Το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας για περισσότερους από έξι μήνες εξετάζουν αξιωματούχοι ευρωζώνης, ώστε να δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί το υφιστάμενο και να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για την επόμενη ημέρα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμα του. 

Το παρόν πρόγραμμα διάσωσης, που έχει ήδη πάρει παράταση δύο μηνών λήγει στα τέλη του Φεβρουαρίου, σχολιάζει το πρακτορείο.

«Θα υπάρξει παράταση και μετά τον Φεβρουάριο, αυτό είναι αναπόφευκτο», σχολίασε αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων, προσδιορίζοντας μάλιστα και τον χρόνο παράτασης:

«Θα μπορούσαν να είναι έξι μήνες».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η επέκταση πρέπει να ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 

Σύμφωνα με το Reuters, με το κόστος δανεισμού να βρίσκεται στα ύψη, και με δεδομένη την αβεβαιότητα για την πολιτική που θα ακολουθηθεί μετά τις εκλογές, η Αθήνα φαίνεται πως θα αναγκαστεί περαιτέρω βοήθεια από την ευρωζώνη και μία πιστωτική γραμμή, ωστόσο οι αξιωματούχοι τις ευρωζώνης εκτιμούν πως αυτό ίσως να μην είναι αρκετό. 

Επιπλέον, χωρίς νέο πρόγραμμα, χάρη στο οποίο η Ελλάδα λαμβάνει φθηνά δάνεια από την ευρωζώνη ή έχει πρόσβαση σε προληπτική γραμμή χρηματοδότησης με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, η ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν θα μπορεί να παράσχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, αναφέρει το Reuters, ωστόσο το ζήτημα ενδεχομένως να συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μία ημέρα μετά τις ελληνικές εκλογές

«Η προληπτική γραμμή είναι μία δικλείδα ασφαλείας για να καθησυχάσει τις όποιες αμφιβολίες των αγορών», ανέφερε στο πρακτορείο δεύτερος αξιωματούχος και προσέθεσε: 

«Με λίγη καλή πρόθεση, θα μπορούσαμε να πούμε πως το τέλος της περασμένης χρονιάς, αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Με την τωρινή αβεβαιότητα, τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα κόστη δανεισμού, όλα αυτά κάνουν την Ελλάδα λιγότερο κατάλληλη για να ζητήσει μία προληπτική γραμμή πίστωσης».

«Αυτό που χρειάζονται» σχολίασε ο αξιωματούχος «είναι ένα νέο πρόγραμμα». 

Όπως σχολίασε ο πρώτος αξιωματούχος, «ήταν μία ανταλλαγή ιδεών, μία συζήτηση πάνω σε ορισμένα σενάρια, και όχι αποφάσεις». 

Μια ακόμη αιτία ανησυχίας είναι η ανάληψη ποσών που είναι αποταμιευμένα στις ελληνικές τράπεζες· σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι αναλήψεις φθάνουν περίπου τα 60 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Οι αναλήψεις αποταμιευμένων χρημάτων ήταν ανάμεσα στους λόγους που δύο ελληνικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha, ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος κατεπείγουσα χορήγηση ρευστότητας, περίπου έναν χρόνο αφότου είχαν πάψει να εξαρτώνται από αυτήν.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης τονίζουν πως η φυγή καταθέσεων υπονομεύει τα σχέδια που γίνονταν όσον αφορά την εξεύρεση κεφαλαίων για την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας: τα 10,9 δισ. ευρώ θα αντλούνταν από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στα αποθεματικά του οποίου παρέμεναν από ένα δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Μετά την αξιολόγηση της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) και τους ελέγχους αντοχής των τραπεζών πέρυσι, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είχε κριθεί ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν εκφράσει την πρόθεση να αξιοποιηθούν χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), πιο συγκεκριμένα 10 δισ., για την προληπτική γραμμή πίστωσης, αφήνοντας στο Ταμείο διαθέσιμα περίπου 1 δισ. για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

«Φαίνεται τώρα ότι είναι πιο συνετό να διατηρηθούν περισσότερα χρήματα στο ΤΧΣ», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.