current views are: 8

17 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση09:38

Σαμαράς: Στόχος μια κυβέρνηση με όλα τα φιλευρωπαϊκά κόμματα

Κατά μιας ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το χρέος τάσσεται ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στα «Νέα» εξηγώντας ότι «θα μπερδέψει τα πράγματα» για την Ελλάδα.

Δημοσίευση 09:38’
αρθρο-newpost

Κατά μιας ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το χρέος τάσσεται ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στα «Νέα» εξηγώντας ότι «θα μπερδέψει τα πράγματα» για την Ελλάδα.

Κατά μιας ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το χρέος τάσσεται ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στα «Νέα» εξηγώντας ότι «θα μπερδέψει τα πράγματα» για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι στόχος του είναι η συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης με όλες τις φιλευρωπαϊκές δυνάμεις.

Στη βάση αυτή, η πρόσκλησή του απευθύνεται και στον Γιώργο Παπανδρέου εφόσον βρίσκεται στην επόμενη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα επιτευχθεί συμφωνία για το τέλος του Μνημονίου και τη γραμμή προληπτικής στήριξης της χώρας. 

Την ίδια ώρα, απορρίπτει εκ νέου κάθε ενδεχόμενο μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ότι «βυθίζεται σε ένα βούρκο αλαζονείας και μικρομεγαλισμού». Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, υποστηρίζει έχει σχέδιο αφανισμού της μεσαίας τάξης.

«Προεκλογικός διάλογος υπήρξε και υπάρχει. Ακούσατε πλήρως τους αρχηγούς όλων των κομμάτων να λένε κάθε βράδυ τις απόψεις τους. Και εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Εκείνο που δεν υπήρξε είναι απευθείας τηλεοπτικός διάλογος ανάμεσα σε εμένα και στον κ. Τσίπρα. Γιατί με τους υβριστές μου διάλογο δεν μπορώ να κάνω. Διότι αλλιώς δεν θα σεβόμουν και τη θέση μου ως Πρωθυπουργού. Επί δυόμισι χρόνια τώρα, θυμάστε πόσες φορές καθημερινά με καθύβριζε. Τα «μερκελιστές» και «πουλημένοι» και «άνθρωποι των Γερμανών» και «κυβέρνηση των τοκογλύφων» πάνε και έρχονται. Είναι αυτά τρόπος και ήθος πολιτικού διαλόγου; Και τους χυδαίους χαρακτηρισμούς δικών του στελεχών τους ακούσατε» τονίζει.

Μη μου πείτε ότι θέλει διάλογο με «ζόμπι». Και προχθές από τη Ρόδο καθύβρισε τον ελληνικό λαό σαν χούλιγκαν. Ο κ. Τσίπρας βυθίζεται σε ένα βούρκο αλαζονείας και μικρομεγαλισμού. Σε αυτό τον βούρκο εγώ δεν πρόκειται να μπω, προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς ποιο είναι το πλάνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης αν επικρατήσετε στις κάλπες ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι «Εφόσον βγούμε πρώτο κόμμα, εμείς θα συνεργαστούμε με κάθε φιλευρωπαϊκό κόμμα. Αλλωστε συνεργαστήκαμε ήδη στην προσπάθεια να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα που δεν μπορεί να συνεργαστεί με κανέναν! Δεν μπόρεσε να συνεργαστεί προεκλογικά ούτε με τον κ. Κουβέλη που μαζί καταψήφισαν την εκλογή Προέδρου. Πρότεινε συνεργασία στο ΚΚΕ, που την απέρριψε αμέσως. Και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν βρίσκεται καν στη Βουλή. Και που επίσης την απέρριψε. Σέβομαι τις απόψεις όλων, αλλά αυτά τα δύο κόμματα έχουν διακηρυγμένα αντιευρωπαϊκές απόψεις. Δεν το κρύβουν. Και ύστερα, αφού απέρριψε τον Κουβέλη και τον απέρριψαν οι άλλοι δύο, θυμήθηκε την αυτοδυναμία».

Σχετικά με μετεκλογική συνεργασία με τον Γιώργο Παπαπνδρέου, υπογράμμισε ότι «Αφήστε να μπει πρώτα στη Βουλή. Πάντως, οποιοσδήποτε έχει φιλευρωπαϊκό προσανατολισμό και δείχνει πολιτική υπευθυνότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Από τον ίδιο εξαρτάται λοιπόν». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμαη ότι το μικρό κυβερνητικό σχήμα είναι πάντα η απώτατη φιλοδοξία του. Οπως και οι φορολογικές μειώσεις.

