Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Την εικόνα ενός πολιτικού που φαίνεται να έχει μετανιώσει για σοβαρές επιλογές που έκανε σε κρίσιμες πολιτικά στιγμές τόσο για τον εαυτό του όσο και για την χώρα δείχνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός μόνο για το δημοψήφισμα που πρότεινε τον Νοέμβριο του 2011 και τού κόστισε την αποχώρηση από το αξίωμα δεν αλλάζει γνώμη. Γι' αυτό και επιμένει ότι και η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις 25 Ιανουαρίου θα πρέπει να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα για το περιεχόμενο μιας μεγάλης συμφωνίας που θα κλείσει με τους εταίρους για το δημόσιο χρέος. 

Στην διακαναλική συνέντευξη που έδωσε ο Παπανδρέου προχώρησε σε βαθιά αυτοκριτική και για πρώτη φορά από το 2011 και την ανατροπή της κυβέρνησής του-όπως είπε- άφησε να εννοηθεί ότι μετάνιωσε που τότε δεν προκήρυξε εκλογές αλλά προτίμησε να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία παραχωρώντας την στον Λουκά Παπαδήμο. 

«Προφανώς το 2011 θα μπορούσαμε να είχαμε πάει και σε εκλογές» ανέφερε για να εξηγήσει ότι η ρητορεία εκείνης της περιόδου δεν επέτρεπε δεν απέπνεε εμπιστοσύνη και δεν βοηθούσε σε μία τέτοια απόφαση.

Επίσης, για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών υπονόησε ότι ήταν μεγάλο λάθος του το γεγονός ότι αποχώρησε και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι ίσως ήταν λάθος ότι έφυγε από την προεδρία του κόμματος και ότι θα μπορούσε να είναι εκείνος που θα κατέβαζε το κίνημα στις εκλογές που τελικώς έγιναν τον Μάιο του 2012. 

Γενικώς ο Γιώργος Παπανδρέου κυνηγώντας την είσοδο του Κινήματος στη Βουλή έχει κατανοήσει ότι πρέπει να αιτιολογήσει επαρκώς στους δυνητικούς ψηφοφόρους του τούς λόγους για τους οποίους ενήργησε τον Νοέμβριο του ' 11 αλλά και αργότερα όπως ενήργησε. Και να εξηγήσει γιατί ξαφνικά έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια αποφάσισε την ίδρυση ενός νέου κόμματος, την ώρα που -όπως τον κατηγορεί η Χαριλάου Τρικούπη- και ο ίδιος ψήφισε όλα τα μνημόνια και νομοσχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά. 

Ο πρόεδρος του Κινήματος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους αμέσως μετά την διακαναλική συνέντευξη Τύπου που έδωσε στον χώρο της "Αίγλης" του Ζαππείου υπαινίχθηκε ότι ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα το Κίνημα θα διατηρηθεί γιατί αποτελεί ένα "ξεκίνημα" που θα συνεχίσει την πορεία του καθώς και ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να εξαφανιστεί από την πολιτική ζωή, αλλά θα παραμείνει ενεργός και διεκδικητικός.