Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί για το κρίσιμο θέμα του χρέους με άρθρα τους στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκτιμά πως η κυβέρνηση πέτυχε, το χρέος να θεωρείται βιώσιμο. «Κόψαμε συνολικά 125 δισ., δηλαδή το 40% του χρέους μας. Κόψαμε και τα επιτόκια.: Ήταν πάνω από 5% έως το 2012 και σήμερα αποπληρώνουμε κάτω 2%». 

«Και πήγαμε πίσω την αποπληρωμή του. Εμείς ξεχρεώνουμε σε 16,5% χρόνια όταν κατά μέσο όρο οι ευρωπαϊκές χώρες ξεχρεώνουν σε 6,5 χρόνια» συνεχίζει και προσθέτει: 

«Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε τα χαμηλά επιτόκια και για άλλα χρόνια στο μέλλον. Και την αποπληρωμή του ακόμα πιο πέρα. Αυτό θα κάνουμε με τη νέα συμφωνία. Και θα το πετύχουμε βάση της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012, χωρίς να συγκρουστούμε με κανέναν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διώξουμε την πολιτική αβεβαιότητα που τρομοκράτησε τους τελευταίους μήνες τις αγορές».

Τσίπρας: Αναδιάρθρωση με ρεαλιστικούς στόχους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως όσο το χρέος «παραμένει δυσθεώρητο, η εξυπηρέτησή του δυσβάστακτη, τότε η βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να υπάρξει, ούτε βιώσιμη ανάπτυξη αλλά ούτε καιη δυνατότητα για χρηματοδότηση από τις αγορές με λογικούς όρους».

Σημειώνει πως η πρόταση για διεθνή Διάσκεψη για το χρέος, γίνεται αντικείμενο διαλόγου στην Ευρώπη.

Οποιαδήποτε λύση, συνεχίζει ο κ. Τσίπρας «προϋποθέτει τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και της μνημονιακής πολιτικής. Το δημόσιο χρέος της χώρας πρέπει να αναδιαρθρωθεί για να γίνει βιώσιμο. Η νέα διάρθρωση του να βασιστεί σε ρεαλιστικούς στόχους για τα δημοσιονομικά μεγέθη και την ανάπτυξη, βιώσιμους για την αναπαραγωγή της κοινωνίας, επαναπροσδιορίζοντας τό ύψος και την κατανομή των υποχρεώσεων της χώρας. Η ονομαστική αξία του πρέπει να μειωθεί και η αποπληρωμή του να συνδεθεί με την ανάπτυξη». Ταυτόχρονα πρέπει να προβλεφθεί περίοδος χάριτος στην εξυπηρέτηση του για να εξοικονομηθούν πόροι για την ανάπτυξη».

Βενιζέλος: Το χρέος δεν εξοφλείται, αναχρηματοδοτείται

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού αναφέρεται στο PSI και την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, τονίζει πως η «ειλημμένη απόφαση πρέπει να εξειδικευθεί και να εφαρμοσθεί μέσω των αναγκαίων επεμβάσεων στους κρίσιμους συντελεστές: Μείωση επιτοκίων, σταθεροποίηση κυμαινομένων επιτοκίων, επέκταση περιόδου χάριτος, μετακύλιση λήξεων».

Όλα αυτά, τονίζει ο κ. Βενιζέλος «επηρεάζουν προς τα κάτω την καθαρή παρούσα αξία του χρέους, συνιστούν δηλαδή “κούρεμα”».

Το πραγματικό μέγεθος του χρέους δεν είναι η ονομαστική του τιμή, αλλά η συνάρτηση ονομαστικής τιμής, διάρκειας, επιτοκίου σε συνδιασμό με δημοσιονομικά δεδομένα και ρυθμό ανάπτυξης».

Θεοδωράκης: Δραστική απομείωση μέσω διαπραγμάτευσης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζει «πως το χρέος όπως είναι διαρθρωμένο σήμερα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας. 

Τονίζει στο άρθρο του «πως το δημόσιο χρέος είναι τεράστιο ως απόλυτος αριθμός και ως λόγος του ΑΕΠ, έχει ωστόσο μία θετική ιδιομορφία. Οφείλουμε το μεγαλύτερο μέρος του σε κράτη- οικονομικούς και πολιτικούς εταίρους ή σε οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε με αυτούς«. 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, « η διαπραγμάτευση θα πρέπει να οδηγήσει σε δραστική απομείωση του σε παρούσες αξίες, μέσω παράτασης των λήξεων και υιοθέτησης χαμηλών σταθερών επιτοκίων. Στο πλαίσιο της ίδιας διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να συμφωνήσουμε στη δραστική μείωση των εξωφρενικών πρωτογενών πλεονασμάτων από 4,5% σε κάτω από 2%».

Όπως επεσήμανε, «η απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση θα απελευθερώσει κρίσιμους πόρους στην παραγωγική χρηματοδότηση της οικονομίας». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, προϋπόθεση είναι «να διαμορφωθούν συσχετισμοί που θα διασφαλίζουν την ασφαλή πορεία της χώρας στην ΕΕ». 

Κουτσούμπας: Πλήρης μονομερής διαγραφή

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εκτιμά πως «η αιτία της αντιλαϊκής επίθεσης είναι το υψηλό χρέος, το μνημόνιο και η τρόικα που συνδέονται σε αυτό. «Η ελληνική άρχουσα τάξη, επιδιώκει μία καλύτερη διαπραγμάτευση για το χρέος ώστε να βρεθούν περισσότερα κεφάλαια για την καπιταλιστική ανάπτυξη, για να αυξηθούν οι κρατικές επιδοτήσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους. Η διαπραγμάτευση για το χρέος είναι διαπραγμάτευση στο εσωτερικό του στρατοπέδου της, όπου υπάρχουν αντιθέσεις και ανταγωνισμοί».

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», συνεχίζει ο κ. Κουτσούμπας, «ουσιαστικά συμφωνούν στα στρατηγικά σημεία για το χρέος. Αποδέχονται πιθανή επιμήκυνση και ότι ο λαός θα πρέπει να πληρώσει τμήμα του χρέους, χρέος που δεν δημιούργησε και δεν ωφελήθηκε από αυτό. Συσκοτίζουν πως σε κάθε διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις ώστε να εξασφαλίζονται οι πιστωτές», αναφέρει. 

Παπανδρέου: Διεθνές συνέδριο για το χρέος 

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, τονίζει πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να μπει τέλος στην ανασφάλεια». Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει διεθνές συνέδριο μετά τις εκλογές με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα και εξωτερικό.

Ταυτόχρονα προτείνει «επιμήκυνση για 70 χρόνια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων και μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων. Παράλληλα προτείνει σταδιακή σταθεροποίηση των τόκων σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες, παράταση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές των επίσημων δανείων και ανταλλαγή μέρος των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο καλύτερα πάει η οικονομία».

Ο κ. Παπανδρέου ζητάει «μεγάλη συμφωνία με τους εταίρους και ένα ελληνικό σχέδιο για βαθιές μεταρρυθμίσεις». Όπως εξηγεί, «χρειάζονται βαθιές αλλαγές στο πως λειτουργούμε ως κράτος, με αντάλλαγμα την ουσιαστική αποτίναξη της ανασφάλειας με τη βοήθεια των εταίρων στην ολοκληρωτική διευθέτηση του χρέους».