Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μπαλαντέρ κανενός, όμως θα μπορούσε να είναι συγκυβερνήτης, να βρίσκεται στον πύργο ελέγχου ή στις υπηρεσίες εδάφους σε μία κυβέρνηση με πιλότο τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Αυτό επαναλαμβάνει διαρκώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες κι ενώ χθες παρουσίασε το δεύτερο τηλεοπτικό σποτ με αεροπλάνο το οποίο όμως αυτήν την φορά δείχνει ένα αεροσκάφος να προσγειώνεται σε ένα ερημικό ομιχλώδες τοπίο από το οποίο ακούγονται φωνές λύκων και τσακαλιών. 

Τί θέλει να πει το ΠΑΣΟΚ; Ότι χωρίς την δική του συμβολή ή συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση -πιθανότατα του ΣΥΡΙΖΑ- το αεροπλάνο, δηλαδή η χώρα θα οδηγηθεί στην έρημο και όχι σε ασφαλή προορισμό. Επιμένει δηλαδή στην αναγκαιότητα τού να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ τρίτη εκλογική δύναμη και να μπορέσει μ' αυτόν τον τρόπο να συμμετέχει είτε σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας είτε σε μία ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης, ως δύναμη σταθερότητας και εγγύησης. 

Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας δεδομένου ότι και χθες οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει πίσω και από την ΧΑ και από το Ποτάμι και από το ΚΚΕ. Μόνο στην μία εμφανίζει τα ίδια ποσοστά με το κόμμα του Περισσού. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να σκαρφαλώσει  σε ποσοστά και να προσπεράσει τρία κόμματα για να επιτύχει τον στόχο του. 

Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει πρόβλημα να μπει στην επόμενη Βουλή. Ωστόσο το θέμα είναι ενδεχομένως να καταγράψει μεγάλη απώλεια της εκλογικής του δύναμης η οποία σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην εμφάνιση του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο επίσης δείχνει ότι δυσκολεύεται να σηκώσει κεφάλι ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χθες για πρώτη φορά ότι έχει μεγαλώσει για να είναι και πάλι υπουργός ή μέλος μίας συγκυβέρνησης, ωστόσο δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή για τεχνοκράτες που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης.