Την ευχή της να κερδίσει στις εκλογές στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η Λε Πεν τόνισε πως «μια πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει τις αντιευρωπαϊκές πολιτικές στην Ευρώπη».  

«Υπάρχει ένα χάσμα στην Ε.Ε. που περνά από την εξαγορά των πολιτών μέσω του ολοκληρωτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χρηματοπιστωτικών αγορών» υποστηρίζει η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, λέγοντας πως παραμένει απόλυτα συνεπής στις θέσεις της και δεν μετατρέπεται σε ακτιβίστρια της ακροαριστεράς.

«Δεν συμφωνούμε με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά θα καλωσορίσουμε την νίκη του» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου. 

Πώς σχολίαζει τις δηλώσεις η Le Monde

«Πρόκειται για μια υποστήριξη που αν μη τι άλλο εκπλήσσει», υπογραμμίζει η Monde και προσθέτει:

«Για τη διεκδικήτρια του Μεγάρου των Ηλύσιων, δεν υπάρχει προφανώς καμία αντίφαση στο ότι ένα κόμμα της άκρα δεξιάς υποστηρίζει έναν συνασπισμό της αριστεράς και άκρα αριστεράς».

«Εν ολίγοις», συμπεραίνει η Monde, «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει, κατά την άποψη της Μαρίν Λεπέν, στην ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών... Και αυτό παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η υποστήριξη αυτή σε μια αντίθετη πολιτική οικογένεια, είναι θέμα συγκεκριμένης τακτικής και δεν προορίζεται στο να γενικευθεί», λέει η εφημερίδα, φέρνοντας για παράδειγμα το ότι στην Ισπανία, η Μ. Λεπέν έχει εκφράσει την ευχή μερίδα της κυβερνώσας δεξιάς, να δείξει κουράγιο αποφεύγοντας την πλήρη υποστήριξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τοποθέτηση της Μαρίν Λεπέν (υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ) της προσφέρει για ακόμα μια φορά, την ευκαιρία «να μπερδέψει τα χαρτιά και θολώσει τα πολιτικά δεδομένα. Δεν έχει τίποτε το αθώο το γεγονός ότι δίνει άφεση στην άκρα αριστερά. Είναι ένα επιπλέον στοιχείο στη στρατηγική της για την αποδαιμονοποίηση (του κόμματός της). Διότι όσο μεγαλύτερη είναι η σύγχυση, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπισθεί το ΕΜ γι' αυτό που πραγματικά είναι, ήτοι ένα ακροδεξιό κόμμα».

Ειδικά, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η υποστήριξη της Μαρίν Λεπέν στον ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει τον διαχωρισμό της από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι η πρώτη φορά που κοιτάζει προς την άκρα αριστερά. Ήδη, από τις αρχές του 2000, η Μαρίν Λεπέν κοιτάζει προσεκτικά τι γίνεται στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, καταλήγει η Monde.