Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Ποια πρόθεση ψήφου; Στη ΝΔ…«σημαδεύουν» τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Με άλλα λόγια δεν φοβούνται τις δυο, τρεις ακόμα και τέσσερις (ανάλογα την εταιρεία) ποσοστιαίες μονάδες που τους χωρίζουν - δημοσκοπικώς - από την πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ.  

Τα ευρήματα μελετήθηκαν εξονυχιστικά και οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι συγκεκριμένες. Ίσως πρώτη φορά στην ιστορία των πολιτικών αναμετρήσεων ένα κόμμα δεν θα προσπαθήσει να πείσει κάποιους, λίγους, να το ψηφίσουν για να κλείσει η «ψαλίδα», αλλά κυρίως να βγάλει από το μυαλό των πολλών ότι η μάχη έχει κριθεί. «Αν πετύχουμε το δεύτερο θα είμαστε πολύ κοντά και στο πρώτο» λέει ένας εκ των «γαλάζιων» επιτελών και ακούγεται λογικό. 

Με άλλα λόγια η επικοινωνιακή εστίαση της ΝΔ στην τελική ευθεία των εκλογών, μόλις μια εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την πιο κρίσιμη αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών, θα είναι στην αναστήλωση του ηθικού όσων βλέπουν τα γραφήματα των δημοσκόπων, ώστε να εξαλείψει την προεξόφληση της αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου από το υποσυνείδητο των ψηφοφόρων. Ή να την περιορίσει τουλάχιστον. 

Έχει περιθώρια η ΝΔ να επιτύχει τον στόχο της για την «παράσταση νίκης»; Βεβαίως, απαντούν στη Συγγρού και στο Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί όσο δεν λέει να τους χαμογελάσει ως κόμμα καμία δημοσκόπηση άλλο τόσο τους γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων. 

Μπορεί η ΝΔ να χάνει στη δηλούμενη «πρόθεση ψήφου», γιατί ως κυβερνητικό κόμμα υστερεί ευλόγως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός κερδίζει έναντι του Αλέξη Τσίπρα που είναι εν αναμονή πρωθυπουργός. 

Το παιχνίδι των προβλέψεων θα ήταν ισόπαλο αν δεν υπήρχε η ενοχλητική «παράσταση νίκης» που εμφανίζει με δυσθεώρατη απόσταση το ΣΥΡΙΖΑ μπροστά.  Εναντίον της θα ξιφουλκήσει η ηγεσία της ΝΔ. Πώς; Ο καθείς και τα όπλα του. Εν προκειμένω, το όπλο λέγεται Αντώνης Σαμαράς και οι μέθοδοι της τελευταίας εβδομάδας, είναι οι κλασσικές: στοχευμένες συσκέψεις για να κερδίσει την ψήφο της μεσαίας τάξης και να πείσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου, πόλωση έως τελικής πτώσης, σύγκριση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, συνεντεύξεις, άρθρα και ανοικτές συγκεντρώσεις σε Καλαμάτα (Κυριακή), Θεσσαλονίκη (Τετάρτη, παρόντος και του Κώστα Καραμανλή) και Αθήνα στο ΟΑΚΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο η «όλη ΝΔ» θα είναι παρούσα με πρώτο τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που αναμένεται να κάνει και άλλη δήλωση στήριξης την επόμενη εβδομάδα, ενώ την Παρασκευή βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. 

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι πολύ πιο σκληρά και εφεξής θα τίθενται, όχι απλά σε παραταξιακό ακροατήριο, αλλά σε εθνικό. Μένει να αποδειχθεί ότι η ΝΔ θα έχει κέρδη, αφού το ταμείο θα γίνει το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου.