Δεν έθεσε όριο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνει τη φορολογική βάση και δεν θα αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές».  

Σε ερώτηση για το ποια είναι η φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ποιο θα είναι το όριο απάντησε: 

Είναι δυνατό να με ρωτάτε το όριο όταν αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός φορολογείται με πλασματικούς όρους; Οι αντικειμενικές αξίες σήμερα είναι υπερτιμημένες. Κάποιος έχει αγοράσει ένα σπίτι 100.000 ευρώ και φορολογείται με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, αλλά σήμερα η πραγματική αξία αυτού του σπιτιού έχει πέσει κάτω από τις 50.000 ευρώ.

Αν εγώ σας έλεγα σήμερα ένα όριο, θα είχατε τη δυνατότητα αύριο να μου πείτε «άλλα μας έλεγες πριν από τις εκλογές και άλλα κάνεις τώρα». Εγώ θα σας δώσω κατευθύνσεις για να άρω οποιαδήποτε αμφιβολία.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ελαφρυνθούν τα χαμηλά στρώματα και τα μεσαία στρώματα. Θα επιβαρυνθούν κάποιοι. Κάποιοι έχουν δίκιο να φοβούνται. Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι φοροφυγάδες και οι λαθραίοι και είναι αυτοί που έχουν πάρα πολύ μεγάλα εισοδήματα» και συνέχισε:

«Το 30% των εσόδων από φορολογία εισοδήματος σήμερα με αυτά τα νούμερα, με αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές της Νέας Δημοκρατίας- με το 42% πάνω από 42.000 ευρώ που ορίζει η Νέα Δημοκρατία τον πλούτο- εμείς λέμε πιο ψηλά είναι ο πήχης. Σήμερα λοιπόν το 30% των εσόδων έρχεται από το 1% των φορολογούμενων. Υπάρχουν δυνατότητες εκεί και κυρίως υπάρχουν δυνατότητες να σας πω γιατί; Γιατί υπάρχει η μεγάλη απόκρυψη».

Και υπογράμμισε: 

«Εμείς θα διευρύνουμε τη φορολογική βάση  αυτός είναι ο στόχος μας. Όχι να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Αντιθέτως τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα θα έχουν διευκόλυνση και ελάφρυνση διότι πρώτον θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, δεύτερον θα βάλουμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους σε μια ενιαία κλίμακα είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, είτε πρόκειται για αγρότες που φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ. 12.000 ευρώ αφορολόγητο λοιπόν. Ο ΕΝΦΙΑ θα έχει όπως είπα πριν υψηλό αφορολόγητο, πράγμα που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας δεν θα φορολογείται».

Σημείωσε ακόμα ότι «εμείς εκπροσωπούμε τα συμφέροντα του 99% των φορολογουμένων, η Νέα Δημοκρατία το 1% που κρύβεται, που έχει υψηλά εισοδήματα και φοροδιαφεύγει».

«Η φοροδιαφυγή για μας πρέπει να καταπολεμηθεί και στα ψηλά και στα χαμηλά εισοδήματα. Για να μπορέσει κανείς να φτιάξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα πρέπει να παίζει με κανόνες Δικαιοσύνης, πρέπει να είναι "βέρα" που λένε, να είναι δηλαδή το σύστημα απλό, δίκαιο, με προοδευτική κλίμακα και άρα οι φορολογικοί έλεγχοι πρέπει να αυξηθούν. Γι' αυτό και εξαγγείλαμε ότι τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα  τους πάρει στη δική του διοικητική ευθύνη ο Πρωθυπουργός και αυτό είναι μια εξέλιξη που αντιλαμβάνεστε ότι αφορά αίσθηση ευθύνης» είπε.

«Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας, όπως ζητούσαν και έκαναν τα κόμματα εξουσίας που γνωρίζαμε από το ΄74 μέχρι σήμερα (...) Δε ζητάμε λευκή επιταγή και δε ζητάμε να πάρουμε μία ιστορική ρεβάνς, θέλουμε να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, θέλουμε όμως την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή» είπε, τονίζοντας ότι «ο βασικός μας αντίπαλος είναι ένα σύστημα διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο για τη χώρα, τη σκληρή διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές σ’ ευρωπαϊκό  τελευταίο επίπεδο και την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης» σημείωσε.

Για τις μετεκλογικές συμμαχίες ο κ. Τσίπρας απέκλεισε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «αν λοιπόν υπάρξουν, που πιστεύω ότι θα υπάρξουν, μπορεί να υπάρξουν δυνάμεις, που αποδεχθούν την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος για την ισχυρή διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, εμείς θα είμαστε ανοιχτοί».

