current views are: 3

18 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση17:30

Τσίπρας: Ευρώ με την κοινωνία όρθια

«Πέντε χρόνια καταστροφής φόβου, αβεβαιότητας, υποτέλειας και αναξιοπρέπειας, φτάνουν στο τέλος τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση 17:30’
αρθρο-newpost

«Πέντε χρόνια καταστροφής φόβου, αβεβαιότητας, υποτέλειας και αναξιοπρέπειας, φτάνουν στο τέλος τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πέντε χρόνια καταστροφής φόβου, αβεβαιότητας, υποτέλειας και αναξιοπρέπειας, φτάνουν στο τέλος τους», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στον Βόλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο λαός θα γράψει ιστορία. Η δύναμη που αφαιρέθηκε από το λαό μας, ήρθε η ώρα να την ξαναπάρει πίσω», πρόσθεσε.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πριν πέντε χρόνια το πιο διεφθαρμένο, πελατειακό και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα, παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας. Επί πέντε χρόνια δεν δίστασαν να φορτώσουν σε ένα ολόκληρο λαό τα χρέη των τραπεζών. Να κλέψουν εισοδήματα και συντάξεις. Την ίδια μας την ζωή. Φόρτωσαν στον κόσμο της εργασίας τα χρέη 100 οικογενειών. Εκχώρησαν την εθνική κυριαρχία. Έχτισαν ένα κράτος έκτακτης ανάγκης και αντικατέστησαν το Σύνταγμα με τα Μνημόνια της λιτότητας και της βαρβαρότητας. Κυβέρνησαν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κατεπείγοντα νομοσχέδια και τροπολογίες φωτογραφικές. Η χώρα κατάντησε να κυβερνάται δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Παρέλαβαν κράτος, μας παραδίδουν αποικία χρέους». 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το mail Σαμαρά με τις νέες δεσμεύσεις του προς την τρόικα, είναι το κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Είναι το νέο μνημόνιο. Είναι το μνημόνιο-καθεστώς». 

Και συνέχισε:

«Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο! Και εν προκειμένω, λογαριάζουν δίχως να υπολογίζουν την αντίδραση του λαού μας. Ο κος Σαμαράς θεωρεί τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης, δική του ιδιοκτησία. Θα διαψευστεί όμως οικτρά». 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως σε αυτή την εκλογική μάχη συγκρούονται δύο κόσμοι, ενώ εξεπέλυσε πυρά στον Αντώνη Σαμαρά και τον Μαριάνο Ραχόι. «Δεν υπάρχει καλύτερη φωτογραφική αντίστιξη αυτών των δύο κόσμων, απο ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας που είδα προχθές να αντιπαραθέτει απο τη μια μεριά τον κο Σαμαρά αγκαλιά με τον Ισπανό ομόλογό του κο Ραχόι. Και απο την άλλη ένα στιγμιότυπο απο το ιδρυτικό συνέδριο του κινήματος PODEMOS της Ισπανίας, όπου συμμετείχα προσκελημένος του ηγέτη του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Αυτοί είναι οι δυο κόσμοι που συγκρούονται σήμερα στην Ευρώπη. Απο τη μια το κίνημα της ελπίδας για τους λαούς του Νότου που ακούμπανε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο PODEMOS. Και απο την άλλη στους ηγέτες που προπαγανδίσουν στον Ευρωπαικό Νότο τη πολιτική της κυρίας Μέρκελ.Τον κύριο Σαμαρά και τον κύριο Ραχόι. Τον κύριο Ραχόι, δηλαδή τον πρωθυπουργό των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός που απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς από 1η Ιανουαρίου, μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό των χιλιάδων καθημερινών εξώσεων», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς είμαστε μαζί με ένα κίνημα άμεσης δημοκρατίας, ριζοσπαστικό, που βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη. Με μία δύναμη πραγματικά ευρωπαϊκή. Ο κύριος Σαμαράς είναι αγκαλιά με τους πρωθυπουργούς των σκανδάλων και των πλειστηριασμών», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας και των μνημονίων», ανέφερε.

«Το καθεστώς του τριγώνου της διαπλοκής που κυβέρνησε 40 χρόνια αυτόν τον τόπο έχει πια μείνει με μόνο του όπλο τον φόβο και την τρομοκρατία. Αυτοί που είναι σε πανικό Προσπαθούν τώρα να τρομοκρατήσουν τον λαό. Με πρακτικές μονταζιέρας. Με διαστρέβλωση και βιασμό της πραγματικότητας. Μας εκφοβίζουν με την επικείμενη καταστροφή οι καταστροφείς της κοινωνίας και της οικονομίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει το ευρώ γιατί θα το απαλλάξει από την λιτότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει σε όλα αυτά τα διλήμματα τρόμου με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: ευρώ χωρίς άλλες θυσίες, ευρώ με την κοινωνία όρθια. Άλλωστε η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αυτή που εξαφάνισε το ευρώ από τις τσέπες των Ελλήνων. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών, τις επιδοτήσεις των αγροτών και τις συντάξεις, ενώ επανέλαβε πως δεσμεύεται να καταργήσει το 2015 τον ΕΝΦΙΑ και να σταματήσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

«Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έχει ήδη συμφωνήσει νέους φόρους, δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων και πλειστηριασμούς στη πρώτη κατοικία», ανέφερε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται και εγγυάται για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Ένα φορολογικό σύστημα που δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί λαθρέμπορους και φοροφυγάδες», διεμήνυσε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση Σαμαρά νοιάζεται για το 1% των υψηλών εισοδημάτων. Και έχει ήδη συμφωνήσει κάτω από το τραπέζι νέα αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών από το πρώτο ευρώ». 

Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για το τέλος της διαπλοκήςΕγγυάται ότι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία θα επιστρέψουν σε αυτόν τον τόπο. Ο λαός θα καθορίζει τις τύχες αυτού του τόπουκαι όχι το τρίγωνο εργολάβων της ενημέρωσης, των χρεοκοπημένων τραπεζιτών και των κομμάτων που εξυπηρετούν συμφέροντα. Εγγυάται ότι θα καταλογισθούν οι πολιτικές ευθύνες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι από την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η κυβέρνηση Σαμαρά εγγυάται την συνέχιση της βαρβαρότητας των μνημονίων, περισσότερη φτώχεια, λιγότερη δημοκρατία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση, είπε ότι το «σύστημα που πεθαίνει, ξέρει ότι εμάς δεν θα μας βάλει στο τσεπάκι του. Για αυτό και κατέφυγε στην τρομοκρατία του GREXIT, του bankrun, του χρέους που δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο, παρά να το πληρώνεις στον αιώνα τον άπαντα. Αυτήν την προπαγάνδα, όμως, αυτό το ρεσιτάλ κινδυνολογίαςτο τελείωσε η ίδια η Ευρώπη. Τράβηξαν το χαλί της τρομοκρατίας οι ίδιοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έμειναν μόνο κάτι οίκοι αξιολόγησης να στηρίξουν τους λύκους. Έμεινε μόνο ο κ. Σόιμπλε και ένας άθλιος τεχνητός τραπεζικός πανικός». 

«Σκέφτονται μάλιστα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξαναφέρουν αυτό το ψεύτικο πανικό όσο πιο επίσημα μπορούν, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Αυτό είναι το τελευταίο τους χαρτί. Αλλά είναι πια αργά! Ο λαός έχει ήδη αποφασίσει. Ο λαός πια τρομοκρατεί τους τρομοκράτες. Για αυτό και το καθεστώς Σαμαρά καταφεύγει τώρα σε κατηγορίες για «παροχολογία», για «λαϊκισμό», για επιστροφή σε παλιές εποχές. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όμως, δεν είναι ούτε λαϊκισμός, ούτε παροχές. Είναι το δικό μας χρέος», επεσήμανε.

Και πρόσθεσε:

Γιατί είναι χρέος μας:

  • Το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.
  • Το επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
  • Η δωρεάν ιατρική περίθαλψη.
  • Η δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.
  • H επιδότηση στέγασης σε 25.000 οικογένειες.
  • Η 13η σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.
  • Η κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.
  • Η κατάργηση της εξίσωσης φόρου πετρελαίου θέρμανσης/ κίνησης.

Είναι χρέος μας να σπάσουμε τα δεσμά της λιτότητας.

  • Για να απελευθερωθεί η οικονομία και να αναπνεύσει η κοινωνία.
  • Για να ανασυγκροτήσουμε την παραγωγική διαδικασία σε νέες υγιείς βάσεις.
  • Είναι χρέος μας να τερματίσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας που πνίγει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του λαού μας.
  • Για να μην αναγκάζονται οι νέοι μας να φεύγουν στο εξωτερικό.
  • Για να ανοίξουν δουλειές. 

Για αυτό και προτείνουμε:

  • Κατώτατος μισθός στα €751.
  • Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και του εργατικού δικαίου.
  • Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις.
  • Σχέδιο για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

 Μα πάνω από όλα χρέος μας είναι

  • η εμβάθυνση και η διεύρυνση της δημοκρατίας,
  • η αποκατάσταση της απόλυτης διαφάνειας,
  • η δημιουργία αμφίδρομων δεσμών μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας,
  • η αναβάθμιση της Βουλής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον «συντηρητικό ψηφοφόρο που έχει τη γνώση και την ευαισθησία να καταλάβει τι παίχτηκε πίσω από την πλάτη του. Στους πολίτες που το 2012 ψήφισαν τη Ν.Δ. είτε προσδοκώντας μια διαπραγμάτευση, είτε γιατί φοβήθηκαν μήπως η χώρα οδηγηθεί σε περιπέτειες εκτός Ευρώπης όπως τους έλεγαν. Τους στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δώστε μας τη δύναμη κι ελάτε μαζί μας να διεκδικήσουμε πραγματικά μια καλύτερη λύση για την πατρίδα μας, μέσα στην ευρωζώνη. Ο στόχος μας είναι να ενώσουμε τους Έλληνες και να κάνουμε πράξη την κοινωνική ευαισθησία που δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Ας κάνουμε μαζί μια νέα αρχή». 

Για ακόμη μια φορά, ζήτησε αυτοδυναμία, ενώ αναφέρθηκε και στους 18άρηδες, λέγοντας «σας καλώ να ψηφίσετε και για τους 100.000 18άρηδες που τους απαγόρευσαν την πρόσβαση στις κάλπες». 

Όσον αφορά στους αγρότες δεσμεύτηκε-μεταξύ άλλων- για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με ισόρροπη πολύ-πολική ανάπτυξη και διακριτές τοπικές ταυτότητες. Διότι μόνο έτσι, όπως είπε, θα παραχθεί πραγματικό τοπικά προστιθέμενο προϊόν και θα δημιουργηθεί πλούτος και ευημερία. Ενώ αναφέρθηκε και σε Σχέδιο Μετάβασης σε Βιώσιμη Γεωργία.


σχετικα αρθρα