Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Στην Ελλάδα, ο προεκλογικός διάλογος «έχει ανάψει» για τα καλά με τη ΝΔ και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να πλειοδοτούν σε φορολογικές ελαφρύνσεις για την επόμενη ημέρα, καθώς και για το μέλλον του ΕΝΦΙΑ, από τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση αποφάσισε να εξισορροπήσει την αρχική επικοινωνιακή καταιγίδα περί φόβου εξόδου από την ευρωζώνη σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Αλέξη Τσίπρα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο όμως εκτυλίσσονται γεγονότα που στη χώρα μας περνούν σε δεύτερη μοίρα, ενώ θα μπορούσαν να αποβούν καθοριστικά για το μέλλον της.

Την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα τα βλέμματα θα είναι όλα στραμμένα στον Μάριο Ντράγκι. Ο Ιταλός τραπεζίτης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του – όλα ή μερικά δεν θα το μάθουμε παρά μόνο την τελευταία στιγμή – για το αν θα προχωρήσει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράς κρατικών ομολόγων με σκοπό να τονώσει τη ζήτηση στην ευρωπαϊκή οικονομία και να χτυπήσει τον αποπληθωρισμό. Έπειτα, δε, από τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ότι το πρόγραμμα (ΟΜΤ) που είχε περιγράψει ο Ντράγκι ήδη από το 2012 δεν αντιβαίνει του κοινοτικού δικαίου, η ΕΚΤ αισθάνεται ότι τα χέρια της έχουν λυθεί.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα διεξαχθεί στη Φραγκφούρτη στις 22 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη. Και θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική για το ελληνικό πρόβλημα. Ερωτήματα υπάρχουν ακόμη για την έκταση και τη μορφή του προγράμματος που αναμένεται να ανακοινώσει ο «σούπερ Μάριο».

Σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, ουδείς μπορεί με ασφάλεια να πει αν τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριλαμβάνονται σε ένα πιθανό πρόγραμμα αγοράς από την ΕΚΤ, από τη στιγμή μάλιστα που ο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει σε πρόγραμμα. Κι επιπλέον, αν περάσει η πρόταση οι αγορές ομολόγων να γίνονται από την κάθε εθνική κεντρική τράπεζα για τα ομόλογα της χώρας – πρόταση εκπτορευόμενη από την Bundesbank – τότε η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Ας τα βλέπουν όλα αυτά οι εγχώριοι «πολεμιστές» της εκλογικής μάχης