current views are: 3

20 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση15:42

Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει ο Χρυσόγελος

Υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον οι Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ μπουν στη Βουλή, τάσσεται ο συνεπικεφαλής του συνδυασμού Νίκος Χρυσόγελος.

Δημοσίευση 15:42’
αρθρο-newpost

Υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον οι Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ μπουν στη Βουλή, τάσσεται ο συνεπικεφαλής του συνδυασμού Νίκος Χρυσόγελος.

Υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον οι Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ μπουν στη Βουλή, τάσσεται ο συνεπικεφαλής του συνδυασμού Νίκος Χρυσόγελος.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χρυσόγελος καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν τον εκλογικό σχηματισμό Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά για να ξεπεραστεί το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι στη Βουλή θα επιδιώξει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου σε προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς λιτότητα, αλλά με μεγάλες μεταρρυθμιστικές και περιβαλλοντικές τομές.

Προειδοποιεί προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές είναι μεγάλη δοκιμασία για τη χώρα και διαβεβαιώνει ότι η συνεργασία ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΑΡ, δεν τελειώνει το βράδυ των εκλογών αλλά έχει προοπτικές.

Η συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Τι καινούργιο θέλει να φέρει στην πολιτική ζωή της χώρας η συνεργασία ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

Απ: Το σχέδιο που ακολουθήθηκε διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Απέτυχε, πρέπει λοιπόν να αλλάξει, όπως ζητάει με τις αποφάσεις του και το Ευρωκοινοβούλιο. Πού θα βασιστεί όμως ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση; Εμείς λέμε ότι το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η οικολογική, τεχνολογική, κοινωνική και οικονομική καινοτομία, η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αποτελούν τις βάσεις για να βγούμε από την κρίση, αλλά και να αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας. Για όλα αυτά είμαστε εδώ οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
Καλούμε, λοιπόν, σε μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συνεννόηση, με στόχο τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους και όλες. Αν είμαστε στη Βουλή και προσκληθούμε να συμμετάσχουμε σε μια προοδευτική κυβέρνηση -ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά δεν πρέπει να έχει αυτοδυναμία- θα προτείνουμε να υπάρξει μια συμφωνία, όχι μόνο μεταξύ των δυο σχημάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, αλλά και με τις σημαντικές κοινωνικές, επαγγελματικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.Να επαναδιεκδικήσουμε ισορροπημένη σχέση ΕΕ-Ελλάδας. Δεν θα ρισκάρουμε μονομερείς ενέργειες που μας απομονώνουν.

Ερ: Γιατί ένας πολίτης να επιλέξει την εκλογική σας συνεργασία όταν έχει τόσα προβλήματα να αντιμετωπίσει και αγωνία για την επόμενη μέρα;

Απ: Γιατί είναι δέσμευσή μας να αγωνιστούμε για ευρύτερες συμφωνίες με στόχο λύσεις στα άμεσα προβλήματα, την ανεργία, τη φτώχεια, την κατάρρευση του συστήματος υγείας, την διάλυση της οικονομίας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι πολίτες θα καταλάβουν ότι η επιλογή ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι μια λύση για να αποφύγουν το δίπολο φόβου και οργής στο οποίο βρίσκεται παγιδευμένη η χώρα, για να στραφεί η πολιτική σε λύσεις πέρα από τα απλοϊκά -σήμερα- συνθήματα. Είμαστε μια λύση λογικής και οράματος για όσους και όσες επιδιώκουν και βαθιές αλλαγές και προοδευτική διακυβέρνηση μακράς πνοής, για να μην γίνει η υπόθεση της αλλαγής παρένθεση μερικών μηνών.

Η δική μας συμμετοχή στη Βουλή θα κάνει τη διαφορά, θα προωθήσει νέες, πράσινες-οικολογικές, κοινωνικές ιδέες, που αλλού έχουν συμβάλλει σημαντικα στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, στην απασχόληση, σε μια υπεύθυνη οικονομία, στην προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα χρειάζεται μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση στη Βουλή. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά και αποτελεσματικά την πορεία της χώρας προς το καλύτερο.

