«Την επομένη των εκλογών θα συνεχίζουν να ματώνουν τον λαό τα μνημόνια με το ίδιο ή άλλο όνομα», εκτίμησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά τόνισε πως «ενώ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ “κάθε μέρα τελειώνουν και καταργούν το μνημόνιο”, δεν λένε κουβέντα για τη σύμπλευσή τους με το “μνημόνιο των μνημονίων”, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ».

Όπως επεσήμανε, η η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά είναι πολιτική της ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τις συνέπειες πληρώνουν οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία, τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, οι κλάδοι αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών στο εμπόριο, τις μεταφορές και την αλιεία.

Τόνισε ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν μειωθεί κατά 30% οι θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 45%, ενώ οι παντός είδους ελαστικές μορφές απασχόλησης με μισθούς και συνθήκες δουλειάς «γαλέρας», είναι γεγονός για εκατοντάδες λιμενεργάτες.

Αναφερόμενος στη ναυτική τραγωδία του «Norman Atlantic», είπε ότι αυτή ανέδειξε πως ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που έχει για κίνητρο το κυνηγητό του κέρδους, δε συμβιβάζεται με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Είπε ότι οι δεσμεύσεις της ΕΕ που υλοποίησαν διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τώρα θέλει να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν στη συρρίκνωση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα της χώρας με οδυνηρές συνέπειες για τις παραγωγικές δυνάμεις της και τους εργαζομένους, την ώρα που «οι Έλληνες εφοπλιστές απολαμβάνουν μεγάλα προνόμια, κτίζουν εκατοντάδες καράβια στα ασιατικά ναυπηγεία».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε πως μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014, οι Έλληνες εφοπλιστές «είχαν ναυπηγήσει σε ασιατικά ναυπηγεία 174 πλοία, αξίας 6,25 δισ. δολαρίων, ενώ αγόρασαν από "2ο χέρι" 309 πλοία αξίας 7,3 δισ. δολαρίων. 8,5 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από ελληνικές τράπεζες στις ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, για την αγορά πλοίων που ναυπηγούνται στη Ν. Κορέα, την Ιαπωνία και αλλού» πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τα λεγόμενα των εφοπλιστών πως για την ανεργία «στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (Περάματος), στο Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα, στη Σύρο, φταίνε τα ταξικά συνδικάτα και οι αγώνες», ενώ γνωρίζει (ο ΣΥΡΙΖΑ) το κλείσιμο δεκάδων ναυπηγείων και τις απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων μεταλλεργατών στα κράτη-μέλη της ΕΕ, εξαιτίας της στρατηγικής της ΕΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Επισήμανε ότι ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ΕΕ, ενώ «επικαλούνται τον Ντράγκι, τον Ολάντ, τον Ρέντσι, για να αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μπαμπούλας, απλά ζητάει ότι ζητάνε και άλλες κυβερνήσεις ή τμήματα του κεφαλαίου στην Ευρώπη, που ζητάνε εξ ονόματος των δικών τους συμφερόντων, των δικών τους επιχειρηματικών ομίλων, κάποια αλλαγή στη συνταγή διαχείρισης, ενώ την ίδια στιγμή τσακίζουν τους λαούς και τα δικαιώματά τους».