current views are: 3

19 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση18:41

Αντώνης Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει σχέδιο φοροεπιδρομής (Bίντεο)

Ολομέτωπη επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στο ΕΒΕΑ, κατηγορώντας τον ότι « κρύβει σχέδιο φοροεπιδρομής».

Δημοσίευση 18:41’
αρθρο-newpost

Ολομέτωπη επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στο ΕΒΕΑ, κατηγορώντας τον ότι « κρύβει σχέδιο φοροεπιδρομής».

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Ολομέτωπη επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στο ΕΒΕΑ, κατηγορώντας τον ότι «κρύβει σχέδιο φοροεπιδρομής».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «προαναγγέλλει και φόρο τραπεζικών συναλλαγών. Πόσο και σε ποιους δεν είναι σίγουρο, δεν ξέρουν πώς  λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα».

Και συνέχισε: «Σημειώθηκε κάμψη της ανεργίας, μειώθηκε το δημόσιο χρέος και τώρα βγαίνουμε από τα μνημόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα εξής εξωφρενικά: επαναφορά του μισθολογικού κόστους του δημοσίου και επαναπροσλήψεις, υπόσχεται επανακρατικοποιήσεις, υπόσχεται εθνικοποίηση του κλάδου ενέργειας και έχει εξαγγείλει υπαγωγή του τραπεζικού συστήματος στον έλεγχο του δημοσίου. Προαναγγέλλει έντοκα γραμμάτια του δημοσίου από τις καταθέσεις. Επίσης φόρο τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς δεν ξέρουν πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα» ανέφερε ο πρωθυπουργός για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, τα μέλη του ΕΒΕΑ να κάνουν σύγκριση των δύο προγραμμάτων. Ακολούθως δεσμεύτηκε «για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 25% στο 15%. Ως πρώτο βήμα θα υπάρχει μείωση από το 25% στο 22%. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά ώστε να φθάσει από το 1,4% στο 1% του ΑΕΠ και θα αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μείωση θα αρχίσει μέσα στο 2015 κατά 7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα τον καταργήσει αλλά δεν ξέρει με τι θα τον αντικαταστήσει. Στο εισόδημα ο ανώτατος συντελεστής έχει μειωθεί από το 45% στο 42%. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα πάει τον ανώτατο συντελεστή στο 60%. Έχει κανείς αμφιβολία ότι πρόκειται για φοροκαταιγίδα. Εμείς θα το μειώσουμε σταδιακά από το 43% στο 33%». Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε την κατάργηση της ποινικοποίησης των οφειλών στον ΟΑΕΕ.

Ο κ. Σαμαράς εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων και δεν θα επιτρέψει να γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Όλα αυτά είπε μπορούν να γίνουν πραγματικότητα γιατί δημιουργήσαμε πρωτογενή πλεονάσματα και κλείσαμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, επειδή βγήκαμε στην ανάπτυξη. «Όταν το κράτος δίνει κάτι που το έχει υπολογίσει ο πολίτης το παίρνει για πάντα, όταν κάποιος τάζει δίχως να τα δικαιολογεί τότε θα τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο. Ο λαός το έζησε το λεφτά υπάρχουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Δυνατότητες υπάρχουν γιατί εξαλείψαμε τα ελλείμματα και περάσαμε στην ανάπτυξη. Η κυβέρνηση παρά την εύθραυστη πλειοψηφία στην Βουλή έκανε μεγάλες τομές είπε ο πρωθυπουργός και έφερε σαν παράδειγμα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον εκσυγχρονισμό των εφοριών, την ηλεκτρονική φορολόγηση, το χτύπημα της γραφειοκρατίας. Θύμισε την κατάργηση του καμποτάζ που αύξησαν τα έσοδα στον Τουρισμό. Μίλησε για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με την οποία θα αποφασίζει η γενική συνέλευση των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας. Έγινε μείωση στο δημόσιο κατά 34% μέσα από αξιολόγηση που συνάντησε αντιστάσεις. Όλα αυτά έγιναν ή ξεκίνησαν να γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η χώρα να είναι πρώτη στις μεταρρυθμίσεις και να ανέβει δεκάδες θέσεις στην ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις εξελίξεις που οδήγησαν στις εκλογές και στις συνέπειες για την οικονομία: «Μία μειοψηφία έσυρε την χώρα στις εκλογές που η πλειοψηφία δεν ήθελε. Ήδη καταγράφονται δυσάρεστες επιπτώσεις, πτώση του τζίρου, μείωση των φορολογικών εσόδων, πτώση του χρηματιστηρίου, τάσεις φυγής των καταθέσεων που οδήγησαν τις τράπεζες στον ELA, αναστολή των σχεδίων παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες και παραλυτική αβεβαιότητα που έχει παγώσει τις επενδύσεις που προέβλεπαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτά υπονομεύουν τις προοπτικές της χώρας».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τις εκλογές και πρόσθεσε ότι την επόμενη τετραετία θα έχει την πιο μεταρρυθμιστική και αναγεννητική κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος. Οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν σε συνθήκες ανάπτυξης και όχι στο δύσκολο περιβάλλον της κρίσης. Μεταρρυθμίσεις με μείωση φορολογίας και ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Μίλησε για το σχέδιο παραχώρησης των 14 αεροδρομίων έναντι 1,4 δισ. ευρώ για 40 χρόνια το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ακυρώσει.

