current views are: 1

20 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση17:30

Tσίπρας: Ζητάμε αυτοδυναμία – Δεν θα συμμαχήσουμε με καμία δύναμη του Μνημονίου (Βίντεο)

Μεγάλη προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του.

Δημοσίευση 17:30’
αρθρο-newpost

Μεγάλη προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του.

Αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε στη μεγάλη προεκλογική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευθεί και σημειώνοντας ότι δεν θα συνεργαστεί με καμία δύναμη του Μνημονίου, κάνοντας παράλληλα «άνοιγμα» στους ψηφοφόρους του κέντρου και του μεσαίου χώρου.

«Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Όσο πιο ισχυρός βγει από την κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, τόσο πιο δυνατή, τόσο πιο σταθερή, θα είναι η Ελλάδα από την επόμενη Δευτέρα» τόνισε.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «πέντε χρόνια κοινωνικής καταστροφής δεν οδήγησαν πουθενά. Αυτοί που συνέδεσαν την πολιτική τους επιβίωση με την τρόικα και το μνημόνιο, αυτοί που βάφτισαν το ξεπούλημα μεταρρυθμίσεις και την αποεπένδυση ανάπτυξη, αυτοί που βύθισαν τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς στην ανυποληψία, σήμερα δεν έχουν τίποτα να υποσχεθούν. Γιατί αυτή η καταστροφή δεν οδήγησε πουθενά. Το χρέος – δηλαδή ο λόγος για τον οποίο μας έσυραν στα Μνημόνια – είναι σήμερα, μετά από χρόνια ισοπέδωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, 50% υψηλότερο» και πρόσθεσε:

Το μέιλ Σαμαρά  με τις δεσμεύσεις του προς τη τρόικα είναι το μοναδικό τους πρόγραμμα. Οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Οι μαζικές απολύσεις από το δημόσιο. Η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα. Οι νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα νέα χαράτσια για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά. Το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου και των υποδομών της χώρας. Δεν έχουν μπει καν στον κόπο όλα αυτά να τα κρύψουν. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο πρωθυπουργός της χώρας επεχείρησε να σύρει πρώτος τον χορό της υστερίας. Αλλά απέμεινε τραγικά μόνος. Γιατί όλοι οι αρμόδιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι, όλοι οι διεθνείς αναλυτές έσπευσαν να τον αδειάσουν. Και έτσι ο κ. Σαμαράς χορεύει μόνος του το χορό του φόβου και του τρόμου. Και είναι ο μοναδικός πολιτικός που απέμεινε να απειλεί την Ελλάδα να εκβιάζει την ίδια του τη χώρα, μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία. Φωνάζει ο κ. Σαμαράς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει φόρους και θα εξαφανίσει την μεσαία τάξη. Και η ίδια η μεσαία τάξη δεν ξέρει αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει, ακούγοντας τον κ. πρωθυπουργό». 

Έξι δεσμεύσεις

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε μια σειρά δεσμεύσεων:

  • Πρώτη δέσμευση: ο αγώνας να αλλάξει πορεία η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. 

«Αγώνας κοινός με τους λαούς του Νότου αλλά και με τους λαούς και τους εργαζόμενους ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε. 

  • Δεύτερη δέσμευση: εγγύηση της αξιοπρέπειας για όλους. 

«Εγγύηση για τις καταθέσεις. Για αξιοπρεπείς συντάξεις. Για τις αγροτικές επιδοτήσεις» σημείωσε. 

  • Τρίτη δέσμευση: Τέλος στους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
  • Τέταρτη δέσμευση: Δίκαιη φορολογία. 

«Με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Και επειδή πολλή συζήτηση γίνεται γύρω από αυτό το θέμα τις τελευταίες ημέρες, ξαναλέμε: κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Οι μόνοι που έχουν να φοβούνται είναι οι λαθρέμποροι και οι φοροφυγάδες. Αυτοί που γεμίζουν τις λίστες τύπου Λαγκάρντ και οι οποίοι μέχρι σήμερα παρέμειναν ανενόχλητοι. Για αυτούς νοιάζεται και αυτούς προστατεύει ο κ. Σαμαράς. Εμείς νοιαζόμαστε για τη συντριπτική πλειοψηφία, για το 99% των φορολογουμένων, η ΝΔ για το 1%» τόνισε.

  • Πέμπτη δέσμευση: Τέλος στην διαπλοκή. Τέλος στο μαύρο πολιτικό χρήμα. 
  • Και η έκτη δέσμευση: Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Και άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Με την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης» υπογράμμισε. 