Για την επόμενη ημέρα, με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε:

Αυτή η μέρα λοιπόν δε θα έχει: Τρόικα, μνημόνιο, τον κ. Σαμαρά και τις δεσμεύσεις του απέναντι στους δανειστές. Η επόμενη μέρα θα έχει μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, που θα ανταποκριθεί στην ισχυρή λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από αυτό το δράμα. 

Για τον χρόνο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές απάντησε: «Η δική μας επιθυμία είναι όπως αντιλαμβάνεστε αυτή η διαπραγμάτευση να μην διαρκέσει επ΄ αόριστον, όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «είναι άλλο πράγμα η δανειακή σύμβαση κι άλλο πράγμα το μνημόνιο» και είπε:

Βεβαίως και θα σεβαστούμε τις θεσμικές μας δεσμεύσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύσεις που εκπορεύονται από τις ίδιες τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δεσμεύσεις αυτές μας περιορίζουν ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, όχι όμως ως προς το μέσο υλοποίησης όπως είναι γνωστό. Στις Συνθήκες τις ευρωπαϊκές προσδιορίζεται ότι θα πρέπει τα κράτη-μέλη να συμμορφώνονται στους στόχους, όχι στο μέσον. Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το μέσον που μας οδήγησε στην καταστροφή μέχρι σήμερα.

Γι΄ αυτό κι εμείς λέμε ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια για μία εκλεγμένη κυβέρνηση να καθορίσει αυτή το πρόγραμμά της, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στο 2009.

Στη συνέχεια απάντησε στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ότι επενδύουν μόνο στο φόβο, στην κινδυνολογία και στο ψέμα. «Ο κ. Σαμαράς πριν τις εκλογές του 2012 έταξε 18 σημεία επαναδιαπραγμάτευσης. Τι από όλα αυτά υλοποίησε; Ο κ. Σαμαράς πλέον επενδύει μονάχα στο να βρίσκει κάθε μέρα κι ένα διαφορετικό φόβο. Αλλά ακριβώς θέλω να απαντήσω και στο ερώτημά σας, ΣΥΡΙΖΑ και λιτότητα είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Διότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνον μία δύναμη ελληνική, είναι αν θέλετε μία δύναμη με πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόσημο» είπε.

«Τη δανειακή σύμβαση θα τη διαπραγματευθούμε, με μια λογική που λέει εμείς δε θέλουμε νέα δάνεια και ξέρετε, θα απευθύνεται στο Γερμανό πολίτη που μας δώσανε περισσότερα από όσα μπορούσαμε να αντέξουμε. Η λογική μας δεν είναι δάνεια πάνω στα δάνεια, η λογική μας είναι να βρούμε μία βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή λύση για το πρόβλημά του δημόσιου χρέους, δεν υπάρχει σωτηρία του ευρώ με κράτη που να χρωστάνε σχεδόν διπλάσιο ΑΕΠ δημόσιο χρέος» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά με αφορμή το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης. «Και αναρωτιέμαι ποια είναι η θέση του κ. Σαμαρά, ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης. Είναι Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, συζητείται τώρα, ποια είναι η θέση; Είναι εκπρόσωπος της άποψης της κυρίας Μέρκελ»; 

Και υπογράμμισε: 

Η Ευρώπη αλλάζει και η Ελλάδα θα προχωρήσει και  η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης που αλλάζει αν σηματοδοτήσει αυτή την αλλαγή με την λαϊκή επικύρωση με τη λαϊκή σφραγίδα. Οι εκλογές αυτές γι' αυτό είναι κρίσιμες. 

Σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα είπε ότι «το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο και μελετημένο σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας».

«Και αντί να μας λέει ο κ. Σαμαράς ότι αυτά είναι παροχές, να μας πει αυτός γιατί μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στην απελπισία και στη φτώχεια πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας (...) Αν από κάτι κινδυνεύει σήμερα ο Έλληνας πολίτης που μας ακούει, είναι από το ότι αν εκλεγεί ο κ. Σαμαράς ξανά, οι πλειστηριασμοί ήδη έχουν απελευθερωθεί από 1/1» σημείωσε.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα να βρούμε τους απαραίτητους εκείνους πόρους, είτε από στοχευμένο αναπροσανατολισμό υπαρχόντων ευρωπαϊκών πόρων, αναφέρομαι στα χρήματα του ΕΣΠΑ στα χρήματα στο λεγόμενο μαξιλαράκι Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αφορά την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά για μας δεν υπάρχει εξυγίανση τραπεζικού συστήματος με τις κάνουλες κλειστές ως προς τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη «δυνατότητα που υπάρχει μέσα από μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που θα φέρει τα βάρη από τους μεσαίους και τα χαμηλά εισοδήματα στα υψηλά εισοδήματα που σήμερα φοροδιαφεύγουν». 

