Καθώς η κοινωνία της Ευρώπης προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που προκάλεσε το μακελειό στη σατιρική εφημερίδα του Παρισιού Charlie Hebdo και τα όσα ακολούθησαν, η επανεμφάνιση της αλ Κάιντα στο προσκήνιο φανερώνει και την «υποβόσκουσα» διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον άλλο μεγάλο πυλώνα της παγκόσμιας τζιχάντ, το Ισλαμικό Κράτος.

Παρά το γεγονός ότι το ΙΚ μέσω του ραδιοφώνου του έσπευσε να χαιρετίσει το αιματοκύλισμα στο οποίο επιδόθηκαν τα αδέλφια Κουασί, γρήγορα έγινε φανερό πως η διαβόητη οργάνωση δεν βρισκόταν πίσω από τις εν ψυχρώ εκτελέσεις στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι όποιες αμφιβολίες, λύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με την ανάληψη ευθύνης της ενέργειας από το παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από την ανακοίνωση του ηγέτη της, Νάσερ Μπεν Αλι αλ-Ανάσι είναι απλό: Παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν, παρά τις στρατιωτικές εισβολές σε μία σειρά από χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως, παρά την εκτέλεση του διαβόητου ηγέτη της Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011, η οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, δεν εξαρθρώθηκε ποτέ.

Για την ακρίβεια, με την επίθεση της 7ης Ιανουαρίου, η αλ Κάιντα έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Σε σημειολογικό επίπεδο, η επιλογή του στόχου έχει σαφείς επιδιώξεις: Οι τρομοκράτες «εκδικήθηκαν» (sic) mία εφημερίδα που κατά καιρούς έχει δημοσιεύει προσβλητικά για τον προφήτη Μωάμεθ σκίτσα, προκαλώντας σφοδρότατες αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και που έχει μπει στο στόχαστρο της ίδιας της οργάνωσης αρκετές φορές κατά το παρελθόν.

Δρώντας λοιπόν ως αυτόκλητος προστάτης της μουσουλμανικής πίστης, η αλ Κάιντα προσπάθησε ανακτήσει κομμάτι της χαμένης της αίγλης στη Μέση Ανατολή που περιορίστηκε τα τελευταία χρόνια ειδικά από την μεγάλη άνοδο της έτερης μεγάλης τζιχαντιστικής οργάνωσης, του Ισλαμικού Κράτους.

Μαζί με την ραγδαία προέλασή του σε Συρία και Ιράκ, το ΙΚ – αρχικά παρακλάδι της αλ Κάιντα- γρήγορα υποσκέλισε τη μητρική του οργάνωση, και αποκτώντας εμπειρία στα πεδία των μαχών γρήγορα μετατράπηκε σε έναν κανονικό αντάρτικο στρατό που καταλαμβάνει περιοχές, επιβάλει φορολογία στους  υποτελείς του και εγκαθιδρύει δομές εξουσίας και δικούς του νόμους, για την ακρίβεια τον ισλαμικό. Με άλλα λόγια προσπαθεί να υλοποιήσει τον εκπεφρασμένο στόχο του, να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο – φάρο για όλους ριζοσπάστες σουνίτες ισλαμιστές της Μέσης Ανατολής.

Όντας πιο μαζικό και οι μαχητές του πιο καλά εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι, το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία δεν δυσκολεύτηκε να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία έναντι του Μετώπου αλ Νούσρα, του παρακλαδιού της αλ Κάιντα στην περιοχή.

Παρότι, φαινομενικά έχουν τις ίδιες επιδιώξεις και έχουν χτυπηθεί εξίσου από τις αμερικανικές επιδρομές οι δύο οργανώσεις κατά καιρούς έχουν πολεμήσει μεταξύ τους  για τον καταμερισμό εδαφών και πόρων. Ενώ οι βαρβαρότητες που επιδίδεται συνεχώς το Ισλαμικό Κράτος –όπως οι αποκεφαλισμοί, οι λιθοβολισμοί και οι μαζικές σφαγές- έφεραν και την αποστασιοποίηση της αλ Κάιντα την περασμένη άνοιξη από την αιμοσταγή αδελφική της οργάνωση.

Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν διαθέτει ούτε το έμψυχο δυναμικό, ούτε και της δυνατότητες να ανταγωνιστεί το ΙΚ στα πεδία των μαχών, η αλ Κάιντα επέλεξε ως μέσο για να στείλει το μήνυμα της τις ατομικές επιθέσεις.

Παρότι η μεθοδολογία άλλαξε, αντί για βομβιστή επίθεση αυτοκτονίας επελέγησαν τακτικές αντάρτικου πόλεων (οι δράστες έφεραν ελαφρύ οπλισμό και εκτοξευτήρες ρουκετών RPG), η επίθεση αυτή που υλοποιήθηκε από το παρακλάδι της οργάνωσης στην Υεμένη στάθηκε πετυχημένη, η πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια.

Οι εικόνες όμως που κατέγραφαν όμως τα διεθνή ΜΜΕ ήταν η προσοχή που χρειαζόταν η οργάνωση στην προσπάθεια της να ανακτήσει μέρος της χαμένης της επιρροής έναντι του Ισλαμικού Κράτους.