«Ρεαλιστικό το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»

«Αν κάτι τους τρόμαξε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν η παροχολογία. Το αντίθετο: ήταν ότι στην Θεσσαλονίκη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό» επισήμανε ο κ. Ραπτόπουλος και δεμεύθηκε:

Στην επαναφορά της 13ης σύνταξης για τις συντάξεις κάτω από 700 ευρώ. Στην αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Στην αποκατάσταση του αφορολόγητου στα 12000 ευρώ για όλους. 
Δεν είναι λοιπόν παροχολογία.  Είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς ανθρώπους να πεθαίνουν από το κρύο και τη πείνα (…) Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι κοστολογημένο με δικούς μας πόρους. Η υλοποίησή του δεν εξαρτάται από οποιουδήποτε είδους εξωτερική χρηματοδότηση. 
Για αυτό και θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση. Μπορούμε να το ξεκινήσαμε μόνοι μας, χωρίς την άδεια κανενός.

«Η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί. Και δεν θα είναι μόνη της. Δίπλα της θα είναι οι λαοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας. Δίπλα της θα είναι όλοι αυτοί που συνειδητοποιούν το αδιέξοδο και αναζητούν εναλλακτικό δρόμο. Δίπλα της θα είναι όλες οι δυνάμεις που αποβλέπουν σε ένα διαφορετικό μέλλον» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ακόμα ότι «δεν αιθεροβατούμε. Αλλά δεν φοβόμαστε κιόλας. Πατάμε γερά στα πόδια μας. Πληρώσαμε σκληρά το καταστροφικό πείραμα της λιτότητας. Το πληρώσαμε με 5.000 αυτοκτονίες και αμέτρητη κοινωνική δυστυχία. Τώρα, ήρθε ώρα να ακουστεί και η δική μας φωνή».

Άνοιγμα προς κεντρώους ψηφοφόρους και επίθεση στη ΝΔ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απλώνει το χέρι σε όλους τους πολίτες. Ακόμα και σε αυτούς που ποτέ μέχρι σήμερα δεν συναντήθηκαν με την Αριστερά. Ακόμα και σε αυτούς που τοποθετούν τον εαυτό τους στο συντηρητικό στρατόπεδο. Τους καλούμε όλους. Μακριά από τα κηρύγματα του διχασμού. Μακριά από τις απελπισμένες κραυγές της σημερινής ηγεσίας του κόμματος του κ. Σαμαρά που ονειρεύεται νέους γύρους εμφυλίου.

Φτάνει τόσος διχασμός και τόσος πόνος για τον ελληνικό λαό. Κάθε μέρα, όμως, που περνάει επιβεβαιώνεται ότι απέναντί του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με τη κεντροδεξιά παράταξη, με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Απέναντί του έχει μια έξαλλη ακροδεξιά των εκλεκτών του κυρίου Σαμαρά, που μέχρι πρότινος ανήκαν σε κόμματα της ακροδεξιάς. Πως ζητά, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς την ψήφο της μεσαίας τάξης; Με τον κ. Βορίδη που υιοθετεί τα συνθήματα της χούντας και απειλεί ότι «θα κάνει ότι κι αν χρειαστεί» για να μη γίνει σεβαστή η ψήφος του λαού στο ΣΥΡΙΖΑ;».

Αυτοδυναμία και συνεργασίες

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον ελληνικό λαό να δώσει αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής, τόσο πιο σταθερή θα είναι η πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα. Τόσο πιο ισχυρή η θέση μας στην διαπραγμάτευση. Και τόσο πιο αποφασιστική η εφαρμογή του άμεσου προγράμματός μας. Ζητάμε αυτοδυναμία για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα. Όχι απέναντι στον λαό, που θέλουμε να μας παρακολουθεί και να μας ελέγχει σε κάθε μας βήμα. Ζητάμε αυτοδυναμία για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα απέναντι στα συμφέροντα» είπε.

Και τόνισε ο κ. Τσίπρας «δεν θα κάνουμε καμία συνεργασία που θα ακυρώνει το πρόγραμμα και την πολιτική μας. Δεν θα συμμαχήσουμε με καμία δύναμη του Μνημονίου, είτε φανερή, είτε μασκαρεμένη» προσθέτοντας ότι «παράλληλα όμως δεσμευόμαστε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος για διέξοδο από την πολιτική της λιτότητας, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για ευρύτερη συναίνεση και συνεννόηση. Και θα είμαστε πρόθυμοι και ανοιχτοί σε κάθε μορφής συνεργασία».

«Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη στις 25 του Γενάρη» τόνισε.


σχετικα αρθρα