«Είναι δυνατό σήμερα, μετά από δυο περίπου χρόνια, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ να μην έχει προχωρήσει ο έλεγχος; Είναι δυνατό σήμερα που 25.000 περιπτώσεις στα εμβάσματα του εξωτερικού να έχει προχωρήσει ο έλεγχος μόνο σε 700 περίπου περιπτώσεις, από τις οποίες έχουν βγει γύρω στα 270 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αν προχωρούσαμε στις 25.000 μπορεί να είχαμε 4 δις στο δημόσιο Ταμείο;» αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι έχουν βρεθεί πάνω από 6 δις ευρώ τα οποία κάποιοι τα κρατάνε στην κατοχή τους χωρίς να έχουν φορολογηθεί. 

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι λεφτά υπάρχουν, ποτέ δεν το είπα αυτό. Ίσα - ίσα θεωρώ ότι το κρίσιμο για να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην ανάπτυξη, είναι να παράξουμε ξανά πλούτο».

Για το εάν το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει θετικές επενδύσεις και ξένους επενδυτές απάντησε ότι «θέλουμε να συμπαρασύρουμε ιδιωτικές επενδύσεις και πιστεύουμε ότι για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο πρωτίστως να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις».

Γα την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση τόνισε ότι στόχος είναι διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης.

Επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «είδα μάλιστα προχθές να βγαίνει στη δημοσιότητα, που δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, το γεγονός κάποιας αλληλογραφίας ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και στην τρόικα. Μια αλληλογραφία όπου συνεννοούνταν η τρόικα και το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεννόηση προφανώς με το γραφείο του Πρωθυπουργού, πώς θα παρακάμψουν τη Βουλή, πώς θα κρύψουν από τους Έλληνες πολίτες την προώθηση των ομαδικών απολύσεων (...) Άκουσα σήμερα κι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργό, να λέει ότι "θα κάνουμε ό,τι κι αν χρειαστεί προκειμένου ν’ αποτρέψουμε το να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση". Τι εννοεί ότι κι αν χρειαστεί; Τι είναι αυτό που εννοεί, τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους»;

«Θέλουμε να εμπιστευθούμε τους δημόσιους λειτουργούς με κριτήριο την εντιμότητά τους και την ικανότητά τους. Όχι με τις ιδέες τους, τις απόψεις τους κι αυτό θα είναι μια επαναστατική τομή στη Δημόσια Διοίκηση. Όπως τομή θα είναι και το σχέδιο που έχουμε ετοιμάσει για συγχώνευση Υπουργείων. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει κανείς, από την κορυφή πρέπει να ξεκινήσει. Σήμερα έχουμε καμιά 50αριά Υπουργούς κι αυτό είναι ένα σχήμα το οποίο είναι δυσλειτουργικό, σπάταλο» επιβεβαιώνοντας τα περί 11μελούς υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ακόμα ότι «δεν έχουμε εμπειρία της συνδιαλλαγής, δεν είμαστε καλοί στη διαπλοκή με τα μεγάλα συμφέροντα, όπως γνωρίζετε δεν τα πάμε και πολύ καλά ούτε με τους μιντιάρχες ούτε με τους τραπεζίτες, η αλήθεια είναι επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν παίρναμε μίζες στα κομματικά μας Ταμεία, από τη SIEMENS και από άλλες εταιρείες». 

Για τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

Ο κόσμος έχει πλήρη συνείδηση, ξέρω ότι δεν προσδοκά από μας να μετατρέψουμε τη νύχτα σε μέρα, ούτε μας ζητά να έχουμε μαγικό ραβδί. Ούτε ν’ αποκαταστήσουμε τις ζημιές μέσα σε λίγες μέρες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. 

Όταν όμως έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα και είναι κανονική μέρα και μάλιστα μια μέρα που θα δώσει δυνατότητες στη χώρα μας και δεν υπάρξει ούτε καταστροφή ούτε διάλυση ούτε σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί, τότε νομίζω ότι κι οι αγορές, αυτό θα το κρίνουν θετικά και θα βγει μια θετική ενέργεια.