως 25.000 € μερική διαγραφή (ώστε η δόση να μην ξεπερνάει το 30% του εισοδήματος), ενώ με μεγαλύτερο εισόδημα να υπάρχει διευκόλυνση. Τέλος για τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες που δεν έχουν άλλα εισοδήματα και διαθέτουν δύο, τρία ακίνητα, να ισχύσουν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις (απαλλαγή για διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το ελάχιστο εισόδημα διαβίωσης, κά) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κά.

Β) Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων στις πραγματικές τιμές (τουλάχιστον 30% ως 35%) και εφαρμογή προοδευτικής κλίμακας με ικανό αφορολόγητο όριο (πχ. 400.000 €) που να προστατεύει τη μικρομεσαία ιδιοκτησία, καθώς και κατάργηση των «φορολογικών παραδείσων» των off-shore εταιριών και της προνομιακής μεταχείρισης της μεγάλης περιουσίας.

Γ) Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και εφαρμογή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο. Δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών, ούτε τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Η εισαγωγή του ΦΜΑΠ εντάσσεται στην προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία θα αποκαταστήσει τη συνταγματική αρχή της επιβάρυνσης ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του πολίτη και θα περιορίσει σημαντικά τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.

Δ) Καθιέρωση προοδευτικότητας φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στα €12.000 για όλους, μειώνοντας παράλληλα τον ΦΠΑ σε βασικά είδη ανάγκης.

Ε) Καταγραφή του οικιστικού αποθέματος (παλαιών και νέων κατοικιών) και εφαρμογή προγραμμάτων στέγασης άστεγων πολιτών και πολυμελών οικογενειών, με ευθύνη των δήμων, εξασφαλίζοντας την αναγκαία οικονομική τους στήριξη, καθώς και δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού που θα χρηματοδοτεί προγράμματα λαϊκής στέγης αξιοποιώντας την εμπειρία του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

ΣΤ) Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, θα πρέπει η αποπληρωμή τους να γίνεται στη βάση της ισοτιμίας που ίσχυε κατά την ημέρα έγκρισης των δανείων, δεδομένου ότι προκύπτει σοβαρό πρόβλημα ουσιαστικής πληροφόρησης των δανειοληπτών εκ μέρους των τραπεζών».

Σύμφωνα με τον κ. Τόλιο «ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αλλάξει τις συντεταγμένες της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, με κατάργηση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, την πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης, αύξησης των θέσεων εργασίας και μείωσης της ανεργίας, τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων κά. Ένα τέτοιο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, δημιουργεί όρους προοδευτικής εξόδου από την κρίση και ελπιδοφόρα προοπτική για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στη νέα γενιά».


σχετικα αρθρα