Ερ: Μιλάτε για αλλαγή στην πορεία της χώρας. Όμως οι εταίροι δείχνουν αμετακίνητοι στην ακολουθούμενη πολιτική. Πως θα ξεπεραστεί αυτή η αντίφαση;

Απ: Αντιτασσόμαστε στην Ευρώπη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με τη μονομέρεια της σιδηράς και, τελικά, κοινωνικά άδικης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τροφοδοτεί την ανεργία και τις οικονομικές κοινωνικές ανισότητες. Αρνούμαστε όλα αυτά που παγιώνουν το διαχωρισμό σε χώρες πλεονασμάτων και χώρες ελλειμμάτων και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Όμως η άρνηση δεν αποτελεί από μόνη της λύση στην κρίση.

Θα επιδιώξουμε στη Βουλή να αλλάξουν πολιτικές και κυβέρνηση, στη βάση, όμως, ενός σχεδίου το οποίο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, αλλά και βασίζεται σε γερές ευρωπαϊκές συμμαχίες και πολιτικές για δίκαιες μεταρρυθμίσεις, απασχόληση, εξάλειψη της φτώχειας, οικολογική καινοτομία, ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, περιβαλλοντική-κλιματική προστασία κ.ά. Με ενισχυμένη την κοινωνική και πολιτική συνεννόηση και με ανασυγκροτημένη την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες συμμαχίες.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα συμβάλουμε και στη διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία. Είναι αποτυχημένη στρατηγική να θέσει κάποιος ως προτεραιότητα, σήμερα, με δεδομένους του συσχετισμούς, τη διαγραφή του 60% χρέους από τους εταίρους. Κανένα Κοινοβούλιο των εταίρων μας δεν θα ψήφιζε για μια τέτοια διαγραφή. Άλλο διαγραφή και άλλο ρυθμίσεις που είναι δίκαιες και εφικτές για σημαντική μείωση του χρέους.

Ερ: Σας φοβίζει η αβεβαιότητα στην πορεία της χώρας στην Ευρώπη από τυχόν διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον επικρίνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

Απ: Κανένα κόμμα δεν μπορεί από μόνο του, σήμερα, να πετύχει τις βαθιές αλλαγές. Η υπόθεση της αλλαγής πολιτικής δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός μόνο κόμματος. και πολύ περισσότερο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές αντιφατικές θέσεις και απόψεις. Με ευθύνη του εκλογικού νόμου, αλλά και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων που δεν άλλαξαν τον εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία βασίζεται σε υφαρπαγή της βούλησης των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που όπως φαίνεται θα έχει -με ασφάλεια- την πρώτη θέση, θα βρεθεί -με βάση όσα λέει- χωρίς συμμάχους για σχηματισμό μιας σοβαρής κυβέρνησης που θα πρέπει να προωθήσει βαθιές αλλά ρεαλιστικές κι οραματικές αλλαγές.

Η μόνη περίπτωση για να αλλάξει η πορεία της χώρας προς προοδευτική, οικολογική και δημοκρατική κατεύθυνση είναι η συνεργασία ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ να εκπροσωπηθεί με ισχυρή εκλογική δύναμη.

Ερ: Πολλοί φοβούνται το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών. Σας ανησυχεί;

Απ: Δεν πρέπει οι πολίτες να εκβιάζονται συνεχώς για να ψηφίσουν ένα κόμμα με το ζόρι. Δεν πρέπει να υπάρξουν πάλι διπλές εκλογές, είναι μεγάλο το ρίσκο για τη χώρα. Επαναλαμβάνω ότι η λύση είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα βασίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, που θα συμβάλει στην αλλαγή κυβέρνησης, πολιτικών αλλά και μοντέλου διακυβέρνησης. Η δική μας παρουσία θα είναι εγγύηση για ένα κοινωνικά δίκαιο εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και μια πορεία αλλαγών που δεν θα διαρκέσει μόνο μερικούς μήνες

Ερ: Η συνεργασία της πολιτικής οικολογίας με την ανανεωτική αριστερά τελειώνει το βράδυ των εκλογών; Πώς θα είναι η σχέση σας στο μέλλον;

Απ: Δεν είναι μια προεκλογική μόνο συνεργασία, δημιουργεί καθημερινά τους όρους για μετασχηματισμό και των δύο πολιτικών ρευμάτων και τη δημιουργία μιας νέας ποιοτικής, κοινής συγκρότησης, που θα έχει σαφή και διακριτή πολιτική ταυτότητα, δεν θα ετεροπροσδιορίζεται, δεν θα χάνεται πότε από εδώ και πότε από εκεί. Θα αποδεικνύει ότι είναι μια κοινή οντότητα ΠΡΑΣΙΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.


σχετικα αρθρα