Κριτική κατά του υπουργείου Εσωτερικών άσκησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας, Κώστας Πουλάκης κάνοντας λόγο για «φάλτσα».

«Αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια γιατί για πρώτη φορά η ριζοσπαστική Αριστερά έρχεται να αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας. Είναι σημαντική γιατί την παρακολουθούν σε όλο τον κόσμο» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και του Μάκη Γεωργίου στον Real Fm.

Ο κ. Πουλάκης έκανε λόγο για «τρία φάλτσα από το υπουργείο Εσωτερικών» λέγοντας:

  • Σε 100.000 νέους ψηφοφόρους του 1997 δεν δίνεται το δικαίωμα να ψηφίσουν για γραφειοκρατικούς λόγους. Ενώ έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να ψηρφίσουν, δεν ψηφίζουν.
  • Δεν ψηφίζει μια σειρά από ετεροδημότες, διότι δεν πρόλαβαν να τους εγγράψουν στους καταλόγους.
  • Για πρώτη φορά στις μονοεδρικές οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πάνε με δική τους επιλογή, ενώ μέχρι τώρα υπήρχε σχετική ρύθμιση να γίνεται με κλήρωση.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ανετοιμότητα του ΥΠΕΣ να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκλογική διαδικασία» και πρόσθεσε:

Ζητήσαμε εκλογικούς καταλόγους, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των δήμων και τον αριθμό των εγεγραμμένων. Είχα συνάντηση με τον υπουργό, κ. Θεοχαρίδη. Απάντησε ότι μπορεί να μας δώσει εκλογικούς καταλόγους, όχι όμως το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των δημοτολογίων, καλυπτόμενος από προσωπικά δεδομένα. 

Είναι γνωστό ότι στο πρόγραμμα αυτό υπήρχε ένδειξη ότι για καιρό υπεργολάβος μπορούσε να παρακολουθεί τα στοιχεία. Προσπαθήσαμε για καιρό πολιτικά να εξασφαλίσουμε την απόφαση του υπουργείου ότι την Κυριακή όλα θα λειτουργήσουν με τον πιο τυπικό και ουσιαστικό τρόπο για να εξασφαλιστεί η βούληση των Ελλήνων πολιτών.

Για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας  ο κ. Πουλάκης σημείωσε «ας κρατήσουμε ότι για εννιά μήνες δεν υπάρχει εταιρεία που να μην φέρνει στον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου. Η αυτοδυναμία βάσει του εκλογικού νόμου είναι ζητούμενο αριθμητικά και πολιτικά. Οι πολίτες την τελευταία στιγμή θα αποφασίσουν να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ την δυνατότητα να έχει πλήρως την ευθύνη να εφαρμόσει το πρόγραμμά του».

Για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετες με τις θέσεις του κόμματος σχολίασε ότι «αυτό που έχει αξία έιναι ο επίσημος πολιτικός λόγος, η γραμμή του κόμματος. Οποιαδήποτε απόκλιση στελέχους γίνεται αντικείμενο μεγάλων συζητήσεων από τα ΜΜΕ αντίθετα με τις διαφορετικές προσεγγίσεις στελεχών της ΝΔ, όπως η απαράδεκτη δήλωση Βορίδη».

«Θα κρατήσουμε ως στοιχείο ότι θα φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα» είπε ακόμα σημειώνοντας ότι «θα επαναφερουμε το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ». Και τόνισε ότι «η Αριστερά δεν έρχεται για να προσθέσει φόρους» επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, ο κ. Πουλάκης χαρακτήρισε σοβαρή τη δήλωση της κυρίας Γιαννάκου που είπε «δεν θα πάρω ούτε ένα ευρώ τη Δευτέρα από τις τράπεζες».