Αν ο ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύσει τους ψηφοφόρους θα προκληθεί σοκ που θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα, εκτιμά ο Ευάγγελος Βενιζέλος που προειδοποιεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια για δεύτερη προσφυγή στις κάλπες.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως «εάν ο ελληνικός λαός θέλει να βγάλει αυτοδύναμο τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να το κάνει».

Ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «τεχνητή αυτοδυναμία», σημειώνοντας πως «ο κ. Τσίπρας λέει το εξής: "Μπορώ να εφαρμόσω την πολιτική μου μόνο αν είμαι αυτοδύναμος. Αν δεν είμαι, θα αναγκαστώ να κάνω εκπτώσεις". Και αναρωτιέμαι, αυτό τι είναι; Απειλή ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του αν είναι αυτοδύναμος ή διαβεβαίωση ότι "μη φοβάστε, δεν θα το εφαρμόσω γιατί δεν θα είμαι αυτοδύναμος;". Γιατί υπάρχει το εξής αντιφατικό, προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις: ένα μέρος του εκλογικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμοστεί το πρόγραμμά του. Ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού ακροατηρίου ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ με τη βεβαιότητα ότι δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, ότι θα γίνει η περιβόητη κυβίστηση. Αυτή είναι μια αντίφαση εκ γενετής η οποία θα δυσκολέψει υπέρμετρα τα πράγματα».

«Όλοι όσοι πάνε να βρουν τον χαμένο παράδεισο, δεν θα τον βρουν και θα καταλάβουν ότι έκαναν λάθος και μας αδίκησαν» συνεχίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκτιμά πως το πολιτικό σύστημα θα αλλάξει προς «την κατεύθυνση της επαναξιολόγησης ιδεολογικών και πολιτικών στάσεων. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα στον ηγετικό του πυρήνα ένα μικρό ριζοσπαστικό κόμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς».

Σχολιάζοντας την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος που διαμηνύει πως θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, όπως το 2012.

«Η διαπραγμάτευση μετά τον Ιούνιο του 2012 ήταν δυσκολότερη από τη διαπραγμάτευση η οποία ολοκληρώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 2012 με το μεγάλο δεύτερο πρόγραμμα και το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους. Το σενάριο ότι "είμαι νωπή κυβέρνηση και θα κάνω καλύτερη διαπραγμάτευση" το έχω ζήσει και το έχουμε ζήσει υπό πολύ πιο φιλικές συνθήκες πολιτικά. Γιατί η κυβέρνηση του 2012 ήταν πολύ πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αντιλήψεις από ό,τι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως «πρόκειται για δυο διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, για δυο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις».

«Το γεγονός ότι συνεργαστήκαμε για λόγους εθνικής ανάγκης και στη συνεργασία αυτή δεν ήρθε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όφειλε, δεν σημαίνει ότι έχουμε ακυρώσει τις μεγάλες διαφορές μας. Στις ευρωεκλογές κατεβήκαμε με δυο διαφορετικά ευρωπαϊκά κόμματα, αυτοί με το Λαϊκό, εμείς με το Σοσιαλιστικό. Η ΝΔ ήρθε δεύτερη, έχασε υπό την έννοια αυτή, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος στις ευρωεκλογές» συνεχίζει και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση στάθηκε λόγω του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, το οποίο κράτησε την κυβέρνηση όρθια και στήριξε την εθνική στρατηγική».

Σχετικά με τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και τις λύσεις που προτείνονται όπως κούρεμα ή διεθνή διάσκεψη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρει πως «όλα αυτά είναι ωραίες ιδέες. Όλα μπορεί να γίνουν. Το χρέος το διευθετείς με τους πιστωτές. Πιστωτές αυτή τη στιγμή είναι τα κράτη της ευρωζώνης. Δεν είναι διάφοροι κερδοσκόποι τραπεζίτες ή Hedge funds. Από τα 350 δισ. ευρώ χρέους οι αγορές κατέχουν μόνο 35 δισ. ευρώ» εκτιμά και εξηγεί γιατί δεν θα είναι εύκολο να δεχθούν κούρεμα χρέους τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης:

«Πηγαίνετε να το πείτε αυτό όχι στον φινλανδό αλλά στον κύπριο πολίτη. Οι τζάμπα μαγκιές και οι περιττές λεβεντιές δεν χρειάζονται. Εδώ υπάρχει το εξής άκρως επικίνδυνο: Μπορείς να κάνεις λάθος πολιτικού προσανατολισμού, αυτό εντάξει είναι λάθος αντιλήψεων, αλλά κινδυνεύεις να κάνεις και λάθος διαχειριστικό, δηλαδή να θέλεις να κάνεις τη μεταστροφή, να θέλεις να κάνεις την κωλοτούμπα και να μην μπορέσεις ή να μην προλάβεις ελλείψει εμπειριών, γνώσεων, τεχνικών ικανοτήτων. Στις 25 Ιανουαρίου η χώρα θα είναι ακέραιη, από τις 26 Ιανουαρίου και μετά ο λαός θα αποφασίσει. Αλλά μετά το 2010 όλοι ξέρουν. Δεν δικαιολογείται να λες δεν ξέρω. Δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας ή άγνοιας. Υπάρχει τεκμήριο γνώσεως και καχυποψίας».

Παράλληλα στέλνει μήνυμα κατά των δεύτερων εκλογών λέγοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια». Αν ο λαός, σημειώνει, δώσει τεχνητή, λόγω του εκλογικού συστήματος, αυτοδυναμία ας αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του, αν θέλει ευρύτερες συμμαχίες ας τις επιβάλει.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν είναι ούτε κληρονόμος ούτε ιδιοκτήτης αλλά προσθέτει ότι «αν το πρόβλημα είναι να τιμωρηθεί και πάλι το κόμμα για να σωθεί η χώρα, αυτό θυμίζει την ιστορία της Ιφιγένειας εν Αυλίδι».