Ο συντονισμός του κυβερνητικού σχήματος καθώς και η φημολογία περί αναδιάρθρωσης της χώρας ήταν τα δύο θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, πέραν των νομοσχεδίων που παρουσιάστηκαν. Εγκρίθηκε ομόφωνα η  εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Καστανίδη, για την κάλυψη θέσεων στα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τρία νομοσχέδια για τις επιχειρήσεις. Οι φήμες για αναδιάρθωση του χρέους, αλλά και τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ των υπουργών μονοπώλησαν τη συζήτηση στο Υπουργικό συμβούλιο. Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, παρατήρησε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έλλειμμα συσπείρωσης  αποτελεσματικότητας και αποφασιστικότητας, προσθέτοντας  ότι το προσεχές διάστημα που θα έλθει στην Ελλάδα η τρόικα, θα "φουντώσει" η συζήτηση για την αναδιάρθρωση.

Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι ως την Τετάρτη πρέπει η κυβέρνηση να έχει καταλήξει για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις αποκρατικοποιήσεις, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πείθει καθημερινά για την αποτελεσματικότητά της "μέσα κι έξω", και ότι τίποτα δεν πρέπει να εναποτίθεται στο μέλλον.

Από τη μεριά του, πάντα κατά πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρεται να είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθεί με κατηγορηματικό τρόπο στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και αν είναι δυνατόν να παρέμβει θεσμικά η ΕΕ ώστε να μη "φουντώσει" η σχετική συζήτηση τις μέρες που θα βρίσκεται στην Ελλάδα η τρόικα.

Σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αυτό δεν συζητήθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, φέρονται να διατύπωσαν ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Επίσης,  η βούληση του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχει ολοκληρωθεί η διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών του μεσοπρόθεσμου σχεδίου ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς και οι επιμέρους λεπτομέρειες του σχεδίου ανά υπουργείο με τον τελικό καθορισμό του "πλαφόν" των δαπανών ανά τομέα κυβερνητικού έργου.

Προεπιλογή δικαστών για κάλυψη θέσεων στα τρία Ανώτατα Δικαστήρια 

 Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έκαναν δεκτή ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Καστανίδη, για την προεπιλογή των δικαστικών λειτουργών που θα καλύψουν τις θέσεις του Προέδρου και δύο αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενός αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Να σημειωθεί ότι για την πλήρωση της κενής θέσης του Προέδρου του Αρείου Πάγου από την προεπιλογή παραλήφθηκε ο αντιπρόεδρος Δημήτριος Πατινίδης και για την πλήρωση δύο θέσεων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου παραλήφθηκαν από την προεπιλογή οι αρεοπαγίτες Χαράλαμπος Παπαηλιού και Ανδρέας Τσόλιας.

Για τις θέσεις των αντιπρόεδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου παραλήφθηκαν από την προεπιλογή οι σύμβουλοι Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη, Ευάγγελος Νταής και Γεώργιος Βοΐλης.

Ειδικότερα, προεπελέγησαν οι κάτωθι (κατά αρχαιότητα) δικαστικοί λειτουργοί:

1. Για την πλήρωση της κενής θέσης του Προέδρου του Αρείου Πάγου, οι αντιπρόεδροι: 1) Ηλίας Γιαννακάκης του Κωνσταντίνου, 2) Θεοδώρα Γκοΐνη του Γεωργίου, 3) Ελισάβετ Μουγάκου - Μπρίλλη του Χαραλάμπους, 4) Ρένα Ασημακοπούλου του Νικολάου, 5) Χαράλαμπος Ζώης του Κωνσταντίνου και 6) Μιχαήλ Θεοχαρίδης του Γεωργίου.

2. Για την πλήρωση δύο θέσεων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, οι αρεοπαγίτες: 1) Σπυρίδων Ζιάκας του Παύλου, 2) Αθανάσιος Κουτρομάνος του Κωνσταντίνου, 3) Βασίλειος Λυκούδης του Σπυρίδωνα - Γερασίμου, 4) Γεώργιος Γιαννούλης του Διονυσίου, 5) Βασίλειος Φούκας του Δημητρίου.

3. Για την πλήρωση της κενής θέσης αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι σύμβουλοι της Επικρατείας: 1) Θωμάς Παπαευαγγέλου του Ιωάννη, 2) Νικόλαος Ρόζος του Βασιλείου, 3) Αναστάσιος Γκότσης του Ευσταθίου, 4) Αϊρίν-Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ του Γκόρντον-Χένρι, 5) Χρήστος Ράμμος του Νικολάου και 6) Νικόλαος Μαρκουλάκης του Γεωργίου.

4. Για την πλήρωση δύο κενών θέσεων αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι σύμβουλοι: 1) Μιχαήλ Ζυμής του Γεωργίου, 2) Ευφροσύνη Κραμποβίτη, σύζυγος Ηλία, 3) Χρυσούλα Καραμαδούκη του Γεωργίου, 4) Μαρία Βλαχάκη του Κωνσταντίνου, 5) Νικόλαος Μηλιώνης του Αλεξάνδρου, 6) Άννα Λιγωμένου του Ιωάννη, 7) Κωνσταντίνος Κωστόπουλος του Χρήστου και 8) Γεωργία Μαραγκού του Βασιλείου.

5. Για την πλήρωση της κενής θέσης του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων οι κατωτέρω: α) η Επίτροπος των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη του Αντωνίου, β) η Αντεπίτροπος των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ειρήνη Γανωσέλη του Βασιλείου και γ) κατά σειρά αρχαιότητας, οι Πρόεδροι Εφετών των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων: 1) Νικόλαος Διακονικολάου του Ιωάννη, 2) Ειρήνη Κυρίου του Βασιλείου, 3) Γεώργιος Κουσουλός του Πέτρου και 4) Χρήστος Βασιλάκης του Νικολάου.

Νομοσχέδια για τις επιχειρήσεις παρουσίασε ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Στο υπουργικό  συμβούλιο, συζητήθηκαν και τα 3 νομοσχέδια που έφερε προς ανάγνωση ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, τα οποία αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος , καθώς και την προστασία των «σημάτων» των προϊόντων.

Έτσι, με το σχέδιο νόμου «Περί Σημάτων, Προϊόντων και Υπηρεσιών», γίνεται προσπάθεια να εκσυγρονιστεί το δίκαιο περί σημάτων. Με λίγα λόγια το υπουργείο επιχειρεί να προστατεύσει επιχειρήσεις και καταναλωτές από τα προϊόντα «μαϊμού», αυστηροποιόντας τις ποινές για τους παραβάτες, και εισάγοντας τη δυνατότητα για άμεση λήψη δικαστικών μέτρων (προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα) χωρίς να κληθεί ο παραβάτης, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής των αποδεικτικών στοιχείων.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης κατά σημάτων, τα οποία μπορεί να είναι παραπλανητικά ενώ οι τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων για το θέμα των σημάτων δημοσιοποιούνται, έτσι ώστε να υπάρχει ενημέρωση και προφύλαξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την  «Προ-πτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης Επιχειρήσεων»,  ενισχύεται η δυνατότητα διάσωσης της επιχείρησης, πριν επέλθει η περίοδος πτώχευσης που σημαίνει και την αυτόματη απαξίωσή της.   

Ενισχύεται η δυνατότητα εξυγίανσης επιχειρήσεων που είναι επιχειρηματικά βιώσιμες λόγω αντικειμένου αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας επειδή είναι υπερχρεωμένες.

Με το σχέδιο νόμου για τους μεσίτες ακινήτων επιχειρείται μια εκ βάθρων ρύθμιση των όρων και προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος με εισαγωγή κανόνων δεοντολογίας, υπευθυνότητας, λογοδοσίας και πειθαρχικού ελέγχου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί Μεσιτείας.

    Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοΐδης, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, εισηγήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD), της οποίας η χώρα μας αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Σημειώνεται ότι στις 14 και 15 Μαΐου 2010, εγκρίθηκε η αύξηση κατά 10 δισ ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, κατά την 19η Ετήσια Σύνοδο του Συμβουλίου των Διοικητών της.