Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Σήκωσα το βάρος του μνημονίου για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατικών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου «στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star τονίζοντας ότι δεν πρότεινε τον Ευ. Βενιζέλο για πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως συνιστώσα της Δεξιάς.

Σε ερώτηση για το είχαμε άλλο τρόπο να αποφύγουμε μνημόνιο και τρόικα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Μύθοι ότι υπήρχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Όταν πήγα στον Πούτιν άλλαξε την κουβέντα και έπιασε άλλο ζήτημα. Δεν είχαμε δυνατότητα να δανειστούμε από πουθενά αλλού. Οι αγορές δεν μας δάνειζαν, παρά μόνο με ληστρικά επιτόκια. Το όπλο της χρεοκοπίας θα γύριζε εναντίον μας, θα ήταν σαν να αυτοκτονούσαμε. Αν οι αγορές έβλεπαν εκβιασμό θα έιχαμε ήδη χρεοκοπήσει. Δεν μπορούσα να παίξω ζαριά την Ελλάδα, θα σηκώσω το βάρος του μνημονίου για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Εγώ υπέγραψα τα μνημόνια, κάποιος άλλος τα δημιούργησε».

«Μετά τις εκλογές είχα επαφές, όχι πριν, με τον Στρος-Καν. Δεν ήταν μυστικές οι επαφές, του είχα ζητήσει τεχνική βοήθεια, δεν έκρυψα τίποτα. Δεν ζήτησα χρήματα από το ΔΝΤ» είπε.

«Εγώ ήθελα αμιγώς ευρωπαϊκό μηχανισμό, Γερμανία και άλλες χώρες ήθελαν το ΔΝΤ» σημείωσε.

«Και ο κ. Καραμανλής ζήτησε το 2005 τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ, όμως δεν έκανε τίποτα με τη βοήθεια αυτή» πρόσθεσε κατηγορώντας την κυβέρνησή του για λαθροχειρίες, με αφορμή τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα. «Δεν έχω ακούσει τον κ. Καραμανλή να μιλάει. Φέρτε εδώ τον κ. Καραμανλή, εδώ μπροστά μου να μου τα πει. Γιατί δεν τον ακούω πουθενά τον κ. Καραμανλή. Να τον ακούσουμε κι αυτόν κάποια στιγμή. Εμείς οι πυροσβέστες δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα» χαρακτηρίζονυας «εμπρηστή» την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Για να έχω 180 ψήφους θα έπρεπε να ψηφίσει ο κ. Σαμαράς ή κάποιο άλλο κόμμα. Μιλήσαμε με τον κ. Σαμαρά. Ήταν ανένδοτος και μάλιστα διέγραφε όποιον διαφωνούσε» σημείωσε.

«Δεν θα συνεργαστώ με τον κ. Σαμαρά. Περίμενα να συμπεριφερθεί διαφορετικά στον λαό. Υιοθέτησε ολοκληρωτικά το μνημόνιο. Άργησε και έχασε χρόνο με την εμμονή του για εκλογές. Φτάσαμε στο σημείο να έρχονται αεροπλάνα με λεφτά. Η πολιτική του κ. Σαμαρά ήταν η σκληρότερη λιτότητα. Ο Σαμαράς το έπαιξε Συριζαίος σκίζοντας τα μνημόνια» σημείωσε. «Οι Παπανδρέου δεν ρίχνουν κυβερνήσεις» σημείωσε, προσθέτοντας ότι στο τέλος η κυβέρνηση «τα έκανε μαντάρα. Ήθελα να τελειώνουμε με το μνημόνιο, γι' αυτό και στήριξα την κυβέρνηση».

Δεν υπήρχε νόμος για το δημοψήφισμα, είπε ακόμα, για το πρώτο μνημόνιο. «Η χρεοκοπία θα ήταν στίγμα για τη χώρα που θα κουβαλούσαν πολλές γενιές» σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.

«Υπάρχει άλλη κυβέρνηση που ζήτησε άλλες λίστες; Εμείς ζητήσαμε τη λίστα», είπε για την λίστα Λαγκάρντ και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλο χρηματισμού.

«Ζητώ να γίνει δημοψήφισμα μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.» ανέφερε.

Για τις Κάννες είπα ότι «εγώ θεώρησα επιτέλους ο ελληνικός λαός έπρεπε να έχει λόγο. Να αποφασίσει αν θέλει το πρόγραμμα το οποίο διασφαλίζει τη συμμετοχή μας το ευρώ. Το ερώτημα θα ήταν για τη δανειακή σύμβαση».

«Η ελίτ της Ε.Ε. και το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο φοβούνται τα δημοψηφίσματα» πρόσθεσε ακόμα ο κ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι δεν είχε την πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει το δημοψήφισμα.

Η ΝΔ, ο κ. Σαμαράς έδειξαν την έλλειψη διαθεσης για συνεργασία. Έθεσα το θέμα της πρωθυπουργίας, αλλά εγώ έθεσα πρώτο το προγραμματικό πλαίσιο. Δεν παρέδωσα στον κ. Σαμαρά. Εκείνοι που παρέδωσαν στον κ. Σαμαρά ήταν αυτοί που αποστάτησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ».

«Το ΠΑΣΟΚ έγινε συνιστώσα της Δεξιάς» σχολίασε και αρνήθηκε ότι πρότεινε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για πρωθυπουργό.

Για τα CDS είπε ότι «στοχοποιηθήκαμε ως οικογένεια» κάνοντας αναφορά και στη λίστα Λαγκάρντ και τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, μιλώντας για λάσπη.

«Λάθη έχω κάνει. Δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια, δεν έριξα την καυτή πατάτα σε άλλον, δεν κρύφτηκα» είπε.

«Θα συνεχίσω τον αγώνα μου ακόμα και αν δεν μπει το Κίνημα στη Βουλή» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.