«Λένε για κινδυνολογία, και ότι αυτά τα έχουν διαψεύσει τάχα και δηλώσεις ξένων αξιωματούχων. Δεν κατάλαβαν ούτε τι τους λλενε, και βιάστηκαν. Η Λαγκάρντ προειδοποιεί οτι το χρέος ειναι χρέος και αναδιάρθρωση του χρέους φέρνει συνέπειες για εκείνον που χρωστάει και οι συνέπειες αυτές δεν ειναι ευχάριστες. Και ο Γιουνκέρ σήμερα προειδοποίησε ότι “ναι βεβαίως θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ όμως πρεπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα”. Αυτό το δεύτερο κομμάτι το κρύβουνε, δηλαδή λέει ο Γιουνκέρ να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της και να σεβαστεί τους κανόνες του ευρώ. Όμως εκείνα που λενε ανατρέπουν συμφωνηθέντα, παραβιάζουν τους κανόνες του ευρώ, μας πάνε σε νεα περιπέτεια  που θα μας γυρίσει χρόνια πίσω και νέες θυσίες για ζημιές που ίσως είναι τη φορά ανεπανόρθωτες. Αυτή είναι η αλήθεια και τη λέω με ευθύνη» τόνισε.

«Και λένε ότι θα διαπραγματευτούν σκληρότερα. Με ποιον εχει διαπραγματευτεί ο Τσίπρας; Με τον εαυτό του ή  τις συνιστώσες του;» πρόσθεσε.

Για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ είπε ότι «ως ευρωβουλευτής και ως πρωθυπουργός μετά, έχω δώσει μάχη για αυτή. Σημαίνει μια καινούρια αρχη, λένε όλοι Ευρωπαίοι, ότι φεύγουμε από τη λιτότητα, είναι μία μεγάλη στροφή. Φοβάμαι οτι αυτή δεν θα δοθεί σε χώρες που δεν τηρούν δεσμεύσεις ή δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα, ή σε πιστοληπτική γραμμή, που θέλησαν.  Η ρευστότητα αυτή που ζητάμε μόνο απο τυχοδιωκτισμούς μπορεί να χαθεί».

«Εκείνοι μιλούν για διαπραγμάτευση χρέους από την αρχή για να το κουρέψουν και να το κάνουν βιώσιμο. Χώρες φτωχότερες από την Ελλάδα που μας δάνεισαν και δανείζονται πιο ακριβά, και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει “δεν πληρώνουμε ούτε χαριστικούς τόκους” και “κουρέψτε το χρέος”. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ βασίζει τη μεγάλη του απάτη, ότι για να πετύχει η πολιτική του, θα χρειαστεί κούρεμα πρόσθετο το χρέος. Και ενώ του λένε όλες οι κυβερνήσεις ότι τέτοιο δεν γίνεται, μόλις του το αρνηθούν θα πει οτι πρέπει να βρω απο αλλού τα λεφτά, από φόρους και από χέρι στις καταθέσεις. Να η απάτη, να ο θάνατος της οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με τις προτάσεις του θα έλθει σε ρήξη με την ΕΕ, θα δημιουργηθεί κίνδυνος εξόδου από την ΕΕ και θα αναγκαστεί να υπογράψει νέα μνημόνια. «Χωρίς μνημόνια δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και μόνο με ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν μνημόνια» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «θα ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις και θα ζητήσει τελικά νέες θυσίες».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση να μην πάει καμία ψήφος χαμένη: «Σε μία εβδομάδα έχουμε εκλογές, είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα, ανάμεσα στην οριστική απαλλαγή από την πολιτική αβεβαιότητα και στην ένταση της αβεβαιότητας, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και στην κατάργηση των μεταρρυθμίσεων, ανάμεσα σε μία πολιτική ανταγωνιστική και σε μία παρωχημένη πολιτική που σκορπά λεφτά το κράτος, ανάμεσα σε μία πολιτική που θα φέρει επενδύσεις και σε μία πολιτική που θα προσλάβει στο δημόσιο εκείνους που δεν μπορεί να πληρώσει. Ανάμεσα στο άλμα στο μέλλον ή την επιστροφή στο πιο αμαρτωλό παρελθόν, οι επιλογές είναι ξεκάθαρες και η τελευταία ψήφος μετράει».


σχετικα αρθρα