«Μόνο η συγκυβέρνηση κινδυνολογεί και βλέπει ένα GRexit»' δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Γιάννης Αμανατίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού E TV.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι τα μνημόνια ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος υλοποίησαν τη δανειακή σύμβαση, κάτι που επιβεβαίωσαν με τα λεγόμενα τους και διεθνείς παράγοντες, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη «ανοίγουν ρωγμές που μπορούν να γίνουν παράθυρα» αναφορικά με την πολιτική του κ. Ντράγκι και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει σε αυτές τις νέες συζητήσεις με τον πλέον θεσμικό τρόπο. 

Σε σχέση με τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα ο κ. Αμανατίδης δήλωσε πως τα μόνα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο που δε ψήφισαν υπέρ της επιστροφής των οφειλών ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. 

Ακόμη επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και αντικατάσταση του από έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και μείωση των αντικειμενικών αξιών με στόχο να προσεγγίσουν τις εμπορικές. 

Για τη μη βιωσιμότητα του χρέους ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι αυτή αναγνωρίζεται πλέον και από διεθνείς παράγοντες, τονίζοντας ότι η κοινωνία θα συνεχίσει να βρίσκεται μέσα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης όσο επιδιώκεται η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω της εσωτερικής στάσης πληρωμών και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών. Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία υπογράμμισε ότι η απόφαση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών από τη συγκυβέρνηση ήταν αυτή που προκάλεσε απώλεια 700.000.000 εκ. ευρώ και έφερε τους ασφαλισμένους αντιμέτωπους με νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και εξαφάνιση των επικουρικών. 

Για τα σοβαρά προβλήματα της Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι αλληλένδετα με τα γενικότερα προβλήματα της χώρας ο κ. Αμανατίδης ότι απαιτούν άμεση αλλαγή των εφαρμοζόμενων πολιτικών ούτως ώστε η πόλη να ανασάνει ξανά.