current views are: 1

19 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση15:25

Morgan Stanley: Στο 55% οι πιθανότητες παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

«Το Grexit και το τρίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ» αναλύει η η Morgan Stanley σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Δημοσίευση 15:25’
αρθρο-newpost

«Το Grexit και το τρίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ» αναλύει η η Morgan Stanley σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Το Grexit και το τρίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ» αναλύει η η Morgan Stanley σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με αυτήν, η παραμονή στο ευρώ, η άνοδος στην εξουσία, και ο τερματισμός του μνημονίου συνιστούν μια «αδύνατη τριάδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, και ένα από τα τρία θα πρέπει να εκλείψει υποστηρίζει.

Ο οίκος σημειώνει ότι καθώς η Αθήνα χρειάζεται μια προληπτική πιστωτική γραμμή για να βοηθήσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεδομένου του κενού χρηματοδότησης και ως εκ τούτου, ένας συμβιβασμός μεταξύ της τρόικας και της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης είναι πιθανός – ιδίως εάν συνοδευτεί από ένα «ήπιο» κούρεμα του επίσημου τομέα. Ωστόσο, σε ορίζοντα 3-6 μηνών, οι προοπτικές μόνον ευοίωνες δεν φαντάζουν.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, η ελληνικό κατάσταση περιπλέκει επίσης και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά δεν το αποκλείει. Καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν υπάγονται σε επενδυτική βαθμίδα, η χώρα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα και να ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις της τρόικας. Οπότε, εάν δεν υπάρξει μια ακόμη παράταση μετά τις εκλογές (κάτι που αποτελεί και το βασικό σενάριο του οίκου), η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE).
 
Με την πιθανότητα αυξανόμενης βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας, ο οίκος συνιστά προσοχή στα ελληνικά ομόλογα, δεδομένης και της υπεραπόδοσής τους την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμη βάση παραμένει «εποικοδομητική» και παρατηρεί ότι η αγορά ενδεχομένως να μην δίνει την πρέπουσα βάση στο σενάριο με βάση το οποίο παρατείνεται εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου, τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το βασικό σενάριο του οίκου, για παραμονή στο ευρώ συγκεντρώνει πιθανότητες 55% ενώ σε μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται ανάπτυξη 2% για την Αθήνα το 2015 και ράλι σε μετοχές και ομόλογα.

Ο οίκος εκτιμά επίσης τις πιθανότητες υλοποίησης του σεναρίου εξόδου από το ευρώ στο 25%, με πτώση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, και ισχυρό πτωτικό περιθώριο έως 76% στις ελληνικές μετοχές.
 
Το σενάριο «euro staycation», με πιθανότητες 20% αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία αρχικά, με την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη να «ακυρώνεται» επί της ουσίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και οι ελληνικές μετοχές έχουν περιθώριο πτώσης έως 36%. 

Στο μεταξύ, με άλλη έκθεσή της η Morgan Stanley προχωρά σε μείωση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες κατά 32% – 39%. Συγκεκριμένα, υποβαθμίζει και την Alpha Bank, την κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο, σε equalweight, σε ευθυγράμμιση με Eurobank και Πειραιώς.

Όπως αναφέρει ο οίκος, το βασικό του σενάριο υποθέτει ένα σχετικά ήπιο πολιτικό περιβάλλον. Σημειώνει πως εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και καταστεί πραγματικό το ρίσκο αποκοπής των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, οι τραπεζικές μετοχές ενδέχεται να αποδειχθούν υπερτιμημένες στα τρέχοντα επίπεδα.
 
Ωστόσο, οι αναλυτές της Morgan Stanley βλέπουν περιθώριο συμβιβασμού και αντικίνητρα για ενδεχόμενο Grexit από όλες τις πλευρές.


σχετικα αρθρα