current views are: 3

17 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση07:42

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται για τις καταθέσεις- Στην διαπραγμάτευση θα πάμε με τον πήχη ψηλά

Στην δέσμευσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Δημοσίευση 07:42’
αρθρο-newpost

Στην δέσμευσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Στην δέσμευσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και θα αντικατασταθεί με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο. Με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζουμε απώλεια 1,5 δισ. ευρώ στα έσοδα, ωστόσο οι απώλειες θα αντισταθμηστούν από ένα δικαιότερο φορολογικό, εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Στη Θεσσαλονίκη είπαμε ότι δεν μπορούμε να φορολογούμε τους πολίτες με πλασματικές αντικειμενικές αξίες. Θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς μας να φορολογήσουμε χωρίς να έχουμε προσδιορίσει τις πραγματικές αξίες» πρόσθεσε σχετικά με τη φορολόγηση ακινήτων. 

Ερχόμαστε να σταματήσουμε την καταστροφή και να δουλέψουμε σκληρά για την ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε και τόνισε «Για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας πρέπει να έχουμε χρήματα στα ταμεία».

Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014 θα πρέπει να πληρωθούν

Οι δόσεις του 2014 είναι ακόμα σε ισχύ και πρέπει να πληρωθούν. Από την στιγμή της υλοποίησης της κατάργησης, θα γίνει νόμος και μετά θα εφαρμοστεί. Τότε θα πούμε για το 2015 δεν θα πληρώσετε ΕΝΦΙΑ, εξήγησε ο κ. Τσιπρας. «Το 2015 ο έλληνας φορολογούμενος δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ, δεν θα χάσει το σπίτι του στην πρώτη κατοικία, γιατί η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για αυτό το θέμα. Ήρθε ο ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι να στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά, όταν στην Ισπανία γίνεται χαμός με τους πλειστηριασμούς».

«Η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας δεν θα φορολογείται. Δεν αναφέρουμε σε αυτούς που έχουν τέσσερις πισίνες και είναι σε οφσόρ εταιρείες. Αυτοί θα πληρώσουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας για χαμηλά κοινωνικά στρώμματα και επενδυτές: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ τα χαμηλά εισοδήματα θα ελαφρυνθούν. Διότι με την τρόικα κάποιοι έκαναν πάρτι τόσο καιρό εις βάρος άλλων. Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να φοβούνται οι φοροφυγάδες. Θα υπάρξει η διέυρυνηση φορολογικής βάσης. Αφορολόγητο 12.000 και σε μισθωτούς και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Αναδιανομή του βάρους, έλεγχοι για φοροδιαφυγή, θα ψάξουμε όλες τις λίστες.  Την έκτακτη φορολογία θέλουμε να την καταργήσουμε. Υπάρχουν 48 διαφορετικοί νόμοι για την φορολογία, για αυτό δεν έρχονται επενδύσεις.

Στα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, και ότι σε συνεργασία με το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) θα επαναφέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις. «Η αγορά θα το αντέξει είναι μικρό το ποσοστό των εργαζομένων με κατώτατο μισθό, οι ΜΜΕ θα έχουν άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισοφαρίσουν το κόστος, όπως για τα κόκκινα δάνεια» εξήγησε. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ.

Θα υπάρξει ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να εφαρμόσουν και την δέσμευσή μας για τα 751 ευρώ μισθό. Θα δοθεί 13η σύνταξη για χαμηλοσυνταξιούχους, επανέλαβε.

Η αλλαγή που έρχεται στις 25 Ιανουαρίου είναι τέτοια που θα μπορούμε να μιλήσουμε για μια νέα Μεταπολίτευση. Στους ολιγάρχες θα μπουν κανόνες, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας αισιοδοξία ότι το κόμμα του θα αποκτήσει αυτοδυναμία στις εκλογές.

H Ελλάδα δεν θα γίνει Κύπρος

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταθέσεις, απάντησε ότι οι καταθέσεις των ελλήνων είναι εγγυημένες από την ΕΚΤ. «Οι τράπεζες μας έχουν περάσει επιτυχώς και στα στρες τεστ. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία». Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να συνδιαλλαγεί, τονίζοντας πως «ζήτησα από τον πρωθυπουργό να βγούμε στα φώτα και να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα και όχι ψεύτικες υποσχέσεις. Αλλά δεν δέχτηκε γιατί δεν έχει επιχειρήματα».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η χώρα θα βγει με το κεφάλι ψηλά και ο κόσμος θα σταματήσει να φοβάται. Εξάλλου, όπως είπε, στην διαπραγμάτευση θα πάμε με ψηλά τον πήχη στους ευρωπαίους εταίρους. Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει με την κυρία Μέρκελ αλλά με τους ευρωπαικούς θεσμούς. Δευκρίνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος ούτε θα γίνει». 

«Όποιος διαφωνεί θα αφήνει την έδρα του στο κόμμα»

Για μικρό υπουργικό συμβούλιο χωρίς στρατιές συμβούλων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τόνισε ότι όποιος από το κόμμα διαφωνεί με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα αφήνει την έδρα του στο κόμμα ενώ σημείωσε ότι ορισμένα προνόμοια των βουλευτών, όπως ΙΧ και σύνταξη θα πρέπει να καταργηθούν.

Ερωτώμενος για τις φήμες που φέρουν τον κ. Τσίπρα να προτείνει τον κ. Αβραμόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη. Ωστόσο σημείωσε ότι το πρόσωπο του προέδρου πρέπει να τύχει αποδοχής και συναίνεσης και πρόσθεσε ότι εμάς δεν μας αφορά πρωτίστως το πολιτικό στίγμα αλλά το να ανταποκριθεί στο κύρος του θεσμού και να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

 

 


σχετικα αρθρα