Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Νέα ένταση στο ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό προκάλεσε η δήλωση της Μαρίν Λε Πεν ότι ελπίζει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, μιλώντας στη Le Monde, τόνισε ότι «μια πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει τις αντιευρωπαϊκές πολιτικές στην Ευρώπη».

«Δεν συμφωνούμε με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά θα καλωσορίσουμε την νίκη του» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου. 

Η παραπάνω δήλωση πυροδότησε την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε:

Ο κ. Τσίπρας βρήκε τον μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη στο πρόσωπο της κυρίας Λε Πεν. Η ακροδεξιά σύμμαχός του, με δήλωση της στη Le Monde λέει ότι "επιθυμούμε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην ουσία αυτό θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών"! Στην Ευρώπη οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας και οι ακραίες συνιστώσες του θα οδηγήσουν την πατρίδα μας στην απομόνωση. Μόνον ο ίδιος επιχειρεί να το κρύψει. Ο κ. Τσίπρας είναι το ατύχημα που ΔΕΝ θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα!».

Αλλά και η Εύα Καϊλή, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε τη δήλωση της Λε Πεν, λέγοντας: «Κι εμείς ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί τη στήριξη αυτού του ακροδεξιού κόμματος. Αποφεύγοντας έτσι, την κατάταξή του στα κόμματα που αποτελούν απειλή για την Ευρωπαϊκή Οικογένεια και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αποτελεί ανάχωμαστην ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Λε Πεν, αλλά και μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας από τους εχθρούς της».

«Υποδείξεις από το κόμμα του κ. Μπαλτάκου και του κ. Βορίδη δεν δεχόμαστε. Πολύ περισσότερο, όταν οι ακραίες πολιτικές λιτότητας διαμορφώνουν το έδαφος ανάπτυξης της ακροδεξιάς», πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη σειρά της, και η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η πολιτική αλλαγή στη Ελλάδα δεν πρέπει να σηματοδοτήσει και δεν θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού. Η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική είναι ο αγώνας για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και τηςισόρροπης ανάπτυξης μέσα από την πολιτική δημοκρατική ενοποίηση της».

Την ίδια ώρα, στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν σατιρικές φωτογραφίες με τη Μαρίν Λε Πεν να «δείχνει» την υποστήριξή της στον ΣΥΡΙΖΑ