Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει η Λευκωσία έπειτα από τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της ανανέωσης της θητείας της UNFICYP στην Κύπρο. Παραδοσιακά, πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση της έκθεσης διαδραματίζει η Λευκωσία και λαμβανομένου υπόψη του περιεχομένου περί «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», είναι μάλλον σαφές ότι το Λονδίνο «έβαλε το χεράκι του».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει υιοθετήσει εσχάτως πιο σκληρή γλώσσα εναντίον τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της Τουρκίας, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό καθεστώς εκβιασμών. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι αναζητείται πλέον τρόπος να μπει στο τραπέζι των συνομιλιών το ενεργειακό – ει δυνατόν το συντομότερο.

Ο λόγος για κάτι τέτοιο είναι ξεκάθαρος και αυτό είναι που θα πρέπει να ανησυχήσει τη Λευκωσία. Αν οι συνομιλίες επαναληφθούν και το ζήτημα των υδρογονανθράκων αρχίσει να συζητείται, τότε αφαιρείται το σπουδαιότερο όπλο που έχει στα χέρια της η Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να «πιέσει» την Άγκυρα για την επίτευξη λύσης. Και το ζήτημα αυτό δεν είναι άλλο από τα οφέλη που η ίδια η Τουρκία θα μπορούσε να έχει από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του νησιού.

Η Λευκωσία έχει ξεκινήσει σειρά διαβημάτων και ενημερώσεων, αναμένοντας παράλληλα από τον ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Άιντε να ενημερώσει αντικειμενικά το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά δυστυχώς δεν διαφαίνεται θετική κατάληξη σε όλα αυτά. Και τούτο θα πρέπει να συνδεθεί με δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν μεν μία στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο, αλλά στηρίζουν την τακτική των ίσων αποστάσεων. Επομένως, δεν πρόκειται να πιέσουν υπερβολικά την Τουρκία και θα στηρίξουν μία αποκλιμάκωση με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Το δεύτερο είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης υπό την Φεντερίκα Μογκερίνι έχει διαμορφωθεί μία άποψη ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για την περιοχή και παρά την αδυναμία πρόβλεψης των αντιδράσεών της πρέπει να την… έχουν από κοντά. Σε αυτό το πλαίσιο, το ματς είναι για γερά νεύρα και η Λευκωσία θα πρέπει να μετακινήσει άλλα πιόνια. Ίσως το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα σε μερικές ημέρες να αποκτά πλέον σπουδαιότερη, από την αρχική του, σημασία…