«Τελειωμένη υπόθεση» χαρακτήρισε τη «ΝΔ και τα δύο ΠΑΣΟΚ» ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που εκτίμησε ότι πρώτο κόμμα και πιθανόν αυτοδύναμο θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι το βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι πόσο ψηλά θα είναι το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα να καταλάβει την τρίτη θέση και εν πάση περιπτώσει παλεύει με αξιώσεις για την κατάληψή της.

Σε ερώτηση για το χαμηλό εκλογικό ποσοστό του κόμματος «που όλοι αναγνωρίζουν ότι παλεύει για το δίκιο του λαού», μετά από 66 μήνες λιτότητας, απάντησε ότι τα εκφοβιστικά διλήμματα είναι τρομακτικά, αναπτυσσόμενα σε κλίμα ακραίας πόλωσης, ανεβασμένων τόνων «χωρίς διαφοροποιήσεις στα προγράμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ)», θολούρας και ανάγκης του λαού να «ακουμπήσει κάπου» με το όλο κλίμα να επιβαρύνεται από την υποχώρηση του εργατικού κινήματος και στην Ελλάδα και διεθνώς.

Στην παρατήρηση αν υπάρχει «μοντέλο διακυβέρνησης» που να προτείνει το ΚΚΕ ως πρότυπο, είπε ότι ο λαός πρέπει να πιστέψει στη δύναμή του και στο κίνημά του, σκεπτόμενος την Κυριακή των εκλογών ότι δεν αρκεί να «φύγουν αυτοί», αλλά και ποιος θα έλθει.

Ερωτηθείς για στήριξη ή ανοχή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι καταρχήν πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση όταν όλοι παλεύουν για μια «θεσούλα σε κυβερνήσεις που θα διαχειριστούν το χρέος και θα προχωρήσουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα».

«Το να προβάλλεται η επίλυση σε ένα “ζητηματάκι” συνιστά κοροϊδία», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει να λύσει ένα «ζητηματάκι», αλλά θα είναι αντιμέτωπη με τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. «Από τη θέση της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ μπορεί να μην ενσωματωθεί, μπορεί να αντέξει και να πιέσει στην κατεύθυνση της ανάκτησης των λαϊκών απωλειών και της κατάργησης των εφαρμοστικών νόμων (του μνημονίου), για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα» τόνισε.

Επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΚΕ στη Βουλή θα ψηφίσει όποιον φιλολαϊκό νόμο κατατεθεί, διευκρίνισε ότι αυτό είναι διαφορετικό ζήτημα από τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση «από χέρι αντιλαϊκή».