Υποψήφιος βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ είναι ο Κυριάκος Δ. Μαντούβαλος.

Διαβάστε αναλυτικά άρθρο του με τίτλο «Όταν η ελπίδα δεν είναι μια...»:

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα αναμετρηθεί η αλήθεια της πολύ δυσκολης πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι μας με την Ελπίδα που παρέχει η μη ανάληψη ευθύνης μέχρι σήμερα. Υπάρχει μια αντικειμενική προσέγγιση που λέει το εξής "όποια αλήθεια και να πεις στο λαό, όσο απτή, εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη κι αν είναι, όποιος θα δημιουργήσει ελπίδα στο λαό, αυτός θα είναι ο νικητής". Αυτό ισχύει από την κουβέντα στο καφενείο, μέχρι τις καλπες των Εθνικών εκλογών. Κατόπιν όμως αυτής της λογικής διαπίστωσης γεννάται ένα ερώτημα και μια ανησυχία.

Το ερώτημα είναι το εξης: ποια ελπίδα είναι αυτή που κερδίζει με τόση ευκολία τους κόπους του ελληνικού λαού; Σε τί ελπίζουμε; Ελπίζουμε σε αυτό που είπε η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη κ. Ραχήλ Μακρή, ότι αν δεν φτάνουν τα λεφτά θα τυπώσουμε μόνοι μας 100ευρα; Ελπίζουμε στην επαναπρόσληψη όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων υπαλλήλων; Ακόμα και σε εταιρείες όπως αυτές με τους αστείους τίτλους που ανακάλυψε ο Πάγκαλος και μετά κουράστηκε και σταμάτησε να ασχολείται; Μήπως ελπίζουμε στην επαναφορά του κερατοεπιδόματος και του επιδόματος έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία;

Γιατί πιστεύω πως όποιος ελπίζει σ' αυτά και οι ελπίδες του πραγματοποιηθούν, αυτομάτως καταβαραθρώνονται οι ελπίδες της γενιάς μου για εύρεση εργασίας (απλή, χωρίς κερατοεπίδομα), για διευκόλυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας, για εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα να τρέφεις ελπίδες, είναι ακόμα πιο σημαντικό όμως αυτό που βαπτίζεις στα 20 σου ελπίδα και το δίνεις παράσημο σε μια παράταξη, αυτή να το μετατρέπει σε αυταπάτη. Ελπίζω κι εύχομαι αυτός που ελπίζει σε ένα μέλλον που θα μας γυρνάει νομοτελειακά στο παρελθόν κι από εκεί ξανά σε περιπέτειες να μετατραπεί η ελπίδα του αυτή σε αυταπάτη. Γιατί αν επιβεβαιωθεί αυτού το "όνειρο", τότε τα όνειρα της δικής μου γενιάς για αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ισονομία, ισοπολιτεία μετατρέπονται σε κλαυσίγελο μεταξύ φίλων που "ήλπιζαν λάθος"...

Πέραν αυτού όμως τρέμω σε μια ακόμη ιδέα... Ποιος θα βρεθεί στο δρόμο των πολιτών αυτών, της κοινωνίας αυτής που θα διαψευστεί η ελπίδα της; Το ΠΑΣΟΚ διέψευσε τις ελπίδες που δημιούργησε και τώρα παλεύει λέγοντας την αλήθεια να πείσει όσους πολίτες μπορεί. Κι αυτοί που επιβραβεύουν την αλήθεια είναι κατά εκατοντάδες χιλιάδες λιγότεροι από αυτούς που αποδοκιμάζουν την διάψευση της ελπίδας από ένα κόμμα που διαμόρφωσε μια κοινωνία ευήμερη και προοδευτική για δεκαετίες. Τώρα δεν θέλω να σκέφτομαι πως θα αντιδράσει αυτή η κοινωνία, η ήδη πληγωμένη και προδωμένη όταν διαψευστεί η ελπίδα που προσφέρει ένα κόμμα-όχημα διαμαρτυρίας με εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων στο εσωτερικό του, χωρίς συνοχή και ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Κι αφού καταλήξουμε με ποια ελπίδα είμαστε, θα μου επιτρέψετε να πω ένα μόνο πράγμα, που αφορά τόσο εμάς τους Λάκωνες, όσο και τον κάθένα πολίτη αυτής της χώρας ξεχωριστά. Κανείς μας δεν ξεκίνησε να ασχοληθεί με την πολιτική σκεπτόμενος ότι θα διαψεύσει την ελπίδα ή ότι θα κάνει "κωλοτούμπα"... Αν όμως η ανάληψη ευθύνης για την έξοδο της χώρας από την κρίση οριστικά, ας προτιμηθεί μια μικρή κυβίστηση νωρίς, παρά μια εκκωφαντική διάψευση της ελπίδας μετά, γιατί ξέρετε, όποιος βιώνει την κρίση στην καθημερινότητά του, ελπίζει στο τέλος της και στο ξεκίνημα της επόμενης μέρας στην οποία θα πάμε με ένα γερό σκάφος, δεν αρκείται σε αυταπάτες που θα μας φέρουν πριν το χείλος μιας καταστροφής όμοιας με αυτή που βιώνουμε με... Βαρκούλα, ξέρετε σαν αυτές που αρμενίζουν στο γραφικό λιμανάκι του Καστελόριζου, της Αίγινας, του Μεζάπου, του Γερολιμένα και τόσων άλλων πανέμορφων ορμίσκων που στολίζουν τη χώρα μας!