Αντιδράσεις προκάλεσε δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να αφήσει εκτός προγράμματος αγοράς ομολόγων, τα ελληνικά ομόλογα, λόγω χαμηλής αξιολόγησης. 

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που είναι σε γνώση τους, δεν επιβεβαιώνεται ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια και καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να ξεκαθαρίσει, «ποια είναι η θέση του μπροστά στην επικείμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, σχετικά με τα αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, αλλά και την πρόθεση του κ. Ντράγκι να αυξήσει την ρευστότητα του ευρωσυστήματος». 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel ο διοικητής της ΕΚΤ αναμένεται να εξαιρέσει τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ, λόγω χαμηλής διαβάθμισης. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται ενημέρωση του Μάριο Ντράγκι προς τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με το περιεχόμενο ανακοινώσεων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει η Τράπεζα θα προβλέπει ότι οι αγορές ομολόγων θα πραγματοποιούνται από την ίδια την κεντρική της τράπεζα και θα έχουν ανώτατο όριο το 20% με 25% του κρατικού της χρέους και, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, «η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα επειδή τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια». 

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα των Financial Times,  η ΕΚΤ και η Γερμανία κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, το πιθανότερο σενάριο του οποίου είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών της ευρωζώνης θα είναι καθεμιά υπεύθυνη για το χρέος της χώρας της. Αναφέρουν, επίσης, ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, το οποίο αποκαλείται ποσοτική χαλάρωση, κατά την προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Πέμπτη, με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού και την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.