current views are: 3

20 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση10:03

Μήνυμα εκλογικής πυγμής αλλά και ρίσκο Σαμαρά το Σύνταγμα

Εδώ ολόκληρος ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι κινητοποιεί τις μάζες και «αγχώθηκε» για το τι θα έλεγαν, αφήνοντας το κλειστό του Ταεκβοντό για την πλατεία Ομονοίας. 

Δημοσίευση 10:03’
αρθρο-newpost

Εδώ ολόκληρος ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι κινητοποιεί τις μάζες και «αγχώθηκε» για το τι θα έλεγαν, αφήνοντας το κλειστό του Ταεκβοντό για την πλατεία Ομονοίας. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Εδώ ολόκληρος ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι κινητοποιεί τις μάζες και «αγχώθηκε» για το τι θα έλεγαν, αφήνοντας το κλειστό του Ταεκβοντό για την πλατεία Ομονοίας. 

Ο Αντώνης Σαμαράς, που τα παίζει όλα για όλα, θα κολλούσε; Κάπως έτσι ο αρχικός προγραμματισμός της Νέας Δημοκρατίας για τη διοργάνωση της τελικής ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, την Παρασκευή, στο κλειστό του ΟΑΚΑ φαίνεται να στρίβει προς… Σύνταγμα. 

Ο Πρωθυπουργός, που ούτως ή άλλως έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να απαντήσει ευθέως στη συγκέντρωση που θα έχει πραγματοποιήσει ένα 24ώρο νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να ενισχύσει της συσπείρωση της γαλάζιας βάσης και να «σπάσει» το όποιο κλίμα ηττοπάθειας στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος. Συνιστά, υπό την έννοια αυτή, δείγμα της αποφασιστικότητας του κ. Σαμαρά αλλά και μήνυμα εκλογικής πυγμής εντός και εκτός κόμματος, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. 

Το 2012 η Νέα Δημοκρατία είχε επιτύχει μία αρκετά μαζική, για τα δεδομένα της εποχής, συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος έχοντας τότε στείλει μήνυμα νίκης, το οποίο επιβεβαιώθηκε, με δραματικό έστω τρόπο, δύο 24ώρα αργότερα. Αντιθέτως, η συγκέντρωση της περασμένης Άνοιξης για τις ευρωεκλογές –και παρά τις εισηγήσεις κομματικών και άλλων στελεχών για την αποφυγή του ρίσκου- ήταν σαφώς κατώτερη των προσδοκιών και, επίσης, ενδεικτική του αποτελέσματος που ακολούθησε. Τον περασμένο Μάιο ωστόσο το κλίμα δεν ήταν τόσο πολωμένο ενώ το Μαξίμου απέφυγε να κορυφώσει τα διλήμματα του, έχοντας και στην άκρη του μυαλού του την ανάγκη… επιβίωσης του κυβερνητικού του εταίρου, Ευ. Βενιζέλου, που δεν θα μπορούσε να σταθεί με ποσοστό χαμηλότερο από το 8% που έλαβε τελικά στην κάλπη ή σε περίπτωση που ερχόταν πίσω από το Ποτάμι. 

Πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά, η πόλωση κτυπάει κόκκινο ενώ και οι γαλάζιοι ψηφοφόροι μοιάζουν πιο ενεργοί, απ’ όσο μερικούς μήνες πριν. Παράλληλα, έχει ζητηθεί η πλήρης κινητοποίηση όχι μόνον του, υπό τον Ανδ. Παπαμιμίκο, κομματικού μηχανισμού αλλά και των υποψηφίων βουλευτών του λεκανοπεδίου που καλούνται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια. 

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την ενίσχυση της παρουσίας της ΝΔ στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που συνιστά εκλογικώς προβληματική περιοχή. Αυτή τη λογική εξυπηρετούν και οι σημερινές πρωινές επισκέψεις του κ. Σαμαρά σε Μαρκόπουλο και Κορωπί (Υπόλοιπο Αττικής) αλλά και αυτές σε Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο (Β’ Αθηνών) το απόγευμα.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν μία μάχη εντυπώσεων μέσα από τις συγκεντρώσεις τους, έστω κι αν παραγνωρίζουν ότι δεν αποκλείεται το -συνήθως ικανότατα να κινητοποιεί τα στελέχη του- ΚΚΕ να είναι αυτό που θα κλέψει τελικά τις εντυπώσεις. Αλλά, ως γνωστό, οι συγκεντρώσεις μπορεί -κάποτε- να έδιναν κλίμα και να «κέρδιζαν» αναποφάσιστους, ωστόσο τις ίδιες τις εκλογές ουδέποτε τις έκριναν…


σχετικα αρθρα