current views are: 2

19 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση15:13

Με φοροαπαλλαγές και υψηλούς τόνους στην τελική ευθεία ο Σαμαράς

Με το βλέμμα στο διψήφιο ποσοστό πολιτών που εμφανίζονται ακόμη αναποφάσιστοι, και μάλιστα μοιάζουν να κλίνουν περισσότερο στο άξονα ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ παρά να κοιτούν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς εισέρχεται στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης

Δημοσίευση 15:13’
αρθρο-newpost

Με το βλέμμα στο διψήφιο ποσοστό πολιτών που εμφανίζονται ακόμη αναποφάσιστοι, και μάλιστα μοιάζουν να κλίνουν περισσότερο στο άξονα ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ παρά να κοιτούν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς εισέρχεται στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Με το βλέμμα στο διψήφιο ποσοστό πολιτών που εμφανίζονται ακόμη αναποφάσιστοι, και μάλιστα μοιάζουν να κλίνουν περισσότερο στο άξονα ΝΔ – Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ παρά να κοιτούν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς εισέρχεται στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης με ένα διττό στόχο:

  • την έκπληξη, δηλαδή την ανατροπή των δημοσκοπικών δεδομένων και την νίκη στο νήμα επί του ΣΥΡΙΖΑ
  • εναλλακτικά, τη διασφάλιση της μικρότερης δυνατής διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε η Κουμουνδούρου να μην έχει λευκή επιταγή αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να παραμείνει ακλόνητος στο κόμμα.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας του κ. Σαμαρά βρίσκεται η «μεσαία τάξη», οι πολίτες δηλαδή που αν και επλήγησαν από την κρίση δεν έχασαν τα πάντα, αλλά αντιθέτως η πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο περιπλοκών στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωζώνη τους προβληματίζει.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Μαξίμου, η πλειοψηφία των αναποφάσιστων ανήκει σε αυτή την κατηγορία αλλά, επί του παρόντος, εμφανίζονται να κάνουν επιλογές «πολυτελείας», δηλαδή να μην στηρίζουν τη μόνη κυβερνητική εναλλακτική, αυτή της Ν.Δ., αλλά να κοιτούν και προς τα υπόλοιπα σχήματα του κέντρου, με πρώτο το Ποτάμι.

Στην προσπάθεια προσέγγισης αυτής της ομάδας πολιτών, ο κ. Σαμαράς θα χρησιμοποιήσει δύο ουσιαστικά μέσα:

  • ένα, την προβολή μίας «νοικοκυρεμένης», εκ μέρους του, οικονομικής πολιτικής που όμως θα κατατείνει στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που «γονάτισαν» τα τελευταία χρόνια τους πολίτες. Μάλιστα, η επικείμενη μείωση των φόρων κυριάρχησε στις δύο συνεντεύξεις του κ. Σαμαρά (στον Τ. Χατζή στον Σκάι και σε αυτή στον Αντ1) ενώ θα αποτελέσει κύριο θέμα και στην αποψινή εκδήλωση στο ΕΒΕΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων. Στην εκδήλωση αυτή ο κ. Σαμαράς αναμένεται, μεταξύ άλλων, να κάνει λόγο για μείωση των συντελεστών σε επιχειρηματικά κέρδη και εισόδημα αλλά και των επιβαρύνσεων από τον ΕΝΦΙΑ και το ΦΠΑ.
  • δύο, στην ανάδειξη των κινδύνων από ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον στο τραπεζικό σύστημα (σ.σ. η αίτηση των συστημικών τραπεζών για την εγγύηση του ELA επανέφερε εκ των πραγμάτων το φόβο για ένα bank run) αλλά και στην πραγματική οικονομία και τη φορολογική πολιτική, με την επισήμανση θέσεων της Κουμουνδούρου που κατατείνουν σε υπερφορολόγηση μεσαίων εισοδημάτων.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της Ν.Δ. θα ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης – ενώ αντίστοιχης λογικής θα είναι και τα σποτάκια του κόμματος – καθώς οι υψηλοί τόνοι, έστω κι αν απωθούν πολλούς, αποδείχθηκε ότι λειτούργησαν σημαντικά στην κατεύθυνση της αύξησης της συσπείρωσης της Ν.Δ.


σχετικα αρθρα