Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Αυξάνεται το ποσοστό των Γερμανών υπέρ του Grexit, ζητώντας σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης προς τη χώρα μας.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες στην Frankfurter Allgemeine Zeitung το 81% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το ερώτημα στον ιστότοπο της FAZ ανέφερε «πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ;» με μόλις το 19% να λέει «ναι» στην παραμονή της χώρας μας στη νομισματική ένωση.
 
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 54% απαντά «Ναι, καλύτερα ένα τέλος με τρόμο παρά ένας τρόμος χωρίς τέλος», ενώ το 27% απαντά «Ναι, δεν πρέπει να επιτρέπουμε στην Ελλάδα να μας εκβιάζει». Το 13% δηλώνει «Όχι, η Ευρωζώνη είναι και μια κοινότητα αλληλεγγύης», ενώ το 6% «Όχι, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο».
 
Λίγες μέρες πριν, στις 6 Ιανουαρίου, σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD το 61% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, εάν αθετηθούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Το ποσοστό ανεβαίνει ακόμα περισσότερο (81%) για τους οπαδούς του ευρωφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ακόμα ότι το 53% πιστεύει ότι ένα Grexit θα είχε λιγότερο δραματικές επιπτώσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Η γερμανική κοινή γνώμη φαίνεται πως παρακολουθεί με ιδιαίτεο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Στη δημοσκόπηση της FAZ μέχρι χθες είχαν καταγραφεί πάνω από 24.100 ψήφοι, ενώ σε αντίστοιχες έρευνες οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν τις 10.000...