«Αλλά ενώ οι φορολογικές μειώσεις μπορούν να αρχίσουν αμέσως, ήδη έχουν αρχίσει άλλωστε καθώς μπαίνουμε στην ανάπτυξη και βγαίνουμε από το Μνημόνιο, το μικρό κυβερνητικό σχήμα προϋποθέτει μεγάλες τομές στο κράτος, που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Συγχωνεύσεις υπουργείων και υπηρεσιών, αλλαγή διάρθρωσης του κυβερνητικού έργου κ.λπ. Υπολογίζω ότι το μικρό κυβερνητικό σχήμα θα είναι έτοιμο στην επόμενη τετραετία. Θα φτάσουμε εκεί, αλλά δεν θα ξεκινήσουμε από εκεί. Μπορώ να σας υποσχεθώ, όμως, ότι σταδιακά θα μειώνεται ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης».

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην τρόικα επισημαίνει ότι «Το Μνημόνιο τελειώνει. Η τρόικα, όπως την ξέραμε, δεν θα υπάρχει πια. Η παρουσία τους εδώ θα είναι πολύ πιο αραιή και πολύ πιο διακριτική. Δόσεις δεν θα υπάρχουν. Αυτά όλα θα ανήκουν πια στο παρελθόν. Ασφαλώς, ακόμα κι έτσι, στις επαφές μαζί τους θέλουμε να μιλάμε για λογαριασμό όλων των πολιτικών δυνάμεων. Και αυτό άρχισε και προχώρησε τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Και ασφαλώς μπορεί να πάει πολύ μακρύτερα. Και το θέλουμε.

Μόνο που σε τέτοια κοινή εκπροσώπηση της χώρας μας μπορούν να συμμετέχουν όσοι συμμετέχουν και στις ευθύνες. Οχι όσοι υπονομεύουν κάθε βήμα μεταρρυθμίσεων. Θα επιδιώξω, λοιπόν, κυβέρνηση συνεργασίας με όλους όσοι συμμερίζονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τις μεταρρυθμίσεις. Γιατί η τωρινή μάχη δεν είναι ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μάχη ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Και όσοι έχουμε τις ίδιες φιλοδοξίες για το μέλλον της Ελλάδας, πρέπει να συνεργαστούμε αμέσως μετά».

Σχετικά με τις προτεραιότητες της ΝΔ, είπε, «Εκείνο που προέχει σε εμάς, τώρα, είναι να αποκατασταθεί πλήρως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται καμία συνδιάσκεψη. Ηδη έχει γίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εχουμε κόψει το συνολικό μας ονομαστικό χρέος κατά 40% από το 2012. Εχουμε κόψει κάτω από το μισό τα επιτόκια που πληρώναμε: ήταν πάνω από 5% και το κατεβάσαμε κάτω από 2%!»

Όπως τονίζει, «Εχουμε επεκτείνει την αποπληρωμή σχεδόν στο τριπλάσιο: ο ευρωπαϊκός μέσος όρος έχει λήξεις σε εξίμισι χρόνια κι εμείς έχουμε λήξεις σε δεκαεξίμισι χρόνια! Αυτά που ήδη έχουν γίνει, όλα μαζί είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην Ιστορία! Μένει τώρα να κάνουμε και το τελευταίο βήμα: να επεκτείνουμε την περίοδο των χαμηλών τόκων για μερικά χρόνια ακόμα στο μέλλον. Και να επεκτείνουμε την εξόφληση, για αρκετά χρόνια επίσης στο μέλλον».

Αυτό το δικαίωμα το έχουμε κατοχυρώσει με τη Συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012. Και είμαστε κοντά στο να το πετύχουμε τους επόμενους μήνες, συμπληρώνει.

«Δεν χρειάζεται καμία συνδιάσκεψη γι’ αυτό. Δεν κάνεις πανευρωπαϊκές συνδιασκέψεις για όσα ήδη έχεις πετύχει ή είσαι πολύ κοντά στο να τα πετύχεις» καταλήγει ο πρωθυπουργός.


σχετικα αρθρα